Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το 1688 ιδρύθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, η οποία θεωρείται ιστορική βιβλιοθήκη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Κύριος σκοπός της βιβλιοθήκης είναι, μέσα από υπηρεσίες και πολιτιστικά τεκμήρια που διαθέτει καθώς και χρήσιμες πηγές πληροφόρησης για την ιστορία της Κοζάνης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ελληνικής και Βαλκανικής διασποράς, να αποτελεί πολιτιστικό κέντρο για τα μέλη της και να προωθεί τη γνώση. Επιπλέον στόχοι της είναι, να διαθέτει και να διαχειρίζεται τη γνώση και το υλικό που χρειάζεται, να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών της και να τους εξυπηρετεί, να ενημερώνεται για τις εξελίξεις της Βιβλιοθηκονομίας και της Τεχνολογίας, να εφαρμόζει εθνικά και διεθνή πρότυπα, να συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθήκες, να διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει και να απασχολεί εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο καθοδηγεί και πληροφορεί τον χρήστη.

Το περιεχόμενο της συλλογής της καλύπτει όλο το φάσμα της γνώσης αλλά και ιστορικά θέματα που αφορούν τον τόπο και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την χώρα και μοναδικά τεκμήρια για έναν ερευνητή. Διαθέτει περισσότερους από 120.000 τόμους (8.500 τόμοι αφορούν εκδόσεις από το 1494-1912), 5.500 τόμους περιοδικών, 257 χειρόγραφα βυζαντινά - μεταβυζαντινά και ξενόγλωσσα, ελληνικά και οθωμανικά έγγραφα, ελληνικά και ξενόγλωσσα έντυπα, τουρκικά φιρμάνια, κώδικες, χάρτες (με σημαντικότερο τη «Χάρτα του Ρήγα Φεραίου»), εκδόσεις του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και εκδόσεις λογίων από τη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, εμπλουτίζεται με δωρεές που δέχεται από ιδιώτες ή φορείς και με αγορά έντυπου υλικού που απασχολούν διάφορες επιστήμες με έμφαση, όμως, στη βιβλιογραφία της περιοχής. Το βιβλιοστάσιο, όπου φυλάσσει τη συλλογή της, είναι ανοιχτής πρόσβασης από τους χρήστες και μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους τα τεκμήρια εκτός από τα σπάνια ή πολύτιμα βιβλία τα οποία φυλάσσονται σε κλειστά βιβλιοστάσια και δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό. Για τη βιβλιογραφική επεξεργασία του υλικού της, το προσωπικό της χρησιμοποιεί τις Θεματικές Επικεφαλίδες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας[1], για την καταλογογράφηση τους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR2) και για την ταξινόμησή το Διεθνές Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (DDC).

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω υπηρεσίες της βιβλιοθήκης βρίσκονται στη διάθεση του κοινού για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους:

 • Δανεισμός. Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για τα μέλη της με απαραίτητη προϋπόθεση την ένδειξη της κάρτας μέλους.
 • Φωτοτυπικό μηχάνημα. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα φωτοτύπησης υλικού με τη χρήση κάρτας που προμηθεύονται από το γραφείο προσωπικού και την πληρωμή αντίτιμου ποσού.
 • Αναγνωστήριο. Το αναγνωστήριο προσφέρεται για όσους θέλουν να μελετήσουν υλικό που δε δανείζεται, σε ένα ήσυχο περιβάλλον.
 • Αίθουσες παλαιών εντύπων. Διατηρεί 3 αίθουσες με παλιά έντυπα τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον ερευνητή και λόγω της παλαιότητας και μοναδικότητας τους δεν δανείζονται παρά μόνο για επιτόπια χρήση.
 • Εφημερίδες-Περιοδικά. Είναι το τμήμα όπου έχει συγκεντρωμένο τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
 • Αρχειακό υλικό. Διατηρεί μία αίθουσα με το αρχειακό υλικό της όπως κώδικες, χειρόγραφα και λυτά έγγραφα.
 • Πρόταση υλικού. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν υλικό που τους ενδιαφέρει για να προστεθεί στη συλλογή, έπειτα από ειδικό έντυπο που πρέπει να συμπληρώσουν.
 • Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης (OPAC).[2] Είναι ο κατάλογος της βιβλιοθήκης που διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή, μέσα από τον οποίο μπορεί να γίνει η αναζήτηση του υλικού της.
 • Πρόσβαση στο διαδίκτυο. Υπάρχει πρόσβαση με ασύρματο δίκτυο (wifi) σε δικό σας υπολογιστή ή στους υπολογιστές της βιβλιοθήκης στο χώρο του Media Lab.
 • Pressdisplay. Η βιβλιοθήκη με την συνδρομή που έχει στο pressdisplay.com σας παρέχει πρόσβαση σε 2000 εφημερίδες, από 100 χώρες και σε 60 γλώσσες ! Για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία αρκεί να καθίσετε σε έναν υπολογιστή στον χώρο του Media Lab ή να συνδεθείτε με τον δικό σας υπολογιστή στο wifi της βιβλιοθήκης.

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη από Δευτέρα έως Παρασκευή λειτουργεί το Αναγνωστήριο τις ώρες 07:30-21:00, το Δανειστικό Τμήμα 08:00-20:30 και το Αρχείο 07:30-14:30. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η βιβλιοθήκη λειτουργεί τις ώρες 07:30-14:30.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδoς
 2. «Κατάλογος (OPAC)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]