Κοσέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κοσέρ ονομάζεται το σύνολο των εβραϊκών θρησκευτικών κανόνων σχετικά με την διατροφή. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται η απαγόρευση βρώσης συγκεκριμένων ειδών τροφής (χοιρινό κρέας, οστρακοειδή και όλα τα είδη εντόμων εκτός από ορισμένα είδη ακρίδων)[1].

Επιβάλει επίσης τη θανάτωση των ζώων με συγκεκριμένο τρόπο. Η σφαγή πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο άτομο (shochet), το οποίο με ένα ειδικό, εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι με ίσια κόψη (όχι πριονωτό), κόβει με μία κίνηση το λαιμό του ζώου, την κύρια αρτηρία, την κύρια φλέβα, την τραχεία και τον οισοφάγο. Το ζητούμενο είναι η ακαριαία πτώση της πίεσης του αίματος προς τον εγκέφαλο, ώστε ο θάνατος να επέλθει γρήγορα και το ζώο να χάσει τις αισθήσεις του και να μην πονά και βασανίζεται καθώς πεθαίνει. Δεν επιτρέπεται η αναισθητοποίηση τού ζώου πριν τη σφαγή. Επειδή αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη βασική νομοθεσία της ΕΕ περί τη σφαγή των ζώων, αρκετά κράτη προβλέπουν παρεκκλίσεις για τις ανάγκες των Εβραίων (όπως και των Μουσουλμάνων).[2]

Η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια με τη διαδικασία σφαγής των ζώων των μουσουλμάνων (χαλάλ), με την κυριότερη διαφορά να είναι στο ότι στους μουσουλμανικούς κανόνες επιβάλλεται και η επίκληση στο όνομα του Θεού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]