Κοτζαμπασισμός

From Βικιπαίδεια
Jump to navigation Jump to search

Με τον όρο κοτζαμπασισμός χαρακτηρίζεται γενικά η συμπεριφορά ή και η απομίμηση των τρόπων δράσης των κοτζαμπάσηδων (προκρίτων), κυρίως επί τουρκοκρατίας αλλά και κατά τους επαναστατικούς και λίγο μετά στους μετεπαναστατικούς χρόνους, που διακρίνονταν από αυθάδεια και αυθαιρεσία και είχαν καταστεί πραγματικοί τύραννοι στους τόπους τους, διαπλεκόμενοι στην αρπαγή γης, περιουσιών αλλά και την εκμετάλλευση των δημοσίων ταμείων μεταπαναστατικά[1]. Ο όρος μαρτυρείται στην εφ. Εφημερίς ήδη από το 1883[2]

Για τους κοτζαμπάσηδες αυτούς ο Γεώργιος Κουντουριώτης έλεγε: "ούτοι μήτε κατά θεωρίαν, μήτε κατά πράξιν εγνώρισαν ποτέ την δικαιοσύνην". Ο δε Ιωάννης Καποδίστριας κατονομάζει αυτούς "Τούρκους φέροντας όνομα Χριστιανών". Αλλά και ο Αδαμάντιος Κοραής, κατά καιρούς, όπως και ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης, καθώς και ο τύπος της εποχής, όπως "ο Φίλος του Νόμου πολλές φορές στιγμάτισαν αυτούς με τα μελανότερα χρώματα.

Παραπομπές[edit | edit source]

  1. Δανίκας, Δημήτρης (2012-03-22). «Κοτζαμπάσηδες». Το Βήμα online. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=449946. Ανακτήθηκε στις 2014-09-26. 
  2. «Κοτζαμπασισμός». Academic Dictionaries and Encyclopedias. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014. 

Πηγές[edit | edit source]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια τ.ΙΕ΄, σ.11