Ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλάτι του Κρίστιανμποργκ
Χάρτης
Είδοςανάκτορο και κυβερνητικό κτίριο
Αρχιτεκτονικήμπαρόκ αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες55°40′33″N 12°34′44″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κοπεγχάγης
ΤοποθεσίαSlotsholmen
ΧώραΔανία
Έναρξη κατασκευής1740
ΑρχιτέκτοναςElias David Häusser
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ (δανικά: Christiansborg Slot) είναι ένα ανάκτορο και κυβερνητικό κτήριο στη νησίδα Σλότσχολμεν στη Κοπεγχάγη της Δανίας. Είναι η έδρα του Δανικού Κοινοβουλίου (Folketinget), το Γραφείο του Δανού Πρωθυπουργού και το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας. Επίσης μερικά τμήματα του ανακτόρου χρησιμοποιούνται από τον Δανό μονάρχη, όπως τα Βασιλικά Δωμάτια Υποδοχής, το Ανακτορικό Παρεκκλήσιο και οι Βασιλικοί Σταύλοι.

Το ανάκτορο είναι έτσι η έδρα για τρεις ανώτερες εξουσίες: την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Είναι το μόνο κτήριο στον κόσμο που στεγάζει και τις τρεις εξουσίες της διακυβέρνησης. Έτσι το όνομα Κρίστιανσμποργκ χρησιμοποιείται συχνά ως μετωνυμία για το Δανικό πολιτικό σύστημα και στην καθημερινότητα αναφέρεται ως Rigsborgen (= το κάστρο του βασιλείου) ή πιο απλά Borgen (= το κάστρο).

Το τωρινό κτήριο, το τρίτο με το όνομα αυτό, είναι το τελευταίο από μία μακρά σειρά από διαδοχική κάστρα και ανάκτορα, κατασκευασμένα στην ίδια θέση, από την έγερση του πρώτου κάστρου το 1167. Από τις αρχές του 15ου αιώνα. τα διάφορα κτήρια λειτούργησαν σαν βάση της κεντρικής διοίκησης· ως το 1794 ήταν η κύρια κατοικία των Δανών βασιλέων και μετά το 1849 ως η έδρα του κοινοβουλίου.

Το ανάκτορο σήμερα φέρει τη μαρτυρία τριών εποχών της Δανικής αρχιτεκτονικής, ως αποτέλεσμα δύο σοβαρών πυρκαγιών. Η πρώτη φωτιά συνέβη το 1794 και η δεύτερη το 1884. Το κύριο μέρος του τωρινού ανακτόρου, που τελείωσε το 1928, είναι σε ιστορικό νεομπαρόκ ρυθμό. Το παρεκκλήσιο χρονολογείται από το 1826 και είναι σε νεοκλασικό ρυθμό. Οι εκθεσιακοί χώροι κτίστηκαν το διάστημα 1738-46 σε ρυθμό μπαρόκ.

Το ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ ανήκει στη Δανική Κυβέρνηση και το χειρίζεται η Υπηρεσία Ανακτόρων και Ιδιοκτησιών. Μερικά τμήματα του ανακτόρου είναι ανοικτά στο κοινό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάκτορο σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Elling, Christian (1944). Christiansborg-Interiører. Studier over Residensslottets Historie i det 18. Aarhundrede (in Danish). Copenhagen.
  • Hvidt, Kristian; Ellehøj, Svend; Norn, Otto (1975). Christiansborg Slot (in Danish). Udgivet af Folketingets Præsidium. Copenhagen: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck. ISBN 87-1701955-9.
  • Larsen, Thomas; Steensbeck, Bjarne; Ørsted, Bjarke. Borgen - Christiansborg 100 år (in Danish). Copenhagen: Gyldendal. ISBN 978-87-02-05968-7.