Κλόβις Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κλόβις Γ΄
Portrait Roi de france Clovis III (sic).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση670
Θάνατος676
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης[1]
Οικογένεια
ΓονείςΧλωτάριος Γ΄
ΣυγγενείςΧλωτάριος Γ΄ (ίσως είναι πατέρας)
ΟικογένειαΜεροβίγγειοι[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας των Φράγκων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Κλόβις Γ΄, Clovis III (απεβ. 676) από τον Οίκος των Μεροβιγγείων ήταν βασιλιάς της Αυστρασίας (675-676).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ίσως (ο πρώτος) γιος τού Θευδέριχου Γ΄ της Νευστρίας & Αυστρασίας (γιου τού Κλόβι Β΄ της Νευστρίας & Βουργουνδίας). Μερικοί τον θεωρούν γιο του Κλόβι Β΄.

Οι μεγιστάνες υποστηρικτές του στην Αυστρασία τον περιγράφουν ως νόθο γιο τού Χλωτάριου Γ΄ της Αυστρασίας (αδελφού τού Θευδέριχου Γ΄). Τον τοποθέτησαν στον θρόνο σε αντίθεση με τον Δαγοβέρτο Β΄ (εξάδελφο τού Θευδέριχου Γ΄), που τον προωθούσε ο Βούλφοαλντ μαγιορδόμος της Αυστρασίας. Την εποχή εκείνη ο Εμπρόιν, πρώην μαγιορδόμος της Νευστρίας, δραπέτευσε από την φυλάκισή του σε μονή και ενώθηκε με τους πατριώτες τού Κλόβι Γ΄. Πιθανώς ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τον διεκδικητή για να αντιπαρατεθεί στον Θευδέριχο Γ΄ και στον Πεπίνο τού Χέρσταλ μαγιορδόμο της Νευστρίας-Βουργουνδίας. Παρ' όλη την πρόθεσή του, δεν μπόρεσε να εκτοπίσει τον Θευδέριχο Γ΄ ούτε τον Πεπίνο, έλαβε όμως την παλιά θέση του ως μαγιορδόμου της Νευστρίας.

Ο Κλόβις Γ΄ απεβίωσε σύντομα μετά την ανακήρυξή του σε βασιλιά και δεν έκανε τίποτε με τη θέλησή του· ήταν υποχείριο μίας μερίδας. Υπάρχει η πιθανότητα να ήταν απατεώνας και όχι ένας Μεροβίγγειος· μερικοί δεν τον συναριθμούν με τους βασιλείς των Φράγκων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Clovis III της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).