Κομμουνιστικό Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κομμουνιστικό Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδας, που αργότερα μετονομάστηκε σε Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδας και σε Αρχειομαρξιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, ήταν αρχειομαρξιστική οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε την περίοδο 1934-1951.

Οι ρίζες του ΚΑΚΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συγκρότηση του ΚΑΚΕ ήταν αποτέλεσμα της διάσπασης της ΚΟΜΛΕΑ το 1934, όταν ο Λέον Τρότσκι ήρθε σε σύγκρουση με τον Witte, καθώς ο τελευταίος κατηγορήθηκε για αυταρχισμό και στασιμότητα στο διάστημα που ήταν γραμματέας της Αριστερής Αντιπολίτευσης. Η τάση του Witte, που κυριαρχούσε στην επαρχία, απομακρύνθηκε πλήρως από τον Τροτσκισμό και παρουσιάστηκε ως κληρονόμος της αρχειομαρξιστικής παράδοσης, ενώ η τάση Βιτσώρη, που πλειοψηφούσε στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, στήριξε τη νέα στρατηγική του Τρότσκι. Η τάση του Witte γρήγορα συγκροτήθηκε σε κόμμα, το ΚΑΚΕ.[1]

Δικτατορία του Μεταξά και Εθνική Αντίσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΚΑΚΕ, παρά τη γρήγορη συγκρότησή του μετά τη διάσπαση της ΚΟΜΛΕΑ, δεν κατάφερε να αποκτήσει συγκεκριμένη και μαζική ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση και σε αντίθεση με την ΚΟΜΛΕΑ δεν απέκτησε σημαντική επιρροή στα εργατικά σωματεία και τέθηκε σε περίοδο στασιμότητας. Σε αυτή την περίοδο στασιμότητας για το ΚΑΚΕ ξέσπασε η δικτατορία του Μεταξά που ποινικοποίησε τους αρχειομαρξιστές, όπως και κάθε δημοκρατικό κόμμα. Το δικτατορικό καθεστώς επικήρυξε το Witte, ο οποίος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Γαλλία και αργότερα στη Βαρκελώνη, όπου πήρε μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο στο πλευρό των Δημοκρατικών.[2] Το ΚΚΕ έδρασε και βίαια εναντίον τους στη περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών[3]το αρχειομαρξιστικό κόμμα οδηγήθηκε σταδιακά στον αντικομμουνισμό, παρά την φιλική πολιτική του κόμματος του 1944-45 ως προς το ΕΑΜ και το ΚΚΕ[4].

Εμφύλιος πόλεμος και πτώση του Αρχειομαρξισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΚΑΚΕ, ύστερα από την επιστροφή του Witte στην Ελλάδα, υιοθέτησε μια αμιγώς επιθετική απέναντι στο ΚΚΕ στάση. Το 1947 το ΚΑΚΕ μετονομάστηκε σε Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδας και συντάχθηκε πλήρως με τα αστικά κόμματα και τον Εθνικό Στρατό, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε μια διαδικασία απομάκρυνσης των αρχειομαρξιστών από τον Κομμουνισμό. Το 1949 το ΑΚΕ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στην κυβέρνηση και την ηγεσία του στρατού για τη νίκη τους επί του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Όλες αυτές οι κινήσεις συνέβαλαν στην οριστική και ολοκληρωτική πολιτική περιθωριοποίησή του Αρχειομαρξισμού. Στις εκλογές του 1950 το ΑΚΕ δήλωσε την υποστήριξή του στα αστικά κόμματα, ενώ ήρθε σε στενή επαφή με το ΣΚΕΛΔ του Ηλία Τσιριμώκου, χωρίς ωστόσο να συνεργαστούν σε βάθος. Το 1951 το ΑΚΕ προσχώρησε στο φιλελεύθερο σοσιαλισμό και τη Σοσιαλδημοκρατία και μετονομάστηκε σε Αρχειομαρξιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μετά από ένα σύντομο στάδιο δράσης το Αρχειομαρξιστικό Κόμμα διαλύθηκε. Η διάλυση του Αρχειομαρξιστικού Κόμματος σήμανε και την πτώση του ιδιότυπου ελληνικού ρεύματος του Αρχειομαρξισμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]