Κατάλογος των μεγαλύτερων κοσμολογικών σχηματισμών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φωτογραφία του γαλαξιακού σμήνους MACS J0454.1-0300.

Ο παρών κατάλογος των μεγαλύτερων κοσμολογικών σχηματισμών βασίζεται στις διάφορες κοσμολογικές δομές του σύμπαντος όπως υπερσμήνη γαλαξιών, γαλαξιακά νήματα και μεγάλες ομάδες κβάζαρ, των οποίων οι διαστάσεις έχουν υπολογιστεί και ταυτοποιηθεί. Τα όρια του Γαλαξία εντός του οποίου βρίσκεται η Γη, είναι δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια λόγω της ζώνης αποφυγής, η οποία είναι η περιοχή στην οποία το φως από άλλα μακρινά ουράνια σώματα εμποδίζεται από το να φτάσει στη Γη και να παρατηρηθεί. Επιπλέον για τις δομές σε πολύ μακρινή απόσταση ο υπολογισμός των διαστάσεών τους χρησιμοποιεί δεδομένα από τεχνικές όπως τη μετατόπιση προς το ερυθρό και τη διάθλαση του φωτός λόγω της επίδρασης της βαρύτητας άλλων σωμάτων, ενώ κάποιοι άλλοι σχηματισμοί δεν έχουν σαφή αρχή και τέλος ή μπορεί να επεκτείνονται εντός των ορίων άλλων σχηματισμών.

Πίνακας περιεχομένων

Σχηματισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος των μεγαλύτερων κοσμολογικών σχηματισμών
Σχηματισμός
(έτος ανακάλυψης)
Μέγιστη διάσταση
(έτη φωτός)
Σημειώσεις
Μέγα Τείχος Ηρακλή-Βορείου Στέμματος (2014)[1] 10.000.000.000[2][3][4] Ανακαλύφθηκε μέσω ανίχνευσης εκλάμψεων ακτίνων γ, και είναι ο πρώτος σχηματισμός ο οποίος έχει διαστάσεις μεγαλύτερες από 10 δισεκατομμύρια έτη.
Μέγας Δακτύλιος ΕΑΓ (2015)[5]

(GRB = Gamma Ray Burst, Έκλαψη Ακτίνων Γ)

5.600.000.000[6] Ανακαλύφθηκε μέσω ανίχνευσης εκλάμψεων ακτίνων γ.[6]
Τεράστια-ΜΟΚ (2012-2013)

(LQG = Large Quasar Group / Μεγάλη Ομάδα Κβάζαρ)

4.000.000.000[7][8][9] Ομάδα η οποία αποτελείται από 73 κβάζαρ
U1.11 ΜΟΚ (2011) 2.500.000.000 Ομάδα 38 κβάζαρ
Κλόους-Καμπουσάνο ΜΟΚ (1991) 2.000.000.000 Ομάδα 34 κβάζαρ
Μέγα Τείχος του Σλόαν (2003) 1.370.000.000
(θεωρητικό όριο) 1.200.000.000 Οι δομές οι οποίες είναι μεγαλύτερες από το μέγεθος αυτό δεν είναι συμβατές με την κοσμολογική αρχή
Μέγα Τείχος BOSS (BGW) (2016) 1.000.000.000 Τείχος αποτελούμενο από 4 υπερσμήνη γαλαξιών.[10]
Συγκρότημα υπερσμήνους Ιχθύος-Κήτους (1987) 1.000.000.000 Ομάδα υπερσμηνών γαλαξιών στο οποίο περιέχεται ο Γαλαξίας στον οποίο βρίσκεται η Γη.
Υπερσμήνος του Γλυφείου 910.000.000 Υπερσμήνος 18.200 γαλαξιών. Αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό υπερσμήνος γαλαξιών
Υπερσμήνος του Οφιούχου 858.000.000
Μέγα Τείχος CfA2 (1989) 750.000.000 Επίσης γνωστό ως το Τείχος Κόμα
Υπερσμήνος του Ωρολόγιου (2005) 550.000.000 Επίσης γνωστό ως το Σμήνος Ωρολόγιου-Δικτύου
Υπερσμήνος Λανιακέα (2014) 520.000.000 Υπερσμήνος στο οποίο βρίσκεται ο Γαλαξίας της Γης
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 11 500.000.000 [11][12]
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 12 480.000.000 [11][12]
Νιούμαν ΜΟΚ (U1.54) 450.000.000
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 5 430.000.000 [11][12]
Τες-Ένγκελς ΜΟΚ 420.000.000
Ο Μεγάλος Ελκυστής 400.000.000
Υπερσμήνος Σάπλεϋ 400.000.000
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 3 390.000.000 [11][12]
U1.90 380.000.000
Νήμα Λύγκα-Μεγάλης Άρκτου (LUM) 370.000.000
Τείχος του Γλύπτη 370.000.000 Επίσης γνωστό ως το Νότιο Μέγα Τείχος
Υπερσμήνος Ιχθύος-Κήτους 350.000.000
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 2 350.000.000 [11][12]
z=2,38 νήμα γύρω από το πρωτοσμήνος ClG J2143-4423 330.000.000
Ουέμπστερ ΜΟΚ 320.000.000 Πρώτη μεγάλη ομάδα κβάζαρ που ανακαλύφτηκε[12][13]
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 8 310.000.000 [11][12]
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 1 280.000.000 [11][12]
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 6 260.000.000 [11][12]
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 7 250.000.000 [11][12]
Κινγκ ΜΟΚ 235.000.000 [14]
SCL @ 1338+27 228.314,341
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 9 200.000.000 [11][12]
MOF 3501 200.000.000
EQ_J221734.0+001701 200.000.000 Μεγάλη συγκέντρωση Λύμαν άλφα αερίων υδρογόνου
Υπερσμήνος της Μεγάλης Άρκτου 200.000.000
Κόμπεργκ-Κραβτσόφ-Λούκας ΜΟΚ 10 180.000.000 [11][12]

Κενά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αστρονομικά κενά είναι γιγαντιαία διαστήματα μεταξύ των γαλαξιακών νημάτων και άλλων μεγάλων σχηματισμών στο σύμπαν στα οποία δεν περιέχεται τίποτα.

Κατάλογος μεγαλύτερων κενών
Κενό Μέγιστη έκταση
(έτη φωτός)
Σημειώσεις
Κενό KBC 2.000.000.000 Εντός του περιέχονται ο Γαλαξίας και η Τοπική ομάδα γαλαξιών
Μέγα Κενό 1.300.000.000 Επίσης γνωστό ως το υπερκενό των Κυνών Θηρευτικών
Κενό Τάλλυ-11 880.000.000
Κενό Τάλλυ-10 792.000.000
Κενό Τάλλυ-9 746.000.000
Κενό B&B Άμπελ-20 684.000.000
Κενό B&B Άμπελ-9 652.000.000
Κενό Τάλλυ-7 567.240.000
Κενό Τάλλυ-4 564.000.000
Κενό Τάλλυ-6 557.460.000
Κενό Τάλλυ-8 554.200.000
Κενό B&B Άμπελ-21 521.600.000
Κενό B&B Άμπελ-28 521.600.000
Υπερκενό του Ηριδανού 489.000.000
Κενό B&B Άμπελ-4 489.000.000
Κενό B&B Άμπελ-15 489.000.000
Κενό Τάλλυ-3 489.000.000
Κενό 1994EEDTAWSS-10 469.440.000
Κενό Τάλλυ-1 456.400.000
Κενό B&B Άμπελ-8 456.000.000
Κενό B&B Άμπελ-22 456.000.000
Κενό Τάλλυ-2 443.360.000
Κενό B&B Άμπελ-24 423.800.000
Κενό B&B Άμπελ-27 423.800.000
Κενό B&B Άμπελ-7 391.200.000
Κενό B&B Άμπελ-12 391.200.000
Κενό B&B Άμπελ-29 391.200.000
Κενό 1994EEDTAWSS-21 378.160.000
Νότιο Τοπικό Υπερκενό 365,120.000
Κενό B&B Άμπελ-10 358.600.000
Κενό B&B Άμπελ-11 358.600.000
Κενό B&B Άμπελ-13 358.600.000
Κενό B&B Άμπελ-17 358.600.000
Κενό B&B Άμπελ-19 358.600.000
Κενό B&B Άμπελ-23 358.600.000
Κενό 1994EEDTAWSS-19 342.100.000
Κενό του Βοώτη 330.000.000
Κενό 1994EEDTAWSS-12 328.000.000

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Horvath, Istvan; Bagoly, Zsolt; Hakkila, Jon; Tóth, L. Viktor. «Anomalies in the GRB spatial distribution». Proceedings of Science. 
  2. Horvath, Istvan; Hakkila, Jon; Bagoly, Zsolt (2014). «Possible structure in the GRB sky distribution at redshift two». Astronomy & Astrophysics 561: id.L12. doi:10.1051/0004-6361/201323020. Bibcode2014A&A...561L..12H. http://adsabs.harvard.edu/abs/2014A%26A...561L..12H. Ανακτήθηκε στις 24 January 2014. 
  3. Horvath, I.; Hakkila, J.; Bagoly, Z. (2013). «The largest structure of the Universe, defined by Gamma-Ray Bursts». 7th Huntsville Gamma-Ray Burst Symposium, GRB 2013: paper 33 in eConf Proceedings C1304143 1311: 1104. Bibcode2013arXiv1311.1104H. 
  4. Klotz, Irene (2013-11-19). «Universe's Largest Structure is a Cosmic Conundrum». discovery. Ανακτήθηκε στις 2013-11-22. 
  5. Balazs, L.G.; Bagoly, Z.; Hakkila, J.E.; Horvath, I.; Kobori, J.; Racz, I.I.; Toth, L.V. (2015-08-05). «A giant ring-like structure at 0.78 < z < 0.86 displayed by GRBs». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 452 (3): 2236–2246. doi:10.1093/mnras/stv1421. Bibcode2015MNRAS.452.2236B. http://mnras.oxfordjournals.org/content/452/3/2236.abstract. Ανακτήθηκε στις 5 August 2015. 
  6. 6,0 6,1 Balazs, L.G.; Bagoly, Z.; Hakkila, J.E.; Horvath, I.; Kobori, J.; Racz, I.; Toth, L.V.. «A giant ring-like structure at 0.78<z<0.86 displayed by GRBs». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 452: 2236–2246. doi:10.1093/mnras/stv1421. Bibcode2015MNRAS.452.2236B. 
  7. Aron, Jacob. «Largest structure challenges Einstein's smooth cosmos». New Scientist. Ανακτήθηκε στις 14 January 2013. 
  8. «Astronomers discover the largest structure in the universe». Royal astronomical society. Ανακτήθηκε στις 2013-01-13. 
  9. Clowes, Roger; Harris, Kathryn A.; Raghunathan, Srinivasan; Campusano, Luis E.; Söchting, Ilona K.; Graham, Matthew J. (2013-01-11). «A structure in the early Universe at z ∼ 1.3 that exceeds the homogeneity scale of the R-W concordance cosmology». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 1211 (4): 6256. doi:10.1093/mnras/sts497. Bibcode2013MNRAS.429.2910C. http://mnras.oxfordjournals.org/content/early/2013/01/07/mnras.sts497.full. Ανακτήθηκε στις 14 January 2013. 
  10. H.Lietzen; E.Tempel; L. J.Liivamägi (20 March 2016). «Discovery of a massive supercluster system at z ~ 0.47». Astronomy & Astrophysics 588. doi:10.1051/0004-6361/201628261. Bibcode2016A&A...588L...4L. http://arxiv.org/abs/1602.08498. 
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 Komberg, Boris V.; Kravtsov, Andrey V.; Lukash, Vladimir N.. The search and investigation of the Large Groups of Quasars, σελ. 2090. Bibcode1996astro.ph..2090K. 
  12. 12,00 12,01 12,02 12,03 12,04 12,05 12,06 12,07 12,08 12,09 12,10 12,11 R.G.Clowes; "Large Quasar Groups - A Short Review"; 'The New Era of Wide Field Astronomy', ASP Conference Series, Vol. 232.; 2001; Astronomical Society of the Pacific; (ISBN 1-58381-065-X) ; Πρότυπο:Bibcode
  13. Webster, Adrian (May 1982). «The clustering of quasars from an objective-prism survey». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 199: 683–705. doi:10.1093/mnras/199.3.683. Bibcode1982MNRAS.199..683W. 
  14. «1996MNRAS.282..713K Page 713». adsabs.harvard.edu. Ανακτήθηκε στις 2017-02-23.