Κλινόκλαστο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλινόκλαστο
Γενικά
ΚατηγορίαΑρσενικικά
Χημικός τύποςCu3AsO4(OH)3
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα4,38 έως 4,42 gr/cm3
ΧρώμαΣκούρο κυανό έως σχεδόν μαύρο
Σύστημα κρυστάλλωσηςΜονοκλινές
ΚρύσταλλοιΠρισματικοί (2/m)
Σκληρότητα2,5 έως 3
Γραμμή κόνεωςκυανωπή πράσινη

Το κλινόκλαστο, γνωστό παλαιότερα ως αβιχίτης από το όνομα του Γερμανού γεωλόγου Άμπιχ (Abich), είναι αρσενικικό ορυκτό του χαλκού, με χημικό τύπο Cu3AsO4(OH)3.

Είναι σπάνιο δευτερεύον ορυκτό του δισθενούς χαλκού και σχηματίζει βελονοειδείς κρυστάλλους στην αποσαθρωμένη ζώνη επάνω από εναποθέσεις θειούχου χαλκού. Το κλινόκλαστο έχει τη μορφή υαλωδών, ημιδιαφανών κρυστάλλων σε βοτρυοειδείς μάζες. Το χρώμα του είναι σκούρο μπλε με κάποια πράσινη απόχρωση, έως σχεδόν μαύρο. Κρυσταλλώνεται στο μονοκλινές σύστημα 2/m. Είναι μαλακό ορυκτό, με σκληρότητα 2,5 έως 3, και πυκνότητα 4,3. Σχετίζεται με ορυκτά όπως ο μαλαχίτης, ο ολιβενίτης, ο χαλαζίας, ο λειμωνίτης, ο αδαμίτης, ο αζουρίτης και ο βροσαντίτης μεταξύ άλλων.

Το κλινόκλαστο ανακαλύφθηκε το 1830 στην Κορνουάλη της Αγγλίας (ορυχείο Wheal Gorland κοντά στο χωριό Σαιν Ντέυ).[1] Βρίσκεται επίσης στο Μπρόουκεν Χιλ της Αυστραλίας, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τη Λ.Δ. του Κονγκό. Σε συνδυασμό με αποθέματα μεταλλευμάτων χαλκού, το συναντούμε στις πολιτείες Αριζόνα, Καλιφόρνια, Μοντάνα, Νέο Μεξικό, Νεβάδα και Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]