Κορύλοβος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κορύλοβος
Χάρτης
ΧώρεςΕλλάδα

Ο Κορύλοβος είναι σχετικά χαμηλό βουνό, με υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, και αποτελεί τη νότια απόληξη του Φαλακρού Όρους (υψόμετρο 2232 μέτρα). Βρίσκεται στο νομό Δράμας και στους πρόποδές του απλώνεται η πόλη της Δράμας. Από την κορυφή, του βουνού, φαίνεται η πόλη και ο κάμπος της Δράμας. στην κορυφή του είναι υπολείμματα της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας της Κοριλιώτισσας του 1050 περίπου

Το Δασαρχείο Δράμας έχει μετατρέψει τον άλλοτε άγονο και γυμνό Κορύλοβο σε σημαντικό περιαστικό δάσος, φυτεύοντας χιλιάδες κωνοφόρα δέντρα, κυρίως χαλέπιο πέυκη, κυπαρίσσια και έλατα. Το δάσος αυτό αποτελεί χώρο αναψυχής και τόπο καθημερινών περιπάτων για τους κατοίκους της Δράμας, διασχίζεται από περιπατητικά μονοπάτια και διαθέτει ανά διαστήματα παιδικές χαρές, ξύλινους πάγκους και τραπέζια για πικ-νικ. Στην είσοδο του δάσους του Κορύλοβου έχει στηθεί μνημείο για τα δεκάδες χιλιάδες θύματα της γερμανοβουλγαρικής κατοχής την περίοδο 1941-1944. Στην κορυφή του βουνού, εκτός από ένα ορειβατικό μονοπάτι, οδηγεί και ασφαλτοστρωμένος δρόμος, μήκους 4 χιλιομέτρων. Επιπλέον, η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές, αναρρίχηση, αλεξίπτωτο πλαγιάς και άλλα εναλλακτικά αθλήματα.[1]

Λίγο πριν από την κορυφή του βουνού και στη δεξιά άκρη του ασφαλτοστρωμένου δρόμου υπάρχει ένας τεράστιος τσιμεντένιος σταυρός, προς τιμήν και αυτός, των θυμάτων της βουλγαρογερμανικής κατοχής, ορατός και από το κέντρο της Δράμας. Κοντά στην κορυφή του Κορύλοβου, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα πέτρινο υπαίθριο θέατρο για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ λειτουργεί και καφετέρια. Στην νοτιοανατολική πλαγιά του Κορύλοβου, λειτουργούσε άλλοτε μεγάλο λατομείο μαρμάρου, δραστηριότητα που έχει αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα του βουνού.

Ο Σταυρός[2] είναι τοποθετημένος από το 1997, σε πλαγιά του Κορυλόβου και είναι ένα επιβλητικό κυρίαρχο - χριστιανικό σύμβολο της πόλης το τοποθέτησε ο Νικόλαος Λατσίσταλης προς τιμήν των χαμένων Προσφύγων.

Ο Σταυρός είναι φτιαγμένος από μπετόν και σίδερο και ζυγίζει 100 τόνους, έχει 12 μέτρα καθαρό ύψος και βάθος από τη βάση 3 μέτρα. Το συνολικό μέγεθος της κατασκευής είναι τα 15 μέτρα. Οι εργασίες ξεκίνησαν την 4/05/1997 και ολοκληρώθηκαν οριστικά την 14/08/1997 παραμονή της Κοίμησης της Θεοτόκου οπότε και φωτίστηκε για πρώτη φορά. Για την τοποθέτησή του χρειάστηκαν 3 γερανοί και ένας εξ αυτών κατά την ανύψωση του σταυρού υπέστη σοβαρή βλάβη (έσπασε ο βραχίονας).

Τα εγκαίνια έγιναν την 14η Σεπτεμβρίου 1997 ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας Ανύψωσης του Τιμίου Σταυρού στα 75 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η εγκατάσταση του Σταυρού έγινε από τον Νικόλαο Λατσίσταλη από προσωπική επιθυμία του, ως τάμα στη μνήμη του πατέρα του αλλά και για όλους τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής.

Δίπλα από τον σταυρό ανέγειρε και το μικρό εκκλησάκι, όπου μνημονεύει την ημέρα της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και ονομαστικά την Παναγία Εικοσιφοίνισσας καθώς και πολλούς Αγίους ύστερα από τις επιθυμίες των περιπατητών του Κορυλόβου.

Το 2016, κοντά στον σταυρό, τοποθετήθηκε επι ιστού 25 μ, έπειτα απο δωρεά της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας ελληνική σημαία εμβαδού 150 τ.μ., η οποία είναι ορατη απο αρκετα χιλιόμετρα στη πεδιάδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κορύλοβος». mythotopia.eu. Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «DRAMAnia.gr - Ο Σταυρός του Κορυλόβου Δράμας (φωτ.)». www.dramania.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015.