Χλωτάριος Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χλωτάριος Γ΄
Portrait Roi de france Clotaire III.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 650 (περίπου)[1]
Θάνατος 673[2][3]
Αιτία θανάτου Πανώλη
Τόπος ταφής Βασιλική Σαιν-Ντενί
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης[1]
Οικογένεια
Τέκνα Κλόβις Γ΄
Γονείς Κλόβις Β΄[1] και Balthild[1]
Αδέλφια Θευδέριχος Γ΄[1]
Χιλδέριχος Β΄[1]
Οικογένεια Μεροβίγγειοι[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βασιλέας των Φράγκων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χλωτάριος Γ΄, Chlothar, Chlotar, Clothar, Clotaire, Chlotochar, Hlothar (652 - 673) από τον Οίκο των Μεροβιγγείων ήταν βασιλιάς της Νευστρίας & Βουργουνδίας (658-673) και της Αυστρασίας (657-662).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Κλόβι Β΄ της Νευστρίας & Βουργουνδίας και της αγίας Μπάλτχιλντ, ίσως συγγενή τού Ρίκμπερτ ηγεμόνα της ανατολικής Αγγλίας.

Το 658 απεβίωσε ο Κλόβις Β΄ και ο Χλωτάριος Γ΄ τον διαδέχθηκε με αντιβασίλισσα τη μητέρα του. Η Ιστορία των Λογγοβάρδων αναφέρει, ότι στην αρχή της δεκαετίας τού 660 ένας Φραγκικός στρατός εισέβαλε στην Προβηγκία και μετά στη Λομβαρδία (βιβλ. Ε΄ 5) και έφθασε ως το στρατόπεδο τού Γριμοάλδου Α΄ ηγεμόνα των Λομβαρδών, στο Ρίβολι πλησίον της Άστα. Ο Γριμοάλδος Α΄ υποκρίθηκε πως διέφευγε· οι Φράγκοι λεηλάτησαν το στρατόπεδο και εόρταζαν. Μετά τα μεσάνυχτα όμως ο βασιλιάς των Λομβαρδών επιτέθηκε και τους απώθησε πίσω στη Νευστρία.

Η ζωή τού Ελίγιου, που γράφτηκε μετά την αποβίωση τού αγίου Ελιγίου το 661 και τού Χλωτάριου Γ΄ το 673, αναφέρει ότι μία πανώλη μείωσε τον πληθυσμό των πόλεων. Το ίδιο έγινε το 664 στις Βρετανικές νήσους, όπως αναφέρει ο Βέδε.

Κατά την περίοδο της αντιβασιλείας οι ευγενείς της Αυστρασίας ζήτησαν δικό τους βασιλιά και η κυβέρνηση τού Χλωτάριου Γ΄ έδωσε στον Χιλδέριχο Β΄ (άλλο γιο τού Κλόβι Β΄) την Αυστρασία.

Απεβίωσε 21 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Platts, John (1825). A New Universal Biography. London. p. 2.2.468.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Chlothar III της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).