Κατάλογος χωρών όπου τα Ταμιλικά είναι επίσημη γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί ένας κατάλογος κυρίαρχων κρατών και εδαφών όπου τα Ταμίλ είναι επίσημη γλώσσα ή γλώσσα διακυβέρνησης.

Ιστορικός χάρτης του Βασιλείου Τσόλα όπου τα Ταμίλ ήταν η γλώσσα της διοίκησης.
Κατανομή των ομιλητών της ταμιλικής στην Ινδική υποήπειρο.

Τα Ταμίλ είναι η 20η πιο ομιλούμενη γλώσσα στο κόσμο. Οι ομιλητές της γλώσσας Ταμίλ αποτελούν περίπου το 1.06% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Ταμίλ ήταν μια από τις κυριότερες γλώσσες εμπορίου στην περιοχή κατά την προαποικιακή εποχή. Ταμιλικές εμπορικές συμμαχίες όπως η Αϊνουρουβάρ δραστηριοποιούνταν στη Νοτιοανατολική Ασία και υπάρχουν επιγραφές και νομίσματα στα Ταμίλ που βρίσκονται σε μέρη της Ασίας και της Αφρικής, όπως στην Κίνα, την Καμπότζη, την Αίγυπτο και την Ινδονησία.[1]

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι αποικιοκράτες έφεραν τους Ταμίλ σε πολλά μέρη της Ασίας και της Αφρικής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές χώρες όπου ομιλείται η γλώσσα Ταμίλ με σημαντικό πολιτιστικό αντίκτυπο. Υπάρχουν περισσότεροι από 2.000.000 ομιλητές της γλώσσας Ταμίλ στη Μαλαισία. Τα Ταμίλ είναι κλασική γλώσσα της Ινδίας και μία από τις παλαιότερες επιζώντες γλώσσες στον κόσμο.[2]

Κυρίαρχα κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The skyline of a city, showing many tall buildings near a body of water
Άποψη της Σιγκαπούρης το 2015
Χώρες όπου τα Ταμίλ είναι επίσημη γλώσσα (de jure)
Χώρα Περιοχή Πληθυσμός1 Κατάσταση
Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη[3] Ασία 188.591[4] Κυρίαρχο κράτος
Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα[5] Ασία 5.007.003[6] Κυρίαρχο κράτος

Εξαρτώμενες οντότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οντότητα Χώρα Πληθυσμός Κατάσταση
Flag of India.svg Αουροβίλ Ινδία &Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ",".Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","2.600 Αυτόνομη πόλη της Ινδίας
Flag of India.svg Ποντισέρυ Ινδία &Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ",".Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","1.244.464 Ενωσιακή επικράτεια της Ινδίας
Flag of India.svg Ταμίλ Ναντού Ινδία &Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ",".Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","72.138.958 Πολιτεία της Ινδίας

Αναγνωρισμένη ως μειονοτική γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Πληθυσμός Σημειώσεις
Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική &Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ",".Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","250.000 Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, 1996 - Παράγραφος 1: Οι Ιδρυτικές Διατάξεις αναφέρουν ότι "Ένα Παννοτιοαφρικανικό Γλωσσικό Συμβούλιο ιδρυμένο από την εθνική νομοθεσία πρέπει να προωθεί και να σιγουρεύσει τον σεβασμό για τα "Ταμίλ" μεταξύ άλλων μειονοτικών γλωσσών.[7]
Flag of Malaysia.svg Μαλαισία &Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ",".Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","1.800.000 Η κυβέρνηση της Μαλαισίας αναγνωρίζει τα Ταμίλ ως μειονοτική γλώσσα μαζί με τα κινέζικα. Το μέσο διδασκαλίας του σχολείου "εθνικού τύπου" είναι είτε στα Ταμίλ είτε στα κινέζικα.[8]
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος &Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ",".Σφάλμα έκφρασης: Μη αναγνωριζόμενος χαρακτήρας στίξης ","72.089 Οι Ταμίλ είναι οι πρώτοι μετανάστες στον Μαυρίκιο, που μεταφέρθηκαν από τους Γάλλους. Αργότερα οι Βρετανοί έφεραν τους Ταμίλ να πολεμήσουν με τους Γάλλους και ως αναγνώριση, τα ταμιλικά χρησιμοποιούνται στο νόμισμα του Μαυρίκιου.[9]

Εν μέρει αναγνωρισμένες και μη αναγνωρισμένες επικράτειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οντότητα Σημειώσεις
Ταμίλ Ιλάμ (Ιλάμ) Διεκδικεί κυριαρχία πάνω από τη Βόρεια και Ανατολική Σρι Λάνκα και την επαρχία Πουταλάμ[10][11]
Flag of India.svg Καραϊκάλ Ζητεί μια ξεχωριστή ενωσιακή επικράτεια στην Ινδία.[12]

Επικράτειες ή εξαρτώμενες οντότητες όπου τα Ταμίλ ήταν παλαιότερα επίσημη γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οντότητα Ήπειρος Πληθυσμός Κατάσταση Σημειώσεις
Flag of India.svg Χαρυάνα Ασία 10.572 Πολιτεία της Ινδίας Το Ταμίλ είχε κάποτε ονομαστικό επίσημο καθεστώς στη Χαρυάνα, αλλά αργότερα αντικαταστάθηκε με τα Παντζαμπικά το 2010. [εκκρεμεί παραπομπή]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tamil Inscriptions». Archaeology India. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2018. Tamil Inscriptions of Egypt and Thailand 
  2. Stein, Burton (1977-01-01). «Circulation and the Historical Geography of Tamil Country». The Journal of Asian Studies 37 (1): 7–26. doi:10.2307/2053325. 
  3. Wong, Aline (24 Νοεμβρίου 2000). «Education in a Multicultural Setting - The Singapore Experience». Ministry of Education, Government of Singapore. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2009. There are four official languages: English, Chinese, Malay and Tamil. 
  4. «Department of Statistics, Ministry of Trade and Industry, Republic of Singapore» (PDF). Census of population 2010. Department of statistics Singapore. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Μαΐου 2017. 
  5. «Language Dept Sri Lanka». Tamil and Sinhala official language of Sri Lanka 
  6. «Census of Population and Housing of Sri Lanka, 2012» (PDF). Census of Population and Housing of Sri Lanka, 2012. Department of Census and Statistics-Sri Lanka. 
  7. Constitution of the Republic of South Africa, 1996 - Chapter 1: Founding Provisions - South African Government
  8. National Identity and Minority Languages
  9. A Brief History of the Tamils of Mauritius
  10. http://www.tibetsun.com/news/2013/07/31/india-creates-new-state-demand-for-smaller-states-rise
  11. http://timesofindia.indiatimes.com/india/India-may-have-50-states-if-all-demands-for-new-states-are-met/articleshow/21599282.cms
  12. http://www.hindu.com/2005/09/14/stories/2005091404810300.htm