Δημόσια Κεντρική και Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημόσια Κεντρική και Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου
Είδοςβιβλιοθήκη
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°45′24″N 26°58′30″E
Διοικητική υπαγωγήΝομός Σάμου
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1900
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σάμου, που έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορική», είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από το οποίο χρηματοδοτείται. Κύριος σκοπός της είναι να προωθεί τη γνώση και την πληροφόρηση χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις, να εξυπηρετεί τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών της μέσα από υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που παρέχει, να τους καθοδηγεί στη σωστή χρήση αυτών και να αποτελεί πολιτιστικό και πνευματικό πυρήνα για τους κατοίκους της Σάμου αλλά και όποιου επισκέπτεται την βιβλιοθήκη. Στεγάζεται στο αρχοντικό του πλούσιου ξυλέμπορου Μιλτιάδη Γεωργίου (χτισμένο το 1893 - 1895), ο οποίος το κληροδότησε με τη διαθήκη του, το 1900, στο Δήμο της Σάμου για τη δημιουργία βιβλιοθήκης.

Η συγκρότηση της σχετίζεται με το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο, το οποίο χρειαζόταν τη δημιουργία βιβλιοθήκης και κέντρου πληροφόρησης. Το 1859 ο Σαμιώτης Πατριάρχης Ιεροσολύμων Κύριλλος Β΄ έστειλε αρκετούς τόμους βιβλίων (158) και το ίδιο έκανε ένα χρόνο αργότερα ο ηγεμόνας Μιλτιάδης Αριστάρχης, ο οποίος προσέφερε αξιόλογα βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης. Ο εμπλουτισμός της έγινε κυρίως κατόπιν δωρεών ιδιωτών και ιδρυμάτων από τη Σάμο και την Ελλάδα αλλά και από κάποιες δωρεές. Σήμερα η συλλογή της καλύπτει όλους τους τομείς της γνώσης και επιπρόσθετα, πολλά τεκμήρια που αφορούν τη Σάμο και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την χώρα. Εκτός από την κύρια συλλογή της και των βιβλίων της κινητής μονάδας που διαθέτει προς δανεισμό στους χρήστες, υπάρχουν και κάποιες συλλογές που δε δανείζονται και επιτρέπεται μόνο η επιτόπια χρήση τους στο χώρο του αναγνωστηρίου και είναι:

 • Σαμιακά τεκμήρια, τα οποία αφορούν τη Σάμο ή ο συγγραφέας είναι από την Σάμο ή ο τόπος έκδοσης τους είναι η Σάμος.
 • Παλαιά και Σπάνια βιβλία, τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία βιβλιογραφική επεξεργασία.
 • Χειρόγραφα. Διαθέτει συλλογή χειρογράφων/ιδιογράφων.
 • Εφημερίδες και Περιοδικά που ξεκινούν χρονολογικά από το 1880 και έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται στη Σάμο.
 • Οπτικοακουστικό Υλικό, το οποίο αποτελείται από 300 εκπαιδευτικά CD-ROM, DVD και βιντεοταινίες με ευρύ περιεχόμενο.
 • Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.) που έχουν δημοσιευτεί και η βιβλιοθήκη δίνει τη δυνατότητα εύρεσης τους στους χρήστες της.

Τμήματα και Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παρακάτω τμήματα και υπηρεσίες της βιβλιοθήκης βρίσκονται στη διάθεση των χρηστών:

 • Βιβλιοστάσιο (ισόγειο). Η αίθουσα όπου φιλοξενείται η κύρια συλλογή της.
 • Βοηθητικοί χώροι υγιεινής και αποθήκευσης (ισόγειο). Οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης μπορούν να αφήνουν σε ασφαλές μέρος τα πράγματα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησης τους στους χώρους της.
 • Παιδικό Τμήμα (ισόγειο). Τα νήπια και τα παιδιά έως 12 ετών, μπορούν να μελετήσουν και να ψυχαγωγηθούν στο παιδικό τμήμα το οποίο περιλαμβάνει υλικό και συλλογές που τα ενδιαφέρει.
 • Αναγνωστήριο (1ος όροφος). Είναι μία αίθουσα 22 θέσεων για τους χρήστες που επιθυμούν να μελετήσουν υλικό.
 • Κέντρο Υπολογιστών (1ος όροφος). Το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης έχει εξοπλιστεί με δέκα (10) θέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών με λειτουργικό σύστημα Windows XP, ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση με το Διαδίκτυο, έναν (1) εκτυπωτή Laser (Β/W), έναν (1) εκτυπωτή Inkjet (colour) και έναν (1) σαρρωτή A4.
 • Δανειστικό Τμήμα (1ος όροφος). Δικαίωμα δανεισμού υλικού έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της βιβλιοθήκης.
 • Υποστήριξη Ατόμων Με Εδικές Ανάγκες. Για τα Α.Μ.Ε.Α. διαθέτει έναν (1) Η/Υ με ειδικά προγράμματα για ανάπηρους με μερικά ή ολικά προβλήματα όρασης, μία (1) οθόνη αφής braille, έναν (1) εκτυπωτή braille, έναν (1) Η/Υ με ειδικό εξοπλισμό για ανάπηρους με μερικά ή ολικά προβλήματα κίνησης, ένα (1) scanner και έναν (1) εκτυπωτή Laser(B/W).
 • Υποστήριξη Χρηστών (1ος όροφος). Παρέχει πληροφόρηση και βοήθεια στους χρήστες της για τον τρόπο χειρισμού των υπηρεσιών της, την πρόσβαση τους στα τεκμήρια που διαθέτει και την αναζήτηση της πληροφορίας που χρειάζονται.
 • Οπτικοακουστικό υλικό. Οπτικοακουστικά/ηλεκτρονικά μέσα και εκπαιδευτικά προγράμματα βρίσκονται τη διάθεση του κοινού.
 • Έργα τέχνης. Η βιβλιοθήκη διαθέτει στις συλλογές της πίνακες και άλλα έργα τέχνης.
 • Κινητή Βιβλιοθήκη. Λειτουργεί κινητή μονάδα (βιβλιοαυτοκίνητο), η οποία επισκέπτεται τους μαθητές των σχολείων που δεν έχουν Σχολικές Βιβλιοθήκες ή εκείνους που λόγω της απομακρυσμένης περιοχής δεν μπορούν εύκολα να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη και τις υπηρεσίες της, με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με την μελέτη, την έρευνα και την πληροφόρηση τους.

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δευτέρα: 08:00-14:00. Τρίτη: 08:00-14:00 και το απόγευμα 17:30-20-00. Τετάρτη: 08:00-14:00 και το απόγευμα 17:30-20-00. Πέμπτη: 08:00-14:00. Παρασκευή: 08:00-14:00 και το απόγευμα 17:30-20-00. Σάββατο: 10:00-13:00.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]