Κουτσουπιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κουτσουπιά

Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Κυαμώδη (Fabales)
Οικογένεια: Καισαλπινιοειδή (Caesalpiniaceae)
Γένος: Κέρκις (Cercis)
Είδος: C. siliquastrum
Διώνυμο
Κέρκις η κερατονιοειδής (Cercis siliquastrum)
L.

Η Κουτσουπιά, λατ. Cercis siliquastrum, (επιστ. Κέρκις η κερατονιοειδής) λέγεται και κότσικας [1] ή κουτσίκι. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο δέντρο της Μεσογειακής και της ελληνικής υπαίθρου που ξεχωρίζει κάθε άνοιξη στους αγρούς με τα πυκνά μωβ άνθη της.

Η κουτσουπιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα πέντε μέτρα. Έχει φύλλα καρδιοειδή και άνθη έντονα μωβ. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Αναπτύσσεται τόσο στην παραθαλάσια όσο και στην ορεινή ζώνη. Φυτεύεται συχνά σε πάρκα στις πόλεις ως καλλωπιστικό φυτό και πολλαπλασιάζεται με σπέρματα. Στα αγγλικά λέγεται «δέντρο του Ιούδα» (Judas tree), από παράφραση της γαλλικής ονομασίας arbre de Judée (δέντρο της Ιουδαίας).

Χάρη στο ωραίο του φύλλωμα και στην πλούσια ανθοφορία του, θεωρείται εξαιρετικό καλλωπιστικό δένδρο, γι΄αυτό και φυτεύεται στους κήπους. Έχει καλής ποιότητας ξύλο, το οποίο χρησιμοποιείται στην τορνευτική. [2]

Κουτσουπιά
Cercis siliquastrum
Κορμός και φλοιός

Ο καρπός της κουτσουπιάς είναι στην αρχή πράσινος και στη συνέχεια καφέ-κόκκινος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «εκπαίδευση-συμβουλευτική ενηλίκων & εφήβων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2014. 
  2. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμ. 15 σ. 552 ISBN 960-8177-65-0

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]