Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας (στα ισπανικά, Parlamento de Andalucía) είναι, μαζί με την Προεδρία της Κυβέρνησης (Presidencia de la Junta) και το Προεδρικό Συμβούλιο (Consejo de Gobierno) ένα από τα τρία όργανα που αποτελούν την Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας (Junta de Andalucía),[1] την περιφερειακή κυβέρνηση της Αυτονομίας, στην Ισπανία. Το Κοινοβούλιο κατέχει την νομοθετική εξουσία για την περιφέρεια·[2] αποτελείται από 109 βουλευτές που εκλέγονται βάσει άμεσης καθολικής ψηφοφορίας των πολιτών της Ανδαλουσίας (δηλ. των ισπανών υπηκόων που είναι εγγεγραμμένοι ως πολίτες κάποιου ανδαλουσιανού δήμου[3]) κάθε τέσσερα χρόνια.[4] Ιδρύθηκε το 1982, μετά την ψήφιση του Καθεστώτος Αυτονομίας της Ανδαλουσίας τον προηγούμενο χρόνο. Σήμερα φιλοξενείται στο Νοσοκομείο των Πέντε Πληγών, στη Σεβίλλη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, Estatuto de Autonomía para Andalucía ('Καθεστώς Αυτοδιοίκησης της Ανδαλουσίας'), 2 Νοεμβρίου 2006, άρθρο 99.
  2. Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, Estatuto de Autonomía para Andalucía ('Καθεστώς Αυτοδιοίκησης της Ανδαλουσίας'), 2 Νοεμβρίου 2006, άρθρο 106.
  3. Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, Estatuto de Autonomía para Andalucía ('Καθεστώς Αυτοδιοίκησης της Ανδαλουσίας'), 2 Νοεμβρίου 2006, άρθρο 5.
  4. Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, Estatuto de Autonomía para Andalucía ('Καθεστώς Αυτοδιοίκησης της Ανδαλουσίας'), 2 Νοεμβρίου 2006, άρθρο 101.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]