Χαλάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Halal shop sign, Rue de Patay, Paris 13.jpg

Το Χαλάλ (αραβικά: حلال‎) είναι αραβικός όρος και σημαίνει κάτι το επιτρεπτό από τον ισλαμικό νόμο. Το αντίθετο, δηλαδή το μη αποδεκτό και απαγορευμένο λέγεται Haram (Χαράμ).

Τρόφιμα Χαλάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρόφιμα χαλάλ ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς εξαιτίας των συστατικών τους και του τρόπου παραγωγής ή σφαγής τους (όταν πρόκειται για ζώα εκτός από ψάρια και θαλασσινά), γι' αυτό το λόγο φέρουν ειδική πιστοποίηση (σφραγίδα). Τα τρόφιμα Χαλάλ δεν περιέχουν ποτέ ουσίες από χοιρινό κρέας και αλκοόλ.

Τα κρέατα Χαλάλ μάλιστα, προέρχονται από τελετουργική σφαγή των ζώων, δηλαδή κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο υποχρεωτικά μουσουλμάνος σφαγέας επικαλείται τον Αλλάχ. Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη διαδικασία σφαγής των εβραίων Κοσέρ. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν ταυτόχρονα και τις δύο πιστοποιήσεις. Επίσης, Χαλάλ θεωρείται και το φαγητό των Χριστιανών και των Ιουδαίων, αρκεί να μην περιέχει ουσίες που απαγορεύονται.

Κριτική εναντίον του Χαλάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρόφιμα Χαλάλ έχουν δεχτεί σκληρή κριτική από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Πολλοί φιλόζωοι υποστηρίζουν πως τα ζωντανά αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα βάρβαρο τρόπο από τους σφαγείς τους. Ο ευρωπαϊκός νόμος απαιτεί τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν από τη θανάτωσή τους, έτσι σε πολλές περιπτώσεις τα ζώα πρώτα αναισθητοποιούνται και μετά ακολουθείται το θρησκευτικό τελετουργικό, το δε κρέας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως χαλάλ. Στην ΕΕ, αρκετά κράτη προβλέπουν παρεκκλίσεις από την υποχρέωση περί αναισθητοποίησης των ζώων πριν τη σφαγή.

Νομοθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομικές απαιτήσεις για τελετουργική σφαγή στη Ευρώπη 2018:
  Η αναισθητοποίηση δεν απαιτείται
  Απαιτείται αναισθητοποίηση μετά την κοπή
  Απαιτείται ταυτόχρονη αναισθητοποίηση
  Απαιτείται αναισθητοποίηση πριν την κοπή
  Η τελετουργική σφαγή απαγορεύεται
  Χωρίς δεδομένα

Ορισμένες ισλαμικές αρχές λένε ότι το κρέας μπορεί να είναι μόνο halal εάν το ζώο σφαγιάζεται χωρίς αναισθητοποίηση, ενώ άλλες ισλαμικές αρχές λένε ότι η αναισθητοποίηση επιτρέπεται. Η σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση περιορίζεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Από το 2017, ο ελληνικός νόμος απαιτεί το ζώο να αναισθητοποιείται αμέσως μετά την κοπή του λαιμού.[1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://halalworldinstitute.org/home?lang=en#. http://knowledge.hdcglobal.com/publisher/alias/hdckc?dt.driverAction=RENDER&pc.portletMode=view&pc.windowState=normal&pc.portletId=Newslatest.newsPortlet

https://halal-greece.gr/genika-peri-pistopoiisis-trofimon-halal/

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Legal Restrictions on Religious Slaughter in Europe». Law Library of Congress. 14 Μάιος 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτώβριος 2019.