Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατσαμάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κατσαμάκι
Προέλευση
Άλλη ονομασίακατσαμάκ
Τόπος προέλευσηςπρώην Γιουγκοσλαβία
ΠεριοχήΒαλκάνια
Πληροφορίες
Είδοςχυλός
Κύρια συστατικάκαλαμποκάλευρο
δεδομένα (π)

Το κατσαμάκ(ι) είναι ένα είδος χυλού, που παράγεται σε μέρη της Δυτικής Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το όνομά του προέρχεται από την τούρκικη λέξη kaçamak, που σημαίνει "διαφυγή". Είναι επίσης γνωστό ως bakrdan (бакрдан) στη Βόρεια Μακεδονία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιάτο φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο. Μερικές φορές προστίθενται πατάτες, γάλα, λευκό τυρί ή καϊμάκ. Παρόμοια με το αμπχαζικό abısta, το τσερκέζικο mamıs, την ιταλική πολέντα και τη ρουμανική μαμαλίγκα, παρασκευάζεται βράζοντας καλαμποκάλευρο και στη συνέχεια πολτοποιώντας το, όσο η κατσαρόλα είναι ακόμα στο μάτι της κουζίνας.

Κάποτε θεωρούνταν φαγητό των φτωχών, αλλά τώρα καταναλώνεται ευρέως, ακόμη και σε εστιατόρια.[1]

Στον ελλαδικό χώρο καταναλωνόταν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν παρασκευαζόταν και ψωμί Μπομπότα, επίσης από καλαμποκάλευρο.[1]

Σερβίρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατσαμάκι με κρέας, Βόρεια Μακεδονία

Στη Βουλγαρία, παραδοσιακά σερβίρεται με ζεστό λαρδί ή ηλιέλαιο με μικρές ποσότητες καστανής πάπρικας ή καυτερής πιπεριάς. Συχνά προστίθενται ξεροψημένη πέτσα χοιρινού ή τυρί άλμης σίρενε.

Στο Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το κατσαμάκ παρασκευάζεται επίσης με λιωμένες πατάτες και τυρί μέχρι να σχηματιστεί μια παχιά μάζα.[2]

Στην Κεντρική Σερβία, παρασκευάζεται με λεπτότερους κόκκους λευκού καλαμποκάλευρου, σερβίρεται με λευκό τυρί και καϊμάκ.[3] Συνήθως σερβίρεται με κιμά ψητό σε βούτυρο, πετιμέζι, γάλα, γιαούρτι, μέλι, κρέμα γάλακτος ή μερικές φορές με μπέικον.

Φωτογραφική συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]