Καϊάνε Αλντορίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καϊάνε Αλντορίνο
H Καϊάνε Αλντορίνο κατά την βράβευσή της από τον Φάμπιαν Πικάρντο, το 2011
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Ιουλίου 1986[1]
Γιβραλτάρ
ΚατοικίαΓιβραλτάρ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ύψος174 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοντέλο
πολιτικός
διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος του Γιβραλτάρ (2017–2019)
Βραβεύσειςμετάλλιο Τιμής του Γιβραλτάρ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Καϊάνε Λοίζ Αλντορίνο Λόπεζ είναι Γιβραλτάρια πολιτικός, πρώην δήμαρχος του Γιβραλτάρ και βασίλισσα της ομορφιάς που κέρδισε τον τίτλο Μις Κόσμος 2009. Από το 2017 έως το 2019, κατείχε την θέση της Δημάρχου του Γιβραλτάρ, αφού προηγουμένως υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος από το 2014.

Η Αλντορίνο ήταν προηγουμένως κάτοχος του τίτλου των καλλιστείων, στέφθηκε Μις Γιβραλτάρ το 2009 και αργότερα κέρδισε Μις Κόσμος 2009 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Ήταν η πρώτη γυναίκα από το Γιβραλτάρ που έφτασε ποτέ στους ημιτελικούς μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού, και είναι η μόνη που κέρδισε ποτέ έναν, επίσης.

Πρώιμος βίος και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καϊάνε Αλντορίνο με τον Αντόλφο Κανέπα, 1 Απριλίου 2014.

H Αλντορίνο γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γιβραλτάρ. Πριν γίνει Μις Γιβραλτάρ το 2009, εργαζόταν ως υπάλληλος ανθρώπινου δυναμικού στο νοσοκομείο St Bernard's για πέντε χρόνια. Η Αλντορίνο μεγάλωσε σε δίγλωσση οικογένεια, μιλώντας τόσο αγγλικά όσο και ισπανικά, όπως οι περισσότεροι Γιβραλτάριοι.

Η Αλντορίνο ξεκίνησε να χορεύει σε ηλικία 14 ετών, με το Urban Dance Group. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Showdance του Διεθνούς Οργανισμού Χορού το 2008, στη Ριέζα της Γερμανίας, όπου εκπροσώπησε το Γιβραλτάρ στην κατηγορία Formation ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Χορού του Γιβραλτάρ. Τοποθετήθηκε στην 17η θέση και έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη ομάδα σχηματισμού του Γιβραλτάρ που πέρασε τον πρώτο γύρο.

Η Αλντορίνο παντρεύτηκε τον Άρον Λόπεζ τον Ιούνιο του 2015. Έχουν μια κόρη, που γεννήθηκε το 2016.

Διαγωνισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καϊάνε Αλντορίνο στο διαγωνισμό Μις Κόσμος 2009.

Μις Γιβραλτάρ 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Ιουνίου 2009, η Αλντορίνο στέφθηκε Μις Γιβραλτάρ 2009, διαδεχόμενη την Κριστλ Ρόμπα στο Alameda Open Air Theatre.

Μις Κόσμος 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αλντορίνο έγραψε ιστορία στις 12 Δεκεμβρίου 2009, με το να γίνει η πρώτη Μις Γιβραλτάρ που στέφθηκε Μις Κόσμος. Ήταν επίσης η πρώτη διαγωνιζόμενη από το Γιβραλτάρ που έφτασε στους ημιτελικούς ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς αφού έλαβε τον τίτλο της Μις Κόσμος Ομορφιά της Παραλίας.

Λίγο μετά τη στέψη της Αλντορίνο από την προκάτοχό της, Ξένια Σουκίνοβα της Ρωσίας, το Γιβραλτάρ ξέσπασε σε πανηγυρισμούς καθώς πολλοί Γιβραλτάροι βγήκαν στους δρόμους. Οι υποστηρικτές της κυμάτισαν τη σημαία του Γιβραλτάρ, έψαλλαν καθώς τα αυτοκίνητα κορνάρανε και έπεσαν πυροτεχνήματα. Ο Επικεφαλής Υπουργός του Γιβραλτάρ, Πίτερ Καρουάνα, χαιρέτισε τη νίκη της ως «υπέροχο επίτευγμα για εκείνη και για το Γιβραλτάρ» και υποσχέθηκε μια «επιστροφή κατάλληλη για μια βασίλισσα».[10] Το 2010, ήταν προσκεκλημένη κριτής στον τελευταίο διαγωνισμό ομορφιάς Mister World 2010 στο Ίντσεον της Νότιας Κορέας.

Κατά τη διάρκεια της "βασιλείας" της, η Λόπεζ ταξίδεψε σε περισσότερες από 40 χώρες. Μερικές από αυτές τις χώρες περιλαμβάνουν: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Μπρουνέι, Χονγκ Κονγκ, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Γερμανία, Κορέα, Ιταλία, Ινδονησία, Νότια Αφρική, Ιρλανδία και Κίνα.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2014, η Αλντορίνο διορίστηκε αναπληρωτής του δημάρχου του Γιβραλτάρ, Αντόλφο Κανέπα, μετά από πρόταση του Επικεφαλής Υπουργού Φάμπιαν Πικάρντο, που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο.

Στις 4 Απριλίου 2017 έγινε δήμαρχος της επικράτειας. Μεταξύ των πρώτων ενεργειών της ως δήμαρχος ήταν το άνοιγμα μιας ιστοσελίδας και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη θέση και η δημιουργία άλμπουμ φωτογραφιών για τους επισκέπτες του Γραφείου του Δημάρχου.

Τον Μάιο του 2018 δώρισε δέκα χιλιάδες δολάρια που έλαβε από τον Οργανισμό Miss World στο Rainbow Ward στο St Bernard's Hospital και στο St Martin's School. Μια «τελετή αδελφοποίησης» πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, μεταξύ Γιβραλτάρ και Τζαμάικα, με οικοδεσπότη την Αλντορίνο και στην οποία παρευρέθηκε ο δήμαρχος του Κίνγκστον Ντέλροι Ουίλιαμς. Τον Φεβρουάριο του 2019 μια αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων των Αλντορίνο, Στίβεν Λινάρες και Τσαρλς Αζόπαρντι, στάλθηκε στην Τζαμάικα, με σκοπό την εδραίωση της «συμφωνίας αδελφοποίησης». Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης η Αλντορίνο έλαβε τα κλειδιά της πόλης Κίνγκστον.

Την διαδέχθηκε στο αξίωμά της ως δήμαρχος στις 4 Απριλίου 2019, ο Τζον Κονκάλβες.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Ιουλίου 2011, η Αλντορίνο τιμήθηκε τόσο με την "Ελευθερία της Πόλης" του Γιβραλτάρ όσο και με το "Μετάλλιο Τιμής" του Γιβραλτάρ με ομόφωνη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο του Γιβραλτάρ. Η πρόταση που κατατέθηκε από τον Επικεφαλής Υπουργό του Γιβραλτάρ Πίτερ Καρουάνα της αναγνώρισε:

εξαιρετικό προσωπικό επίτευγμα ως Μις Κόσμος 2009 και … τεράστια υπερηφάνεια και παγκόσμια αναγνώριση που το επίτευγμά της αντιπροσώπευε για το Γιβραλτάρ ως σύνολο.

Η Αλντορίνο έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το μετάλλιο "Ελευθερία της Πόλης" στο Γιβραλτάρ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]