Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κηδεία του Φιντέλ Κάστρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αφού ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, απεβίωσε το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου του 2016, ο αδελφός και διάδοχός του, Ραούλ Κάστρο, ανακοίνωσε στη κρατική τηλεόραση ότι η τέφρα του θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη.[1] Η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο τελέστηκε το μνημείο της αγίας Ιφιγένειας στο Σαντιάγκο.

Κηδεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο,[2][3][4] οι κάτοικοι της Κούβας ξεκίνησαν αυθόρμητα για να κατακλύσουν την πρωτεύουσα. Στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα συγκεντρώθηκε πλήθος που απέτισε τελευταίο φόρο τιμής στον ηγέτη. Επί τρεις ημέρες και νύχτες συνέρρεε πλήθος κόσμου. Σε τρεις αίθουσες το πλακάτ του ηγέτη και τα μετάλλιά του ήταν αντικείμενο λατρείας και φόρου τιμής, ενώ στρατιωτική και κοινωνική φρουρά έστεκε επί εικοσιτετραώρου βάσης. Το προσκύνημα μεταδιδόταν συνέχεια από όλα τα κανάλια της κουβανικής τηλεόρασης, ενώ από το πρωί ως το βράδυ αντηχούσαν αποχαιρετιστήριοι νεκρώσιμοι κανονιοβολισμοί κάθε ώρα. Το απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου έφθασαν όλοι οι ηγέτες των φιλικών κρατών για την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση. Το κρατικό ξενοδοχείο τελούσε υπό συναγερμό. Σε μια πεντάωρη νυχτερινή εκδήλωση που άρχισε με τον εθνικό ύμνο του κράτους, εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί χειροκρότησαν τις εκφωνήσεις των αρχηγών κρατών, μεταξύ άλλων και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής από τη μακρινή Ελλάδα. Την επόμενη ημέρα, 30η Νοεμβρίου, στις 7 η ώρα, η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο, μέσα σε κρυστάλλινη λήκυθο, η οποία εναποτέθηκε σε κέδρινη σαρκοφάγο, και υπό τη σημαία της Κούβας, μεταφέρθηκε επί τέσσερις ημέρες σε όλο το νησί. Μετά από διαδρομή εννιακοσίων χιλιομέτρων η πορεία που συνοδεύτηκε από τον πληθυσμό της Κούβας κατέληξε στο μνημείο της αγίας Ιφιγένειας στο Σαντιάγκο. Εκεί εναποτέθηκε η τέφρα του ηγέτη. Μια αιώνια φλόγα φυλάει το μνήμα του.[5][6]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Cuba's Fidel Castro, former president, dies aged 90». BBC News. 
  2. RT en Español (2016-11-25), HISTÓRICO MOMENTO EN QUE RAÚL CASTRO ANUNCIA LA MUERTE DE FIDEL, https://www.youtube.com/watch?v=oYwqMZP-Sbw, ανακτήθηκε στις 2019-06-15 
  3. Σωτηροπουλος, Δημητρης Π. (27 Νοεμβρίου 2016). «Πέθανε χθες ο Φιντέλ Κάστρο». Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2023. 
  4. «Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο». Η Ναυτεμπορική. 26 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2023. 
  5. «Fidel Castro's ashes return to the city where the revolution began». account.miamiherald.com. 
  6. «Fidel Castro's funeral procession reaches final destination». euronews (στα Αγγλικά). 3 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2023.