Χαλάλ
![]() |
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το Χαλάλ (αραβικά: حلال) είναι αραβικός όρος και σημαίνει κάτι το επιτρεπτό από τον ισλαμικό νόμο. Το αντίθετο, δηλαδή το μη αποδεκτό και απαγορευμένο λέγεται Haram (Χαράμ).
Τρόφιμα Χαλάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τα τρόφιμα χαλάλ ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς εξαιτίας των συστατικών τους και του τρόπου παραγωγής ή σφαγής τους (όταν πρόκειται για ζώα εκτός από ψάρια και θαλασσινά), γι' αυτό το λόγο φέρουν ειδική πιστοποίηση (σφραγίδα). Τα τρόφιμα Χαλάλ δεν περιέχουν ποτέ ουσίες από χοιρινό κρέας & αίμα και αλκοόλ. Υπάρχουν και σχετικά rapid test με τα οποία μπορεί να ελέγξει ο καταναλωτής αν υπάρχει χοιρινό κρέας στο γεύμα του [1]
Τα κρέατα Χαλάλ μάλιστα, προέρχονται από τελετουργική σφαγή των ζώων, δηλαδή κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο υποχρεωτικά μουσουλμάνος σφαγέας επικαλείται τον Αλλάχ. Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη διαδικασία σφαγής των Εβραίων Κοσέρ. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν ταυτόχρονα και τις δύο πιστοποιήσεις χαλάλ και κοσέρ. Επίσης, Χαλάλ θεωρείται και το φαγητό των Χριστιανών και των Ιουδαίων, αρκεί να μην περιέχει ουσίες που απαγορεύονται.
Κριτική εναντίον του Χαλάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τα τρόφιμα Χαλάλ έχουν δεχτεί σκληρή κριτική από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Πολλοί φιλόζωοι υποστηρίζουν πως τα ζωντανά αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα βάρβαρο τρόπο από τους σφαγείς τους. [2]
Νομοθεσία σχετικά με αναισθητοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ευρωπαϊκός νόμος απαιτεί τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν από τη θανάτωσή τους, ιδίως στο οργανικό κρέας, έτσι τα ζώα πρώτα αναισθητοποιούνται και μετά ακολουθείται το θρησκευτικό τελετουργικό, το δε κρέας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως χαλάλ.[3] Η σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση επιτρέπεται κατ' εξαίρεση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για θρησκευτικούς λόγους εφ' όσον κρίνεται ότι διασφαλίζεται η ορθή μεταχείριση των ζώων και εφόσον η σφαγή γίνεται σε σφαγείο. [4] Από το 2017, ο ελληνικός νόμος απαιτεί το ζώο να αναισθητοποιείται αμέσως μετά την κοπή του λαιμού.[5] Ορισμένες ισλαμικές αρχές λένε ότι το κρέας μπορεί να είναι μόνο halal εάν το ζώο σφαγιάζεται χωρίς αναισθητοποίηση, ενώ άλλες ισλαμικές αρχές λένε ότι η αναισθητοποίηση επιτρέπεται.[6] H Νέα Ζηλανδία είναι μεγάλος εξαγωγέας κρέατος χαλάλ όπου εφαρμόζεται υποχρεωτικά η αναισθητοποίηση πριν τη σφαγή [7].
Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
http://halalworldinstitute.org/home?lang=en#.
https://halal-greece.gr/genika-peri-pistopoiisis-trofimon-halal/
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ «Χαλάλ: Το «ιερό» κρέας των μουσουλμάνων παίρνει σφραγίδα και στην Ελλάδα». 27 Μαρτίου 2017.
- ↑ «No EU organic seal for slaughtering without anaesthesia». 27 Φεβρουαρίου 2019.
- ↑ «No EU organic seal for slaughtering without anaesthesia». 27 Φεβρουαρίου 2019.
- ↑ «Legal Restrictions on Religious Slaughter in Europe». Law Library of Congress. 14 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019.
- ↑ «Τι είναι η μέθοδος σφαγής Κοσέρ & Χαλάλ - Με διαφωνίες το Νομοσχέδιο σε Βουλή». 15 Απριλίου 2020.
- ↑ Ανθούλα Λάγιου , Παναγιώτα Παπαδάκη, Χρήστος Ζαφειρίδης, Κατερίνα Μαρίνου, Αναστασία Αρβανίτη, Γεωργία Δαμιανάκη. Θρησκευτική σφαγή – Νομικό πλαίσιο και πιστοποίηση. http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/kthn_egkatastaseis/2020/thriskeutikh_sfagh010221.pdf.
- ↑ «Meat Industry Association - Halal». Meat Industry Association of New Zealand. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2020.
|