Κουτσαβές (Βυζάντιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κουτσαβές)

Κουτσαβές, Κουτζαβές ή Κουτσαβά, ονομάστηκε η περιοχή της Δενθαλιάτιδας Χώρας κατά την Βυζαντινή περίοδο. Οι κάτοικοι ονομάστηκαν Κουτσαβίτες και οι γυναίκες ντυνόντουσαν με την τοπική Κουτσαβίτικη φορεσιά [1].

Ιστορικός πίνακας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασίες ---- Από ---- ---- Έως ---- Παρατηρήσεις
Δενθαλιάτιδα (αρχαία ελληνικά ονόματα) ???? π.Χ. 800 μ.Χ Όμηρος, Παυσανίας, Ρωμαίοι
Κουτσαβές (σλάβικα ονόματα) 800 μ.Χ. 1300 μ.Χ.περίπου Βυζαντινοί, Σλάβοι
Πισινοχώρια (σλάβικα ονόματα) 1.300 μ.Χ.περίπου 1.835 μ.Χ. Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί, Αγωνιστές 1821
Δήμος Αλαγωνίας (σλάβικα ονόματα) 1.837 μ.Χ. 1.912 μ.Χ ΦΕΚ Α 080-28/12/1.836.
Κοινότητες Επαρχίας Καλαμών (σλάβικα ονόματα) 1.912 μ.Χ. 1.927 μ.Χ. ΦΕΚ Α 262-31/08/1.912,
Κοινότητες Επαρχίας Καλαμών (νέα ονόματα) 1.927 μ.Χ. 1.997 μ.Χ. ΦΕΚ Α 306-22/12/1.927.
Τοπικά Διαμερίσματα Δήμου Καλαμάτας (νέα ονόματα) 1.997 μ.Χ. 2.011 μ.Χ. ΦΕΚ Α 244-04/12/1.997.
Τοπικές Κοινότητες Δήμου Καλαμάτας (νέα ονόματα) 2.011 μ.Χ. Σήμερα ΦΕΚ Α 087-07/06/2.010.

Κάθοδος των Σλάβων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον αποικισμό των Σλάβων που έγινε στην Πελοπόννησο τον αιώνα μ.Χ. αιών επί του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Ε' επονομαζόμενου Κοπρώνυμος, εγκαταστάθηκαν Σλάβοι στη Λακωνία και κυρίως στις πλαγιές του Ταϋγέτου ως κτηνοτρόφοι ή γεωργοί. Στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου εγκαταστάθηκαν οι Σλάβοι Εζερίτες και στις δυτικές πλαγιές, δηλαδή στην περιοχή της αρχαίας Δενθελιάτιδας και Καλάμαις (Γιάννιτσας), εγκαταστάθηκαν οι Σλάβοι Μηλιγγοί. Σαν αιτία αναφέρεται η επιδημία πανώλης και οι επιθέσεις των Σαρακηνών, που δημιούργησαν δημογραφικό πρόβλημα.

Η περιοχή της Δενθαλιάτιδας, μετονομάζεται σε Κουτζαβές, Κουτσαβές ή Κουτσαβά, από Σλαβικές λέξεις που σημαίνουν "περιοχή με σπίτια" και οι κάτοικοι Κουτσαβίτες.

Στο τέλος του δέκατου μ. Χ. αιώνα στις Κουτσαβές έχουμε έξι χωριά τα οποία από Βορά προς Νότο είναι (με την σλαβική ονομασία μέχρι το 1927 και την νέα ονομασία σε παρένθεση) τα εξής: Μεγάλη Αναστάσοβα (Νέδουσα), Σίτσοβα (Αλαγονία), Μικρή Αναστάσοβα (Πηγές), Τσερνίτσα (Αρτεμισία), Κουτσαβά Λαδά (Λαδά) και Κουτσαβά Καρβέλη (Καρβέλι).

Εκτός από τα ονόματα των χωριών υπάρχουν μέχρι σήμερα πολλές τοποθεσίες στην περιοχή που διατηρούν τα σλαβικά ονόματα π.χ. Ιμποβός, Πλεσιβίτσα, Πελενίτσα, Μπόροβα, Σιλίμποβες κ.α.

Εκχριστιανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μεληγγοί ήταν ειδωλολάτρες και ασχολούνταν με τη γεωργία και κυρίως με την κτηνοτροφία, όπως μαρτυρούν και τα πολλά ποιμνιοστάσια που βρίσκονται ερειπωμένα στην περιοχή. Ήτανε άνθρωποι απείθαρχοι και σκληροί, πολεμοχαρείς και ορμητικοί και πολλές φορές δημιουργούσαν ζητήματα στη διοίκηση του θέματος της Πελοποννήσου.

Τον δέκατο αιώνα μ.Χ. ο Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε» (πολιούχος σήμερα της Σπάρτης), ασκώντας μεγάλες πιέσεις στους πληθυσμούς του Ταϋγέτου, τους υποχρέωσε να δεχτούν τον Χριστιανισμό. Με την επίδραση του Χριστιανισμού και των σχέσεων με τους γηγενείς οι Σλάβοι απέκτησαν Ελληνική συνείδηση και άρχισαν να μιλούν την Ελληνική γλώσσα.

Πισινά χωριά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή Κουτσαβές, με την επικράτηση της Φραγκοκρατείας στην Πελοπόννησο, υπαγώμενη στην καστροπολιτεία του Μυστρά, μετονομάστηκε σε "Πισινά χωριά", "Οπισινά χωρία" ή "Πισινοχώρια".

Κουτσαβίτικη φορεσιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φορεσιά της περιοχής, γνωστή ως Κουτσαβίτικη φορεσιά, προβάλλεται στα λαογραφικά μουσεία της Καλαμάτας και γιορτάζεται σε τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]