Κερκυραϊκός Γ.Σ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κερκυραϊκός Γ.Σ.
ΌνομαΚερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος
Ίδρυση6 Μαρτίου 1893
Χρώματα          Κόκκινο, Μπλε
Ιστοσελίδαkerkyraikos.gr

Ο Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα, όπου και βρίσκονται οι έδρες των τμημάτων του. Επίσημα χρώματα του συλλόγου είναι το μπλε και το κόκκινο. Ιδρύθηκε στις 6 Μαρτίου 1893. Στο έμβλημά του απεικονίζεται ο Δισκοβόλος του Μύρωνα.

Σήμερα διατηρεί ενεργά τμήματα στίβου, καλαθοσφαίρισης και κρίκετ. Στο παρελθόν δημιούργησε τμήματα γυμναστικής, πυγμαχίας, κολύμβησης, ποδηλασίας, ποδοσφαίρου, πετοσφαίρισης και αντισφαίρισης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση-τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Μαρτίου 1893 ιδρύθηκε ο "εν Κερκύρα Γυμναστικός Σύλλογος. Το πρώτο καταστατικό είχε 6 κεφάλαια και 34 άρθρα. Υπογράφηκε από 50 ιδρυτικά μέλη. Στις 20 Απριλίου 1893 ενεκρίθη από τον υπουργό εσωτερικών Στέφανο Δραγούμη. Σύμφωνα με το άρθρο 6 η διοίκηση ασκούταν από επταμελή επιτροπή. Η πρώτη επιτροπή απαρτίζοταν από τους εξής: Μιχαήλ Σακελαρόπουλος – Διευθυντής του Διδασκαλείου, Πρόεδρος, Δημήτριος Πιέρρης – Υπολοχαγός Πυροβολικού, Αντιπρόεδρος, Χρήστος Ροδίτης - δικηγόρος, Γραμματέας, Ρ. Χάϊμπελ - έμπορος, Ταμίας, Α. Κεφαλληνός - καθηγητής γυμνασίου, έφορος γυμναστηρίου, Κωνσταντίνος Βραχλιώτης - Ιατρός, σύμβουλος, Ερρίκος Λύδεκκε - καθηγητής Διδασκαλείου, σύμβουλος. Στα πρώτα χρόνια ο σύλλογος συνεργάστηκε με τον Κάρολο Δελαπαλούδ, καθηγητή της γυμναστικής και της οπλομαχικής στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών.

Ο Κερκυραικός αποτελεί έναν από τους 28 ιδρυτικούς συλλόγους του ΣΕΓΑΣ. Επίσης είχε ενεργό ρόλο στην ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Το γυμναστήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1905, μετά από δωρεά του Παύλου Φίλη, κτίστηκε το κτίριο του γυμναστηρίου στο χώρο κάτω από τις επάλξεις του προμαχώνα του Αγίου Αθανασίου. Εκεί δημιουργήθηκε και ο στίβος. Στις 3 Μαρτίου 1906 ο δήμαρχος Κέρκυρας Δημήτριος Κόλλας, με το παραχωρητήριο υπ΄ αριθμό 3070, παραχώρησε τη χρήση του γυμναστηρίου στον Κερκυραϊκό. Με τη βοήθεια του Κάρολου Δελαπαλούδ, το γυμναστήριο εφοδιάστηκε με όργανα γυμναστικής από την Ευρώπη. Το γυμναστήριο ήταν στα πρότυπα των γερμανικών και ελβετικών γυμναστηρίων. Το 1906 έγιναν τα εγκαίνια του γυμναστηρίου με την παρουσία του Κωστή Παλαμά, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Κερκυραϊκού. Στη συνέχεια, σαν ανταπόδοση έγραψε τον ύμνο του συλλόγου.

Το γυμναστήριο αποτελούσε ένα από τα καλύτερα στην εποχή εκείνη. Ο στίβος διέθετε μόνιμα στηρίγματα μονόζυγων και δίζυγων, με γέφυρα και ιστό. Από τη γέφυρα ανηρτώντο κρίκοι και αιώρα, υπήρχαν δε σκάμματα αλμάτων και βαλβίδες ρίψεων. Στο χωλ του κτιρίου υπήρχαν όλα τα απαραίτητα όργανα, εφαλτήρια, πολύζυγα και άλλα. Επίσης υπήρχε και αίθουσα ξιφασκίας.

Κρίκετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1906 ο ναύαρχος του αγγλικού στόλου που ναυλοχούσε στην Κέρκυρα, δημιούργησε μια ομάδα κρίκετ από ναύτες. Η αγγλική ομάδα συμφώνησε να παίξει έναν αγώνα με μια αντίστοιχη ομάδα του Κερκυραϊκού. Οι άγγλοι είχαν στήσει τεράστια "παβιόνια" στις τέσσερις γωνίες της κάτω πλατείας. Στον αγώνα δόθηκε πανηγυρικός χαρακτήρας. Οι δύο φιλαρμονικές, παλαιά και Μάντζαρος, όπως και αυτή του αγγλικού στόλου έπαιζαν εκ περιτροπής. Τον αγώνα παρακολούθησαν επίσημοι όπως ο δήμαρχος Κέρκυρας Δημήτριος Κόλλας αλλά και απλός κόσμος μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα. Ο Κερκυραϊκός έχασε αυτόν τον αγώνα αλλά τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη του κρίκετ.

Ανάπτυξη του συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1907 και πιο συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου 1907, σε δημοσίευμα της εφημερίδας των ειδήσεων, γίνεται κάλεσμα σε όποιον θέλει να αθληθεί για να εκπροσωπήσει την Κέρκυρα στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αρκετοί νέοι έρχονται στο γυμναστήριο του Κερκυραϊκού. Το ίδιο έτος, επί προεδρίας Ιωάννη Κωνσταντινίδη, συνταγματάρχου της σχολής Εφέδρων Αξιωματικών, προκυρήχθηκαν οι πρώτοι Παγκερκυραϊκοί Αθλητικοί Αγώνες, με παρά πολλά αγωνίσματα και γυμναστικές επιδείξεις, με αποκορύφωμα τη μεγάλη ανθρώπινη πυραμίδα 5 κλιμάκων. Οι αγώνες είχαν αρκετή συμμετοχή και κράτησαν 3 ημέρες. Τα αθλήματα που έγιναν ήταν στίβος, γυμναστική, πάλη, κρίκετ, βόλευ και ποδηλασία. Στους αγώνες συμμετείχαν και οι 2 φιλαρμονικές της πόλης.

Το 1910, με την επίσκεψη του επιθεωρητή σωματικής αγωγής Ιωάννη Χρυσάφη, εισάγεται η σουηδική γυμναστική. Στη συνέχεια γίνονται αγώνες μεταξύ του Κερκυραϊκού, του Αρσακείου, της εμπορικής σχολής και της σχολής εφέδρων αξιωματικών.

Μετονομασία-Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1915 με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών αλλάζει όνομα ο σύλλογος. Ο "Εν Κέρκυρα γυμναστικός σύλλογος" μετονομάζεται σε Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος. Το 1917 το γυμναστήριο του συλλόγου επιτάχθηκε από γάλλους για των στρατωνισμό Ζουάβων. Παρ' όλα αυτά η αθλητική κίνηση συνεχίζεται.

Πανκερκυραικοί αγώνες και άλλες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1927 ο Κερκυραϊκός διοργανώνει ξανά του πανκερκυραϊκούς αγώνες. Αγώνες που έγιναν θεσμός. Παλιότερα τόσο στον χώρο του γυμναστηρίου όσο και στον χώρο της κάτω πλατείας, υπήρχε στενότητα χώρου για την κανονική διεξαγωγή των αγώνων. Οι νικητές των αγώνων λάμβαναν μέρος στου πανελλήνιους αγώνες στην Αθήνα, εκπροσωπώντας την Κέρκυρα. Από τους αγώνες αναδείχθηκε ο Σάββας Σκέμπρης. Διέπρεψε στο ακόντιο, στη ρίψη σφαίρας και δίσκου, στα 100μ. με εμπόδια και στο άλμα σε μήκος. Επίσης ήταν καλός στο ποδόσφαιρο, το τέννις και στο κρίκετ.

Την ίδια περίοδο καθοδηγητής και οργανωτής του Κερκυραϊκού είναι ο Γεώργιος Νικολαϊδης. Τις πρωινές ώρες βρισκόταν στο εκπαιδευτήριο Τσουρή και στο Ιεροδιδασκαλείο Κέρκυρας ενώ τις απογευματινές ώρες βρισκόταν στο γυμναστήριο σαν προπονητής. Δίδαξε ξιφασκία και οπλασκία και σκοποβολή. Μέσω του ίδιου ο σύλλογος απέκτησε το απαραίτητο υλικό για τα αθλήματα αλλά και ειδική αίθουσα για αυτά τα αθλήματα. Πολλοί κερκυραίοι αθλητές αναδείχθηκαν και σημείωσαν επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στο εξωτερικό σε Ουγγαρία και Ιταλία. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να βραβευτεί από τον τότε διάδοχο Παύλο, μετά από επίδειξη ξιφομαχίας που έγινε στην κάτω πλατεία με τη συμμετοχή 120 ξιφομάχων από όλο τον κόσμο.

Στις 31 Μαρτίου 1929 ο Κερκυραϊκός έλαβε μέρος στο πρώτο πανελλήνιο αθλητικό συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ. Το συνέδριο αφορούσε την ενίσχυση και προαγωγή του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής στην Ελλάδα.

Το τμήμα του στίβου ήταν από τα δυναμικά κομμάτια του συλλόγου. Το 1934 στους πανκερκυραικούς αγώνες ξεχωρίζει ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου, αθλητής που διακρίθηκε κυρίως στο άλμα επί κοντό.

Το 1938 ο Κερκυραϊκός δίνει αγώνες κρίκετ στην κάτω πλατεία κυρίως με την ομάδα του Βύρωνα αλλά και ομάδων από αγγλικά καράβια.

Β παγκόσμιος πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έναρξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και η κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς νέκρωσε την αθλητική κίνηση. Το 1941 το γυμναστήριο επιτάχθηκε για δεύτερη φορά για να γίνει γυμναστικό ίδρυμα της "Ιταλικής Φασιστικής Νεολαίας". Οι δύο καταλήψεις του γυμναστηρίου έφεραν πολλές φθορές και καταστροφές στο κτήριο και στα όργανα. Δύο χρόνια μετά, λίγο πριν τον εμπρησμό της Κέρκυρας από τους γερμανούς, με επικεφαλής τον Μαρίνο Καχρίλα και μερικά ακόμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και αθλητών, μεταφέρονται στα υπόγεια του δημοτικού θεάτρου, ότι μπορούν, κυρίως έπιπλα, γυμναστικά όργανα, έγγραφα αρχείου, κύπελλα και άλλα. Από τον εμπρησμό διασώθηκε μόνο η πρώτη σημαία του συλλόγου και μερικά κύπελλα. Το αρχείο του συλλόγου καταστράφηκε ολοσχερώς. Το γυμναστήριο επίσης χρησιμοποιήθηκε για διανομή παιδικών συσσιτίων και για τη φιλοξενία πυροπαθών.

Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το τέλος του πολέμου ο Κερκυραϊκός ενεργοποιήθηκε άμεσα. Το 1945 το διοικητικό συμβούλιο του Κερκυραϊκού μέσω του τύπου καλούσε τους νέους να ενταχθούν στον σύλλογο στα αγωνίσματα κλασικού αθλητισμού, κρίκετ και βόλεϊ. Το 1946 ιδρύθηκε το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου. Το 1947 ξεκινάνε και πάλι οι αγώνες. Οι προπονήσεις γίνονται από τους Καστάνια, Γκερέκου, Σκούρτη και Γιαννάτου σε στίβο, κρίκετ, μπάσκετ και βόλλευ. Αργότερα εντάχθηκαν και οι Ραρή, Σοφός και Παππά. Το 1947 αναβιώνουν οι πανκερκυραικοί αγώνες. Καθιερώνεται η τελετή τους να γίνεται κάθε Μάιο, στα πλαίσια των εορτών της Ένωσης.

Το 1948 η ολυμπιακή φλόγα πέρασε από την Κέρκυρα, ένα σημαντικό γεγονός την εποχή εκείνη. Στο λιμάνι της Λευκίμμης έφτασε η φλόγα. Εκεί υπήρξε υποδοχή κόσμου και γυναικών με παραδοσιακές στολές. Ο ναύτης Βλαχόπουλος παρέλαβε τη φλόγα σε καράβι και με άκατο έφθασε στην ξηρά, παραδίδοντας τη φλόγα στον ναύτη Κάντα. Από τη Λευκίμμη η φλόγα ταξίδεψε ως τη Σπιανάδα ενώ οι κάτοικοι έραναν με λουλούδια τους λαμπαδηδρόμους. Ο Σάλβας Αγιούς άναψε τη φλόγα στο κέντρο της πλατείας. Την ίδια ώρα αεροπλάνα έκαναν χαμηλές πτήσεις. Ακολούθησε παρέλαση αθλητών από όλους τους αθλητικούς συλλόγους ενώ μετά ακολούθησαν αγώνες βόλεϋ και κρίκετ καθώς και γυμναστικές επιδείξεις. Το βράδυ η φλόγα δόθηκε στον κυβερνήτη του πλοίου Γουάιτ Σαντ Μπέι, ενώ τη συνόδευαν καίκια με γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες. Σε ένα φεριμπότ ήταν και οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας.

Τα επόμενα χρόνια παρά τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα σε αθλητικούς χώρους ο Κερκυραϊκός συνεχίζει την παρουσία του. Ξεχωρίζει ο Λουκιανός Ζαμίτ σε πολλά αθλήματα του στίβου αλλά κυρίως σε δρόμους μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Επιτυχίες είχε και σε πανελλήνιους αγώνες στην Αθήνα.

Γενικότερα υπάρχει μια ανάπτυξη στα αθλήματα του στίβου αλλά και στα ομαδικά. Διοργανώνονται αγώνες στίβου με κυριότερους τα Νικολαίδεια.

Δεκαετία 60[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητές του Κερκυραϊκού φτάνουν στις εθνικές ομάδες και έχουν διάφορες επιτυχίες. Το ίδιο συμβαίνει και στα ομαδικά αθλήματα του μπάσκετ και του κρίκετ.

Οι Άλκης Μαυρομάτης και Βίκτωρας Σγουρόπουλος αποτέλεσαν την ψυχή του συλλόγου για πολλά χρόνια. Σπουδαία θεωρείται και η συμβολή των Σπύρου Φαναριώτη, Αθηναγόρα Αλαμάνου, Σταύρου Μπούζιου, Τσιντή, Βεατρίκης Ζερβού και Λέλας Πασιά. Ο μπασκετμπολίστας Χριστόφορος Κρητικός αφού έφυγε για τη Νότια Αφρική, διακρίθηκε στο πρωτάθλημα βγαίνοντας πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίχτης. Από το τμήμα μπάσκετ ξεχώρισαν ακόμα οι Σπύρος Χρήστου, Γιώργος Κρητικός που πήγε στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, ο Σπύρος Ιωάννου, ο Κώστας Μπάκος, ο Άκης Ιωάννου που πήγε στη Νήαρ Ήστ, ο Άλκης Τσίτσος που πήγε στην ΑΕΚ, ο Νίκος Χονδρογιάννης που πήγε στο Περιστέρι.

Δεκαετίες 70-80-90[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπύρος Κοντοσώρος φτάνει να αγωνιστεί στους ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972. Επίσης κάτοχου του ευρωπαϊκού κυπέλλου, μεσογειονίκη, βαλκανιονίκη και πανελληνιονίκη.

Το τμήμα μπάσκετ ανδρών φτάνει στη Β΄ εθνική ενώ των γυναικών παίζει στην Α΄ εθνική.

Διοικητικά μέλη που ξεχώρισαν για την προσφορά τους στον σύλλογο είναι Γεώργιος Καλογερόπουλος, Θεόδωρος Στεφανίδης, Χριστόφορος Παπίγκης, Σπύρος Πίνας, Κώστας Αναστασίου.

Αθλητές που ξεχώρισαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρσένης Τσιμίνος κάτοχος Παγκόσμιου και Πανελλήνιου ρεκόρ και Βαλκανιονίκης. Ο Φίλιππος Σγουρός Παγκόσμιος πρωταθλητής, Βαλκανιονίκης και Πανελληνιονίκης. Ο Λευτέρης Τσουκαλάς Παγκόσμιος πρωταθλητής, Βαλκανιονίκης και Πανελληνιονίκης. Ο Γιάννης Λέσσης με δεύτερη θέση σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες, Μεσογειονίκης, Βαλκανιονίκης και Πανελληνιονίκης. Η Λορέλα Μάνου μεσογειονίκης, Βαλκανιονίκης και πανελληνιονίκης. Επίσης Βαλκανιονίκες και Πανελληνιονίκες είναι και οι Κώστας Γκασιάλης, Νίκος Μόσχος, Παύλος Φαρούγγιας, Στέλιος Βασιλάκης, Μάριος Μπάνος, Παναγιώτης Παπαδάτος, Κωνσταντίνα Ρωμαίου.

Πολλές διακρίσεις και πανελλήνιες νίκες που έφεραν τον σύλλογο ψηλά, έφεραν οι Διονύσης Χαλικιάς, Γιώργος Αρακλειώτης, Μιχάλης Γαγκάδης, Λάκης Προβατάς, Βαγγέλης Λάζαρης, Τάσος Τσαγκαράκης, Σωτήρης και Σπύρος Βεντούρας, Σοφία Ρίγκα, Αφροδίτη και Δήμητρα Γιούργα, Νίκος Χειμαριός, Ολγα Μπελτράτη, Χριστίνα Φίλιππα, Αλέκα Στανέλου, Ντίνα Μπαλανίκα, Λίνα Ρούσσου, Ελένη Λουκά, Μαρία Αρώνη, Βασίλης Σγούρος, Χρήστος Βραδής, Σπύρος Σπίνουλας και πάρα πολλούς άλλους.

Το 1998 ο Κερκυραϊκός βγήκε πρώτος σύλλογος εκτός των συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στην ετήσια κατάταξη του ΣΕΓΑΣ βγήκε πέμπτος ανάμεσα σε 400 σωματεία.

Νεότερα χρόνια-2000 και μετά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013 το τμήμα παμπαίδων του συλλόγου κατέκτησε την πρώτη θέση ενώ των παγκορασίδων την 8η ανάμεσα σε 100 σωματεία.

Βετεράνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί αθλητές συνεχίζουν την αθλητική τους δραστηριότητα και μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας. Ο Γιώργος Ψάιλας που έχει λάβει μέρος σε πολλούς υπερμαραθώνιους με πολλά ρεκόρ ενώ είναι πρώτος έλληνας επί 3 χρόνια στο Σπάρταθλο 250 χιλιομέτρων. Πανελληνιονίκες ακόμα και με διακρίσεις στο εξωτερικό είναι η Αφροδίτη Γιούργα, ο Νίκος Χειμαριός, ο Χρήστος Βραδής, ο Βασίλης Σγούρος, ο Μάριος Τσαγκαράκης, ο Σπύρος Σπίνουλας και πολλοί άλλοι.

Ύμνος-Γραμματόσημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωστής Παλαμάς έγραψε τον Ύμνο του "εν Kερκύρα γυμναστικού συλλόγου" σαν ανταπόδοση της ανακήρυξης του σαν επίτιμο μέλος του Κερκυραικού. Το ποίημα εντοπίστηκε πολλά χρόνια μετά από τον φιλόλογο καθηγητή Φάνη Καββαδία, σ΄ ένα ανθολόγιο του ποιητή. Παρά τις πολυετείς επίμονες προσπάθειές του συλλόγου για την εύρεση της μελωδίας, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Στη συνέχεια ο φίλος του συλλόγου Τάσος Πουλημένος τον μελοποίησε. Mε ενέργειες του ίδιου, το 2001 παίζεται από τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ και τραγουδιέται από τη μικτή της χορωδία, όπου γράφεται και το πρωτότυπο cd.

Το 2008 κυκλοφόρησε από τα ελληνικά ταχυδρομεία συλλεκτικό γραμματόσημο με το σήμα του Κερκυραϊκού, στη σειρά "Ιστορικά Αθλητικά Σωματεία".

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ιστορικό Γυμναστήριο ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της περιφέρειας Ιόνιων Νήσων, υλοποιώντας τη δωρεάν μελέτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Κέρκυρας επί προεδρίας Σπυρίδωνος Σπίγγου. Ο Κερκυραικός διαθέτει ένα ανακαινισμένο κτήριο με γραφεία, αποδυτήρια, κυλικείο, βοηθητικούς χώρους και μια κεντρική αίθουσα που μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια μέχρι 120 ατόμων, ημερίδες, διαλέξεις, εκθέσεις, συνεντεύξεις τύπου, βραβεύσεις, γιορτές και πολλά άλλα.

Παράλληλα ο σύλλογος θέλει να χτίζει ένα νέο σύγχρονο γυμναστήριο για να στεγαστεί. Το 1993 με τη βοήθεια του Γεώργιου Ράλλη παραχωρήθηκε χώρος στις Αλυκές Ποταμού έναντι τιμήματος. Πλέον ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και όλα τα άλλα γραφειοκρατικά έχουν εκπληρωθεί. Με το υπ΄ αρ φύλλο 84 της 22 Μαρτίου 2012 ΦΕΚ που υπογράφεται από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, εγκρίνεται το ρυμοτομικό σχέδιο στη θέση Αλυκών Ποταμού για την ανέγερση κλειστού προπονητήριου στίβου και αθλοπαιδιών και καθορίζει τους όρους δόμησής του.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Καλαθοσφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα:Κερκυραϊκός Γ.Σ. (καλαθοσφαίριση)

Το τμήμα της Καλαθοσφαίρισης ιδρύθηκε το 1946. Έχει συμμετάσχει στη Β΄ εθνική. Από το 2010 έως σήμερα ο Κερκυραϊκός αγωνίζεται ανελλιπώς στην Α΄ κατηγορία της ΕΣΚΑΒΔΕ. Το τμήμα γυναικών λειτουργεί σε επίπεδο υποδομών ενώ παλιότερα έχει αγωνιστεί στην Α΄ Εθνική.

Ο Κερκυραϊκός χρησιμοποιεί για τα εντός έδρας παιχνίδια του το ΕΑΚ Κέρκυρας χωρητικότητας 400 ατόμων.

Τμήμα στίβου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αξιολόγηση των ελληνικών συλλόγων στίβου που εκδίδει κάθε Νοέμβριο ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ο σύλλογος της Κέρκυρας έχει αξιολογηθεί ως ακολούθως πανελλαδικά:

Νοέμβριος Χρονιάς Θέση Κατάταξης Σύνολο Συλλόγων
2010 40 321
2011 27 299
2012 18 281
2013 15 294
2014 13 289
2015 11 294
2016 12 312
2017 15 328
2018 21 336
2019 25 340
2020 21 266
2021 25 255

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]