Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατευθυντήριοι λίθοι της Τζώρτζια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 34°13′55″N 82°53′40″W / 34.231944°N 82.894444°W / 34.231944; -82.894444

Κατευθυντήριοι λίθοι της Τζώρτζια
Οι Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζώρτζια το 2020
Συντεταγμένες34°13′55″N 82°53′40″W / 34.23206°N 82.89440°W / 34.23206; -82.89440
ΤοποθεσίαΚομητεία Έλμπερτ, Τζόρτζια, ΗΠΑ
ΥλικόΓρανίτης
Ύψος5.87m
Έναρξη λειτουργίας22 Μαρτίου 1980 (1980-03-22)
Ημ/νία διάλυσης6 Ιουλίου 2022

Οι Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζώρτζια (στα αγγλικά Georgia Guidestones) ήταν ένα τεράστιο κατασκεύασμα από γρανίτη, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή λόφου στην Κομητεία Έλμπερτ, στην Τζώρτζια των ΗΠΑ. Συχνά αναφέρεται ως το «Αμερικάνικο Στόουνχεντζ», ένας τίτλος που έχει επίσης αποδοθεί κατά καιρούς σε μια σειρά από άλλες κατασκευές. Καταστράφηκε στις 6 Ιουλίου 2022, έπειτα από έκρηξη, που ώθησε τις αρχές να ρίξουν τους λίθους που παρέμειναν όρθιοι μετά την έκρηξη, για λόγους ασφαλείας.

Είναι ένα μήνυμα αποτελούμενο από δέκα οδηγίες, οι οποίες είναι χαραγμένες σε οκτώ σύγχρονες γλώσσες, ενώ ένα μικρότερο μήνυμα είναι επίσης χαραγμένο στην κορυφή της κατασκευής, σε τέσσερα αρχαία συστήματα γραφής και ισάριθμες αρχαίες γλώσσες: βαβυλωνιακά, αρχαία ελληνικά, σανσκριτικά και αιγυπτιακά ιερογλυφικά.

Το κατασκεύασμα είχε ύψος 5,87 μέτρα και ήταν κατασκευασμένο από έξι πλάκες γρανίτη, που ζύγιζαν 107,84 τόνους συνολικά. Μία πλάκα βρισκόταν στο κέντρο, με τις άλλες τέσσερις διατεταγμένες γύρω από αυτή. Στην κορυφή βρισκόταν η έκτη πλάκα, ως κορωνίδα του κατασκευάσματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πλάκες ήταν ευθυγραμμισμένες αστρονομικά. Μια πρόσθετη πέτρινη πλάκα είναι τοποθετημένη στο έδαφος, σε μικρή απόσταση προς τα δυτικά της κατασκευής, και παρέχει ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με την ιστορία και τον σκοπό των «Κατευθυντήριων Λίθων».

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζώρτζια βρίσκονται στο Elbert County, της Γεωργίας των ΗΠΑ, περίπου 145 χιλιόμετρα ανατολικά της Ατλάντα και 15 χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο της Elberton. Οι λίθοι βρίσκονταν σε ένα ύψωμα, σε μικρή απόσταση από την Εθνική Οδό Highway 77 (Hartwell Highway), στην ανατολική Τζώρτζια, και είναι ορατοί από τον δρόμο. Μικρές πινακίδες δίπλα από την Εθνική Οδό αναφέρουν την στροφή για τους Κατευθυντήριους Λίθους, οι οποίες προσδιορίζονται από το οδικό σήμα που αναφέρει: "Guidestones Rd".

Το ιστορικό της κατασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του επιβλητικού αυτού κατασκευάσματος καλύπτεται από αρκετό μυστήριο. Κατασκευάστηκε στις 22 Μαρτίου 1980, όπως αναφέρει η επεξηγηματική πλάκα δίπλα από αυτό. Οι μοναδικές πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την κατασκευή του αναφέρουν ότι τον Ιούνιο του 1979 μετέβη στην περιοχή κάποιος R.C. Christian, όνομα το οποίο αποτελούσε ψευδώνυμο, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος. Προσέγγισε την εταιρεία φινιρίσματος γρανίτη Elberton και ζήτησε την οικοδόμηση ενός μνημείου το οποίο θα μεταβίβαζε ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα. Όπως ο ίδιος είχε πει, αντιπροσώπευε μια ομάδα ανθρώπων που ήθελαν να προσφέρουν οδηγίες στην ανθρωπότητα.

Το μήνυμα το οποίο ήταν χαραγμένο στους «Κατευθυντήριους Λίθους της Γεωργίας» σχετιζόταν με τέσσερις σημαντικούς τομείς:

 1. Τη διακυβέρνηση και την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.
 2. Τον πληθυσμό και τον έλεγχο της αναπαραγωγής.
 3. Το περιβάλλον και την σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
 4. Την πνευματικότητα.

Το μήνυμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα μήνυμα, το οποίο αποτελούνταν από ένα σύνολο δέκα κατευθυντήριων γραμμών ή αρχών, ήταν χαραγμένο στους «Κατευθυντήριους Λίθους της Γεωργίας» σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες, καθεμιά στη μεγάλη πλευρά των τεσσάρων λίθων. Ξεκινώντας από βόρεια και με κατεύθυνση προς τα δεξιά, οι γλώσσες αυτές είναι: αγγλικά, ισπανικά, σουαχίλι, χίντι, εβραϊκά, αραβικά, αρχαία κινεζικά και ρωσικά. Το παρακάτω κείμενο αποτελεί τη μετάφραση του μηνύματος από τα αγγλικά:

 • Διατηρήστε την ανθρωπότητα κάτω από 500.000.000, σε συνεχή ισορροπία με τη φύση.
 • Κατευθύνετε σοφά την αναπαραγωγή, βελτιώνοντας την φυσική κατάσταση και την πολυμορφία.
 • Ενώστε την ανθρωπότητα μέσω μιας ζωντανής νέας γλώσσας.
 • Τιθασεύστε το πάθος, την πίστη, την παράδοση και όλα τα πράγματα με ψύχραιμη λογική.
 • Προστατεύστε τους ανθρώπους και τα έθνη με δίκαιους νόμους και δίκαια δικαστήρια.
 • Αφήστε όλα τα έθνη να κυβερνούν εσωτερικά, επιλύοντας τις εξωτερικές διαφορές σε ένα παγκόσμιο δικαστήριο.
 • Αποφύγετε ασήμαντους νόμους και άχρηστους αξιωματούχους.
 • Εξισορροπήστε τα προσωπικά δικαιώματα με τα κοινωνικά καθήκοντα.
 • Να εκτιμάτε την αλήθεια, την ομορφιά, την αγάπη, αναζητώντας την αρμονία με το άπειρο.
 • Να μην είστε καρκίνος για τον πλανήτη - Αφήστε χώρο για τη φύση - Αφήστε χώρο για τη φύση.

Ένα μικρότερο μήνυμα εμφανιζόταν στις τέσσερις κάθετες επιφάνειες της κορωνίδας λίθου, σε διαφορετική γλώσσα και γραφή σε κάθε πλευρά. Στο ανατολικό της μέτωπο το μήνυμα στα Αρχαία Ελληνικά ανέφερε: «Οἵδε οί λίθοι τὴν ὀδὸν δεικνύντων αἰῶνι σωφροσύνης» (απόδοση: «ας είναι αυτοί οι λίθοι οδηγοί στην οδό μιας εποχής σωφροσύνης»). Οι υπόλοιπες τρεις νεκρές γλώσσες του συγκεκριμένου μηνύματος ήταν: Βαβυλωνιακή Σφηνοειδής (στα βόρεια), Σανσκριτικά (στα νότια), και Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά (στα δυτικά).

Η επεξηγηματική πλάκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα μέτρα δυτικά του κατασκευάσματος, μία ακόμα γρανιτένια πλάκα βρίσκεται τοποθετημένη στο έδαφος. Αυτή η πλάκα προσδιορίζει τη δομή και τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται, παραθέτει διάφορα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος, το βάρος, και τα αστρονομικά στοιχεία των λίθων, την ημερομηνία που ανεγέρθηκε και τους χορηγούς του έργου. Επίσης, μιλά για μια χρονική κάψουλα θαμμένη κάτω από την πλάκα, αλλά οι θέσεις -πάνω στην πλάκα- που προορίζονταν για τη συμπλήρωση των ημερομηνιών κατά τις οποίες η κάψουλα θάφτηκε καθώς και αυτών που επρόκειτο να ανοιχθεί, απουσιάζουν. Όποτε δεν είναι σαφές αν η χρονική κάψουλα τοποθετήθηκε ποτέ.

Απόψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έλλειψη πληροφοριών δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μυστήριου, η οποία αφήνει χώρο σε πολλές εκδοχές. Ομάδες όπως οι Ροδόσταυροι και οι Μασόνοι θεωρούνται κατά πολλούς οι πιθανοί κατασκευαστές του. Το «RC» στο ψευδώνυμο του μυστηριώδη κυρίου «Christian RC» από πολλούς εξηγείται σαν «Rosicrucian», δηλαδή «Ροδόσταυρος». Επίσης αυτό το οποίο προκαλεί τρομερή εντύπωση, είναι η αναφορά στον έλεγχο του πληθυσμού και συγκεκριμένα στη μείωσή του σε κάτω από 500.000.000, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι περίπου το 80% του πληθυσμού θα πρέπει να πεθάνει. Για αυτό τον λόγο πολλοί αποκαλούν το μνημείο «ταφόπλακα της ανθρωπότητας».

Επίσης, με αναφορά σε αυτό το περίεργο μνημείο ξεκινάει και τελειώνει η ταινία-ντοκιμαντέρ Endgame: Blueprint for global enslavement, του ανεξάρτητου Αμερικανού δημοσιογράφου Άλεξ Τζόουνς, η οποία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2006.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]