Κοιλάδα των Ρόδων (Κισινάου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίμνη στην Κοιλάδα των Ρόδων

Η Κοιλάδα των Ρόδων(Ρουμανικά:Valea Trandafirilor ) είναι αστικό πάρκο στο οποίο βρίσκονται ερείπια ενός αρχαίου Σλαβικού Ιερού.Βρίσκεται στο Βοτανικό τμήμα της πόλης-πρωτεύουσας Κισινάου της Μολδαβίας

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον 6ο έως τον 13ο αιώνα, η επικράτεια της Μολδαβίας κατοικήθηκε μαζί με τους Δάκες και από διάφορα Σλαβικά φύλα.Σε μια κοιλάδα με τρεις λίμνες, υπήρχε ένα ιερό αφιερωμένο στους σλαβικούς θεούς φυλών και νεκρούς προγόνους. Αρχικά, ονομάστηκε κοιλάδα Ρος προς τιμήν του μυθικού προγόνου του ρωσικού λαού Ρους.Στην Κοιλάδα των Ρόδων βρισκόντουσαν τα είδωλα και οι βωμοί ορισμένων σλαβικών θεών και προγόνων.Στις ημέρες των ειδωλολατρικών γιορτών διοργανώνονταν λαϊκά πανηγύρια στην κοιλάδα και στις λίμνες.

Ο ρόλος της Κοιλάδας των Ρόδων στη θρησκευτική ζωή των Σλαβικών ανθρώπων μειώθηκε καθώς νομαδικά φύλα τούρκικης καταγωγής όπως οι Πετσενέγοι και οι Κουμάνοι εισέβαλαν σε αυτά τα εδάφη τον 9ο αιώνα. Μετά τη διάδοση του Χριστιανισμού μεταξύ των σλαβικών φυλών τον 10ο και τον 11ο αιώνα, το ιερό καταστράφηκε.Το όνομά του,όμως, διατηρήθηκε μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, και με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε Κοιλάδα των Ρόδων.

Μονοπάτι της Κοιλάδας των Ρόδων

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1950, φυτείες τριαντάφυλλου φυτεύτηκαν στην Κοιλάδα των Ρόδων.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, το πάρκο σημείωσε κάποια σημαντική βελτίωση.Καινούρια μονοπάτια δημιουργήθηκαν,κατασκευάστηκαν φράγματα και καθαρίστηκαν οι λίμνες από τη λάσπη.

Κατά την κομμουνιστική περίοδο το πάρκο έφερε το όνομα "Πάρκο Πολιτισμού και Ανάπαυσης" 'Λένιν'.Kοντά στην οδό Trandafirilor, βρίσκεται Μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του Τσέρνομπιλ.

Τώρα το κεντρικό τμήμα του πάρκου είναι διακοσμημένο με πολλές λίμνες που καλύπτουν εννέα εκτάρια.Υπάρχει μια σκηνή χωρητικότητας 1000 θεατών, ένα μικρό πάρκο ψυχαγωγίας και τα εστιατόρια Doina, Cetatea Veche ("Το Παλαιό Φρούριο") και Curtea Vînătorească ("Το δικαστήριο των κυνηγών").Τα ερείπια αρκετών πέτρινων ειδώλων διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν τη δεκαετία του 1970 με τη μορφή διακοσμητικών αγαλμάτων.Διατηρήθηκαν επίσης οι σκάλες που οδηγούν στους βωμούς και το θεμέλιο μιας αρχαίας κατασκευής στην όχθη μιας από τις λίμνες - τώρα μέρος του εστιατορίου Cetatea Veche.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Aleea centrală din parcul "Valea Trandafirilor" a căpătat o nouă înfățișare" Αρχειοθετήθηκε 2021-04-25 στο Wayback Machine.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]