Χαλάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος Χαλάλ (αραβικά: حلال‎‎) σημαίνει κάτι το επιτρεπτό από τον ισλαμικό νόμο. Αντίθετα, το Χαράμ (αραβικά: حَرَام‎) αναφέρεται σε κάτι που είναι μη αποδεκτό και απαγορευμένο στον ισλαμικό νόμο.

Τρόφιμα Χαλάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρόφιμα Χαλάλ έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη μουσουλμανική κοινότητα. Όπως αναφέρεται, τα τρόφιμα αυτά έχουν ειδική πιστοποίηση και ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς λόγω των συστατικών και του τρόπου παραγωγής τους. Επίσης, τα τρόφιμα Χαλάλ δεν περιέχουν ποτέ ουσίες από χοιρινό κρέας & αίμα και αλκοόλ. Για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες, υπάρχουν rapid test με τα οποία μπορεί να ελέγξει ο καταναλωτής αν υπάρχει χοιρινό κρέας στο γεύμα του [1].

Επιπλέον, τα κρέατα Χαλάλ προέρχονται από τελετουργική σφαγή των ζώων και κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο υποχρεωτικά μουσουλμάνος σφαγέας επικαλείται τον Αλλάχ. Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη διαδικασία σφαγής των Εβραίων Κοσέρ. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν ταυτόχρονα και τις δύο πιστοποιήσεις χαλάλ και κοσέρ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το φαγητό των Χριστιανών και των Ιουδαίων θεωρείται Χαλάλ, αρκεί να μην περιέχει ουσίες που απαγορεύονται.

Η πίσω όψη προϊόντος το οποίο είναι ταυτόχρονα χαλάλ και κοσέρ. Επίσης είναι φυτικό προϊόν, στην μπροστινή όψη του αναγράφει vegan friendly και vegeterian (δεν φαίνεται στην πίσω όψη)

Κριτική εναντίον του Χαλάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρόφιμα Χαλάλ έχουν δεχτεί σκληρή κριτική από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Πολλοί φιλόζωοι υποστηρίζουν πως τα ζωντανά αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα βάρβαρο τρόπο από τους σφαγείς τους. [2]

Νομοθεσία σχετικά με αναισθητοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομικές απαιτήσεις για τελετουργική σφαγή στη Ευρώπη:
  Η αναισθητοποίηση δεν απαιτείται
  Απαιτείται αναισθητοποίηση μετά την κοπή
  Απαιτείται ταυτόχρονη αναισθητοποίηση
  Απαιτείται αναισθητοποίηση πριν την κοπή
  Η τελετουργική σφαγή απαγορεύεται
  Χωρίς δεδομένα

Ο ευρωπαϊκός νόμος απαιτεί τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν από τη θανάτωσή τους, ιδίως στο οργανικό κρέας, έτσι τα ζώα πρώτα αναισθητοποιούνται και μετά ακολουθείται το θρησκευτικό τελετουργικό, το δε κρέας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως χαλάλ.[3] Η σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση επιτρέπεται κατ' εξαίρεση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για θρησκευτικούς λόγους εφ' όσον κρίνεται ότι διασφαλίζεται η ορθή μεταχείριση των ζώων και εφόσον η σφαγή γίνεται σε σφαγείο. [4] Από το 2017, ο ελληνικός νόμος απαιτεί το ζώο να αναισθητοποιείται αμέσως μετά την κοπή του λαιμού.[5] Ορισμένες ισλαμικές αρχές λένε ότι το κρέας μπορεί να είναι μόνο halal εάν το ζώο σφαγιάζεται χωρίς αναισθητοποίηση, ενώ άλλες ισλαμικές αρχές λένε ότι η αναισθητοποίηση επιτρέπεται.[6] H Νέα Ζηλανδία είναι μεγάλος εξαγωγέας κρέατος χαλάλ όπου εφαρμόζεται υποχρεωτικά η αναισθητοποίηση πριν τη σφαγή [7].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://halalworldinstitute.org/home?lang=en# Αρχειοθετήθηκε 2019-08-08 στο Wayback Machine..

https://halal-greece.gr/genika-peri-pistopoiisis-trofimon-halal/

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χαλάλ: Το «ιερό» κρέας των μουσουλμάνων παίρνει σφραγίδα και στην Ελλάδα». 27 Μαρτίου 2017. 
  2. «No EU organic seal for slaughtering without anaesthesia». 27 Φεβρουαρίου 2019. 
  3. «No EU organic seal for slaughtering without anaesthesia». 27 Φεβρουαρίου 2019. 
  4. «Legal Restrictions on Religious Slaughter in Europe». Law Library of Congress. 14 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  5. «Τι είναι η μέθοδος σφαγής Κοσέρ & Χαλάλ - Με διαφωνίες το Νομοσχέδιο σε Βουλή». 15 Απριλίου 2020. 
  6. Ανθούλα Λάγιου , Παναγιώτα Παπαδάκη, Χρήστος Ζαφειρίδης, Κατερίνα Μαρίνου, Αναστασία Αρβανίτη, Γεωργία Δαμιανάκη. Θρησκευτική σφαγή – Νομικό πλαίσιο και πιστοποίηση. http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/kthn_egkatastaseis/2020/thriskeutikh_sfagh010221.pdf. 
  7. «Meat Industry Association - Halal». Meat Industry Association of New Zealand. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2020.