Κομπουλέτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°48′40″N 41°46′31″E / 41.81111°N 41.77528°E / 41.81111; 41.77528

Κομπουλέτι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κομπουλέτι
41°48′40″N 41°46′31″E
ΧώραΓεωργία
Διοικητική υπαγωγήΔήμος του Κομπουλέτι
Έκταση15 km²
Υψόμετρο10 μέτρα
Πληθυσμός16.546 (2014)
Ταχ. κωδ.6200
Τηλ. κωδ.995 426
Ζώνη ώραςUTC+04:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κομπουλέτι (γεωργιανά: ქობულეთი  [kʰɔbulɛtʰi]) είναι μια πόλη που ανήκει στην Ατζαρία της δυτικής Γεωργίας, η οποία είναι χτισμένη στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Το 2014 είχε πληθυσμό 16.546 κατοίκους. Το Κομπουλέτι αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου και είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο Γεωργιανοί και πολλοί κάτοικοι από άλλες δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το θέρετρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Αρμένιους τουρίστες. [1] [2] Κατά την Οθωμανική περίοδο, η πόλη ήταν γνωστή ως Çürüksu. [3]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γεωργίας, και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Ατζαρίας. Στα βόρεια, το Κομπουλέτι συνορεύει με την περιοχή του Οζουργέτι. Το κέντρο της περιφέρειας είναι η πόλη του Κομπουλέτι, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Η Περιφέρεια Κομπουλέτι αποτελείται από ένα δημοτικό, δύο περιφερειακά και δεκαεπτά κοινοτικά συμβούλια. Στην περιοχή είναι χτισμένα συνολικά 48 χωριά. Στην ευρύτερη περιφέρεια, εκτός από τους Γεωργιανούς, ζουν κάτοικοι από 24 διαφορετικές εθνικότητες. Το Κομπουλέτι είναι γνωστό για τις πλούσιες παραδόσεις του, τη φιλοξενία των κατοίκων του, το ήπιο υποτροπικό κλίμα του, τον θαλάσσιο αέρα του, τον λαμπερό ήλιο του και τη ζεστή του θάλασσα. Η μοναδική αμμώδης παραλία του διαθέτει υπέροχη θέα και περιστοιχίζεται από ενδημικά πεύκα, ευκαλύπτους, μπαμπού, κυπαρίσσια και χουρμαδιές.

Φύση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προστατευόμενες περιοχές Κίντρισι και Τίκερι είναι μοναδικές με τη βιοποικιλότητά τους. Σπάνια χλωρίδα μπορεί κανείς να βρει στην περιοχή του έλους Ισπάνι.

Η γύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία εδαφών. Συγκεκριμένα, η παραθαλάσσια πεδιάδα είναι πλούσια σε αποθέματα τύρφης. Υπάρχουν αλπικοί βράχοι στα υψίπεδα, ενώ στις περιοχές των λόφων υπάρχει αρκετό κοκκινόχωμα. Η ορεινή περιοχή είναι ευνοϊκή για τη διαβίωση υποτροπικών ειδών.

Το Κομπουλέτι έχει πολλά ποτάμια. Τα πιο σημαντικά είναι οι ποταμοί Κίντρισι , Χακβιστκάλι, Αχαριστσκάλι, Οχκαμούρι, Άχκβα και Ντέχκβα.

Αξιόλογοι άνθρωποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Nino Katamadze, τραγουδιστής και συνθέτης
  • Kakhaber Mzhavanadze, ποδοσφαιριστής
  • Jano Ananidze, ποδοσφαιριστής
  • Revaz Chelebadze, ποδοσφαιριστής
  • Çürüksulu Mahmud Pasha, Οθωμανός στρατηγός και πολιτικός

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. German, Tracey (2016). Regional Cooperation in the South Caucasus: Good Neighbours Or Distant Relatives?. Routledge. σελ. 42. ISBN 9781317069133. ...the Georgian Black Sea resort of Kobuleti, which is very popular with Armenian tourists... 
  2. «Thousands Of Armenians Evacuated From Georgia». Radio Free Europe/Radio Liberty. 11 August 2008. https://www.rferl.org/a/Thousands_Of_Armenians_Evacuated_From_Georgia/1189977.html. «Batumi and Kobuleti have in recent years become one of the most popular destinations for Armenian holidaymakers.» 
  3. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/188259 Çürüksu Kazası (District of Çürüksu) Kodaman, B and İpek, N. (1992), On Dokuz Mayıs University Education Faculty Journal, Vol. 7, No. 1, 103-124

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kobuleti στο Wikimedia Commons