Κράξιμο (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Κράξιμο υπήρξε περιοδική έκδοση από το 1981 μέχρι το 1993 και εκδιδόταν από την τρανς ακτιβίστρια, Πάολα.

Το περιοδικό κυρίως παρουσίαζε ανθρώπους γύρω από την ομοφυλοφιλική κουλτούρα και ήταν ένα από τα πρώτα περιοδικά αυτού του είδους στην Ελλάδα. Στο εξώφυλλο του αυτοχαρακτηριζόταν σαν περιοδικό επαναστατικής ομοφυλόφιλης έκφρασης ενώ ως υπέρτιτλος υπήρχε η φράση «Οποιαδήποτε εργασία με σκοπό το κέρδος, είναι πορνεία».

Η gay απελευθέρωση, το AIDS, η ανδρική πορνεία αλλά και συνεντεύξεις ήταν το κυρίως το περιεχόμενο του. Υπήρχαν επίσης μόνιμες στήλες για τον πολιτισμό και αφιερώματα, όπως στους πορνοκινηματογράφους, μαρτυρίες «παραστρατημένων παιδιών», ντοκουμέντα για τις διώξεις των ομοφυλόφιλων από τη Χούντα αλλά και από τους Ναζί κλπ., ενώ φιλοξενήθηκαν κείμενα των Φελίξ Γκουαταρί, Ηλία Πετρόπουλου, Μίνου Αργυράκη, Αλέξη Μπίστικα, Τάκη Σπετσιώτη, Κατερίνας Γώγου, Γιώργου Χρονά κλπ. και συνεντεύξεις με τους Ντίνο Χριστιανόπουλο, Μιχάλη Ράπτη, Μαλβίνα Κάραλη, Χρόνη Μίσσιο, Δημήτρη Παπαϊωάνου, Κώστα Ταχτσή και άλλους.

Το περιοδικό[1] συντηρήθηκε οικονομικά από φίλους, επώνυμους και μη. Το 1983 μηνύθηκε από πρώην διοικητή της Ασφάλειας ως πορνογράφημα και ότι διαφθείρει τα ήθη και έθιμα. Η εκδότρια Πάολα καταδικάστηκε σε τετράμηνη φυλάκιση κι ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, η φυλάκισή της, όμως, τελικά αποφεύχθηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων του εξωτερικού, καθώς και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υπόθεση είχε απασχολήσει και τη Διεθνή Αμνηστία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]