Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κομητεία της Φουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κομητεία της Φουά είναι μια από τις παλαιές επαρχίες του Βασιλείου της Γαλλίας[1], η οποία δημιουργήθηκε κατά τον 10ο αιώνα για τον Κόμη Μπερνάρ-Ροζέ της Φουά.

Δημιουργήθηκε με την συνένωση της Κομητείας της Καρκασσόν με το φέουδο της Φουά.

Αργότερα, πήρε την ονομασία Επαρχία της Φουά και ανήκει, σήμερα, ολοκληρωτικά στο νομό της Αριέζ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κομητεία της Φουά αποτελούσε τμήμα της χώρας των Βόλκων Τεκτοσάγων κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Χωριζόταν στην Άνω και την Κάτω Χώρα της Φουά, και είχε ως σημαντικότερες πόλεις : στην Άνω-Χώρα, την Φουά, την Ταρασκόν, το Αξ και στην Κάτω-Χώρα, το Παμιέ, το Σαβερντάν, το Λεζά-συρ-Λεζ, το Λε Μα-ντ'Αζίλ.

Η Χώρα της Φουά, αφού υπήρξε τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Βασιλείου των Βησιγότθων, της Μεροβιγγειανής Μοναρχίας, του Δουκάτου της Ακουιτανίας, της Καρολιγγιανής Αυτοκρατορίας, και τέλος της Κομητείας της Καρκασσόν, αποσχίστηκε από την τελευταία κατά τον 16ο αιώνα, αποτελώντας αρχικά ένα φέουδο, το οποίο, στη συνέχεια, αναβαθμίστηκε σε κομητεία το 1050 προς όφελος του Ροζέ Α΄ της Φουά, γιου του Μπερνάρ-Ροζέ του Κουσεράν και εγγονού του Ροζέ Α΄ του Γηραιού, Κόμη της Καρκασσόν, της Κομμάνζ, και του Κουσεράν.

Αν και αρχικά ήσαν βασάλοι των Κομήτων της Τουλούζης, οι Κόμητες της Φουά, σταδιακά, απέκτησαν δύναμη, την χρονική περίοδο από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα.

Η Κομητεία ενώθηκε το 1290 με την Υποκομητεία του Μπεάρν. Το 1398, η Ισαβέλλα της Φουά, διάδοχος της Κομητείας της Φουά, την ενέταξε στον Οίκο του Γκραϊγί, μέσω του γάμου της με τον Αρκαμπώ του Γκραϊγί. Κατά τον 13ο και 14ο αιώνα οι Κόμητες της Φουά ήταν από τους ισχυρότερους φεουδάρχες του Βασιλείου της Γαλλίας.

Η Κομητεία αναβαθμίστηκε σε κομητεία-βαϊλάτο το 1458.

Το 1479, η Ελεονώρα της Ναβάρρας, Βασίλισσα της Ναβάρρας, η οποία είχε παντρευτεί τον Γκαστόν Δ΄ της Φουά, Κόμη της Φουά, πέθανε, ορίζοντας ως διάδοχο τον εγγονό της Φραγκίσκο-Φοίβο, αλλά ο τελευταίος πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία, και η αδερφή του Αικατερίνη της Ναβάρρας, νυμφεύτηκε τον Ιωάννη, άρχοντα του Αλμπρέ, παρέδωσε σε αυτό τον Οίκο την Κομητεία της Φουά, καθώς και το Στέμμα της Ναβάρρας. Από εκείνη την στιγμή, οι τύχες της Κομητείας αυτής ενώθηκαν με αυτές του Βασιλείου της Ναβάρρας.

Το 1607, η Κομητεία της Φουά προσαρτήθηκε στις γαλλικές βασιλικές γαίες.

Οι πρώτοι Κόμητες της Φουά έφεραν : D'or à trois pals de gueules.

Μετά την ένωση με την Υποκομητεία του Μπεάρν, έγινε διαμοιρασμός μεταξύ των θυρεών της Φουά και του Μπεάρν, με αποτέλεσμα : Écartelé en 1 et 4 d'or aux trois pals de gueules et en 2 et 3 d'or aux deux vaches de gueules, accornées, colletées et clarinées d'azur, passant l'une sur l'autre

Ιστορική εξέλιξη της Κομητείας της Φουά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θυρεοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλοτελισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1955, τα Γαλλικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν γραμματόσημο αξίας 50 λεπτών, μαύρης, πράσινης, κίτρινης και κόκκινης απόχρωσης το οποίο αναπαριστούσε τους θυρεούς της Κομητείας, φέροντας τον κωδικό YT 1044. Αποτελούσε τμήμα της 8ης έκδοσης της σειράς γραμματοσήμων υπό τον τίτλο Armoiries de provinces[2].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Comté de Foix sur Imago Mundi
  2. Catalogue Yvert et Tellier, Tome 1

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marie-Nicolas Bouillet et Alexis Chassang (dir.), « Comté de Foix » dans Dictionnaire universel d’histoire et de géographie, 1878 (Wikisource)
  • Héliodore Castillon a donné l'Histoire du comté de Foix, Paris, 1852

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα County of Foix στο Wikimedia Commons