Κατάλογος πλησιέστερων γαλαξιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος πλησιέστερων γαλαξιών αφορά τους γαλαξίες οι οποίοι είναι πλησιέστεροι στον συγκεκριμένο Γαλαξία εντός του οποίο βρίσκεται η Γη, και σε απόσταση 3,59 μεγαπάρασεκ (Mpc, 11,7 εκατομμύρια έτη φωτός) από το Ηλιακό Σύστημα της Γης. Εντός αυτού του εύρους συμπεριλαμβάνονται οι 50 γαλαξίες της τοπικής ομάδας γαλαξιών, κάποιοι από γειτονικές γαλαξιακές ομάδες, καθώς και κάποιοι που δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα.

Ο κατάλογος δεν αντανακλά απαραίτητα το πραγματικό σύνολο των πλησιέστερων γαλαξιών, καθώς θεωρείται πως δεν έχουν ανακαλυφθεί όλοι οι γαλαξίες που βρίσκονται σε απόσταση 3,59 Mpc. Υπάρχουν γαλαξίες νάνοι που εξακολουθούν να ανακαλύπτονται, ενώ οι γαλαξίες που βρίσκονται πίσω από κεντρικό πεδίο του Γαλαξία είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακριθούν. Επιπλέον οι διαγαλαξιακές μετρήσεις αποστάσεων υπόκεινται σε σημαντικού βαθμού αβεβαιότητες.[1]

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Απεικόνιση Γαλαξίας Τύπος Απόσταση σε Εκ. έτη φωτός Mpc M m Ομάδα γαλαξία Σημειώσεις Διάμετρος

(έτη φωτός)

  1 Milky Way IR Spitzer.jpg Γαλαξίας SBbc 0,027[2] 0,008[2] −20,8 [1] άγνωστο Τοπική Γαλαξίας της Γης 100.000-180.000
  2 Νάνος Μεγάλου Κυνός(D/R) Irr

(αμφισβητούμενος γαλαξίας)

0,025[3] 0,008 −14,5 23,3 Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία (έκκριση του Γαλαξία) άγνωστο
  3 S sgrdw1.jpg Νάνος Τοξότη ελλιπτικός(D/R) (SagDEG) dSph/E7 0,081 0,024[4] −12,67[4] 4,5[5] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία (εν μέρει έκκριση του Γαλαξία) 10.000
  4 Νάνος Μεγάλης Άρκτου Β´(D/R) dSph 0,098 0,030 −4,2 14,3 Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία (έκκριση του Γαλαξία) ~1.800
  5 LH 95.jpg Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου (LMC) Irr/SB(s)m 0,163 0,050[4] −17,93[4] 0,9[5] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία 14.000
  6 Βοώτης Α´(D/R) d Sph 0,197[5] 0,060 −5,8[6] 13,1 Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία άγνωστο
  7 NGC 346 in Small magellanic cloud.jpg Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (SMC, NGC 292) SB(s)m pec 0,206 0,063[4] −16,35[4] 2,7[5] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία 7.000
  8 Νάνος Μικρής Άρκτου(D/R) dE4 0,206 0,063[4] −7,13[4] 11,9[5] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία
  9 PGC 60095 Draco Dwarf Hubble WikiSky.jpg Νάνος του Δράκωντος(D/R) (DDO 208) dE0 pec 0,258 0,079[4] −8,74[4] 10,9[5] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία με μεγάλη ποσότητα σκοτεινής ύλης ~2.700 x 1.900
 10 NGC 2419 Hubble WikiSky.jpg NGC 2419 Glob Clus 0,275 0,084 −9,5/−11 ? 9,06 Λαμπρότερο απόμακρο σφαιρωτό σμήνος 520
 11 Νάνος του Εξάντα σφαιροειδής(D/R) dSph 0,281 0,086[4] −7,98[4] 12[5] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία 8.400
 12 Sculptor Dwarf Galaxy ESO.jpg Νάνος του Γλύπτη(D/R) (E351-G30) dE3 0,287 0,088[4] −9,77[4] 10,1[5] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία άγνωστο
 13 Νάνος Μεγάλης Άρκτου Α´(D/R) (UMa I dSph) dSph 0,330 0,10[7] −6,75[7] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία μερικές χιλιάδες
 14 Carina Dwarf Galaxy.jpg Νάνος της Τρόπιδος (E206-G220) dE3 0,330 0,10[4] −8,97[7] 11,3[5] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία 1.600
 15 Fornax Dwarf.jpg Νάνος της Καμίνου(D/R) (E356-G04) dSPh/E2 0,46 0,14[1] −11,5[4] 9,28[1] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία άγνωστο
 16 Λέων Β´(D/R) (Leo B, DDO 93) dE0 pec 0,701[8] 0,215 −9,23[4] 12,45[1] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία 4.100 (tidal)
 17 Ugc5470.jpg Λέων Α´(D/R) (DDO 74, UGC 5470) dE3 0,820[8] 0,25 −10,97[4] 11,18[1] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία άγνωστο
 18 Λέων Τ(D/R) G[5] 1,370 0.42[9] 16[5] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία? 2.300
 19 Phoenix Dwarf Hubble WikiSky.jpg Νάνος του Φοίνικος(D/R) (P 6830) IAm 1,44 0,44 −10,22[4] 13,07[1] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία άγνωστο
 20 NGC6822.jpg Γαλαξίας του Μπάρναρντ (NGC 6822) IB(s)m IV-V 1,630[8] 0,50 −15,22[4] 9,32[1] Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία 7.000
 21 MGC1[10] Glob Clus 2 0,615 −9,2 Τοπική Απομονωμένο σμήνος στα ~200 kpc από τον γαλαξία της Ανδρομέδας άγνωστο
 22 Ngc185.jpg NGC 185 dE3 pec 2,010 [11] 0,62 −14,76[4] 9,99[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας άγνωστο
 23 Ανδρομέδα Β´(D/R) dE0 2,130 [11] 0,65 −9,33[4] 15,10[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας άγνωστο
 24 IC10 BVHa.jpg IC 10 (UGC 192) dIrr IV/BCD[5] 2,2 0,67 −15,57[4] 12,2[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας άγνωστο
 25 NGC147.jpg NGC 147 (DDO 3) dE5 pec 2,200[11] 0,68 −14,9[4] 10,36[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας άγνωστο
 26 Leo A Hubble WikiSky.jpg Λέων Άλφα(D/R) (Leo III, DDO 69) IBm V 2,250[8] 0,80[12] −11,68[12] 12,92 Τοπική Δορυφόρος του Γαλαξία άγνωστο
 27 IC1613-3.jpg IC 1613 (UGC 668) IAB(s)m V 2,350[8] 0,72 −14,51[4] 9,92[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας άγνωστο
 28 Andromeda I Hubble WikiSky.jpg Ανδρομέδα Α´ dE3 pec 2,430[11] 0,75 −10,87[4] 13,9[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας άγνωστο
 29 Ανδρομέδα Γ´ dE2 2,440[11] 0,75 −9,30[4] 15,20[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας άγνωστο
 30 Νάνος του Κήτους(D/R) dSph/E4 2,460[11] 0,75 −10,18[4] 14,4[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας[4] άγνωστο
 31 Utraviolet Light Source in an Old Galaxy (9464531619).jpg Μεσιέ 32 (NGC 221) E2 2,480;[8] 0,76 −15,96[4] 8,73[1] Τοπική Close Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας 6.500
 32 Cassiopeia Dwarf (PGC 2807155) Hubble WikiSky.jpg Νάνος της Κασσιόπης(D/R) (Cas dSph) dSph 2,490[11] 0,76 −11,67[4] 13,65[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας[4] άγνωστο
 33 Ανδρομέδα Θ´(D/R) dE 2,500[11] 0,77 −7,5[4] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας[4] άγνωστο
 34 LGS 3 ubv.jpg LGS 3 dIrr/dSph 2,510[11] 0,77 −7,96[4] 16,18[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία του Τριγώνου [εκκρεμεί παραπομπή] άγνωστο
 35 Ανδρομέδα Ε´ dSph 2,52[11] 0,77 −8,41[4] 16,67[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας[4] άγνωστο
 36 Νάνος του Πηγάσου σφειροειδής(D/R) Ανδρομέδα ΣΤ´ dSph 2,55[11] 0,78 −10,80[4] 14,05[1] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας[4] άγνωστο
 37 Ανδρομέδα Η´(D/R) dSph[13] 2,7 0,828 −15,6 9,1 Τοπική Παλιρροιακά στρεβλωμένος κοντά σε αυτόν της Ανδρομέδας, ανακαλύφτηκε το 2003[13] άγνωστο
 — Andromeda Galaxy (with h-alpha).jpg Ανδρομέδα (M31) SA(s)b 2,56[11] 0,79 −21,58[4] 4,17[1] Τοπική Ο μεγαλύτερος γαλαξίας στην τοπική ομάδα, με τουλάχιστον 19 γαλαξίες δορυφόρους 220.000
 38 M33.jpg Τριγώνου (M33) SAc 2,64 [11] 0,81 −18,87[4] 6,19[1] Τοπική Πλέον δύσκολος στον εντοπισμό δια γυμνού οφθαλμού 60.000
 39 Messier 110.jpg Μεσιέ 110 (NGC 205) E6p 2,69 [11] 0,83 −16,15[4] 8,72[1] Τοπική Κοντινός δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας άγνωστο
 40 Ανδρομέδα Κα,(D/R)[14] dSph 2,8 0,86 −9,9 Τοπική Δορυφόρος της Ανδρομέδας 13.000
 41 Ανδρομέδα Κβ,(D/R)[14] <dSph 3,22 0,987 6,5 Τοπική Δορυφόρος της Ανδρομέδας
 42 Tucana Dwarf Hubble WikiSky.jpg Τουκάνα Νάνος(D/R) dE5 2,87 0,88[4] −9,16 15,7[1] Τοπική[4] Απομονωμένο μέλος της ομάδας — αρχέγονος γαλαξίας[15] άγνωστο
 43 Ανδρομέδα Ι,(D/R) dSph[5] 2,90 0,889 −8.1[16] 16,1[5] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας ανακαλύφτηκε το 2006 άγνωστο
 44 Νάνος του Πηγάσου ακανόνιστος(D/R) (DDO 216) dIrr/DSph[5] 3,00 [11] 0,92 −11,47[4] 13,21[5] Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας άγνωστο
 45 Ανδρομέδα Ιθ,(D/R)[17] dG 3,04 0,933 −9,3 Τοπική Δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας, εκτείνεται σε πάνω από 1,7 kpc 22.200
 46 Wlm galaxy.jpg Βολφ-Λούντμαρκ-Μελότ(D/R) (WLM, DDO 221) Ib(s)m[5] 3,16 0.97[12] −14,06[12] 11,03[5] Τοπική Απομονωμένο μέλος στα άκρα της τοπικής ομάδας άγνωστο
 47 SagDIG.jpg Νάνος του Τοξότη ακανόνιστος(D/R) (SagDIG) IB(s)m V[5] 3,39 1,04[4] −11,49 15,5 Τοπική[1] Απομονωμένο μέλος της ομάδας άγνωστο
 48 Aquariusdwarf.gif Νάνος του Υδροχόου (DDO 210) Im V 3,49 [11] 1.07 / 0,94[12] −11,09[12] 14,0[5] Τοπική Απομονωμένο μέλος της ομάδας άγνωστο
 49 UGC 4879.jpg UGC 4879 (VV124)[18] 3,59 1,1 −11,5[12] Τοπική άγνωστο
 50 Antlia Dwarf PGC 29194 Hubble WikiSky.jpg Νάνος της Αντλίας(D/R) dE3.5[5] 4,08 1,25[12] −9,63[12] 16,19[1] Τοπική Ενδεχομένως να έχει αλληλεπιδράσει με τον NGC 3109[19] 3.000
 51 Sextans dwarf.jpg Εξάς Άλφα(D/R) (UGCA 205, DDO 75) IBm[5] 4,31[20] 1,32 −13,95[4] 11,86[5] Τοπική[1] Απομονωμένο μέλος της ομάδας άγνωστο
 52 NGC 3109 2MASS.jpg NGC 3109 SB(s)m 4,24 1.30[19] −15,68[1] 10,39[1] Τοπική άγνωστο
 53 Andromeda XVIII.jpg Ανδρομέδα Κη,(D/R)[17] dG 4,42 1,355 −9,7 Τοπική άγνωστο
 54 Sextans B Hubble WikiSky.jpg Εξάς Βήτα(D/R) (UGC 5373) IM IV-V[5] 4,44 1,44[12] −14,08[12] 11,85[5] Τοπική[1] άγνωστο
 55 KKh 060 Ir 4,89 1,5[1] 18B[5] άγνωστο
 56 KUG 1210+301B (KK98 127) S.. 4,89 1,5[1] 15,7[5] μεταξύ του LG και M94 Πιθανό ζεύγος άγνωστο
 57 HIZSS 003 5,5 1,69[12] −12,60[12] 18B[5] Αρκετά πιο κάτω από το πεδίο SG Κρυμμένος από τον Γαλαξία άγνωστο
 58 KKR 25 Ir 6,07 1,86[1] −9,94[12] 17,0[5] άγνωστο
 59 ESO 410-G005 E3[5] 6,33 1,94[12] −11,60[12] 14,85[5] NGC 55 & 300 άγνωστο
 60 ESO 294-010 dS0/Im[5] 6,26[21] 1,96[12] −10,95[12] 15,6[5] NGC 55 & 300 άγνωστο
 61 IC 5152 IA(s)m[5] 6,42 1,97[12] −15,56[12] 11,06[5] NGC 55 & 300 ? Στην πλευρά του NGC 55 άγνωστο
 62 GR 8.jpg GR 8 (DDO 155) ImV[5] 6,95 2,13[12] −12,14[12] 14,65[5] Εσωτερικό άκρο του M94 αποτύπωμα γαλαξία άγνωστο
 63 KKR 03 (KK98 230) Νάνος Irr 6,98 2,14[12] −9,8 17,90[5] Εσωτερικό άκρο του M94 άγνωστο
 64 Composite Image of NGC 300.jpg NGC 300 SA(s)d[5] 7,01 2,15[21] −17,92[1] 8,95[5] Εσωτερικό άκρο του Γλύπτη ζεύγος με τον NGC 55 150.000 (εκτίμηση)
 65 GALEX-NGC55.jpg NGC 55 SB(s)m: sp[5] 7,08 2,17[12] −18,47[12] 8,84[1] Εσωτερικό άκρο του Γλύπτη ζεύγος με τον NGC 300 730.000 (εκτίμηση)
 66 UGCA 438 (ESO 407-018) IB(s)m pec:[5] 7,24 2,22[12] −12,92[12] 13,86[1] NGC 55 & 300
 67 UGC 09128 (DDO 187) ImIV-V 7,3 2,24[12] −12,47[12] 14,38[5] Εσωτερικό άκρο του M94
 68 IC 3104 IB(s)m 7,40 2,27[1] −14,85[12] 13,63[5] Κατευθύνεται προς τον γαλαξία του Διαβήτη
 69 IC 4662 (ESO 102- G 014) IBm 7,96 2,44[12] −15,56[12] 11,74[5] Κατευθύνεται προς τον γαλαξία του Διαβήτη
 70 KKh 98 Irr 7,99 2,45[1] −10,78[1] 16,7[5] Μαφφέι
 71 UGC 8508 (I Zw 060) IAm 8,35 [22] 2,69[12] −13,09[12] 14,40[5] M94
 72 KKh 086 Ir 8,51 2,60[12] −10,30[12] 16,8[5] Απομονωμένος (M94/Cent A)
 73 DDO 99 (UGC 06817) Im 8,61 2.64[1]–3,9[5] −13,52[12] 13,4[5] M94
 74 UGC 07577 (DDO 125) Im 8,94 2,74[12] −14,32[12] 12,84[5] M94
 75 UGC 9240 galaxy HST.jpg UGC 9240 (DDO 190) IAm 9,10 2,80[12] −14,19[12] 13,25[5] M94
 76 Dwingeloo 1 (WISE).png Ντουίνγκελου 1(D/R) SB(s)cd 9,13 2,8[1] −18,78 19,8[5] Μαφφέι
 77 Maf2atlas.jpg Μαφφέι 2 SAB(rs)bc 9,13 2,8[1] −20,15[4] 14,77[5] Μαφφέι
 78 UGCA 276 (DDO 113) Im 9,32 2,86[1] 15,40[5] M94
 79 Fireworks of Star Formation Light Up a Galaxy - GPN-2000-000877.jpg NGC 4214 (UGC 07278) IAB(s)m 9,58 2,94[1] 10,24[5] M94 Starburst galaxy
 80 UGCA 86 SAB(s)m[23] 9,65 2,96[24] 13,5[5] Μαφφέι[23]
 81 NGC 4163 dIrr 9,65 2,96[24] 14,5[5] M94
 82 Ντουίνγκελου 2(D/R) Im? 9,78 3,0[1] −14,55[1] 20,5[5] Μαφφέι
 83 KKH 11 (ZOAG G135.74-04.53) dE/N 9,78 3,0[1] −13,35[4] 16,2[5] Μαφφέι
 84 KKH 12 Ir 9,78 3,0[1] −13,03 17,8[5] Μαφφέι
 85 MB 3 dSph 9,78 3,0[1] −13,65[4] 19,8[5] Μαφφέι
 86 MB 1 (KK98 21) SAB(s)d? 9,78 3,0[1] −14,81[4] 20,5[5] Μαφφέι
 87 Maf1atlas.jpg Μαφφέι 1 S0- pec 9,78 3,0[1] −18,97[4] 11,4[5] Μαφφέι
 88 UGCA 92 Im?[5] 9,82 3,01[24] 13[5] Μαφφέι[23]
 89 UGC 8651 (DDO 181) Im 9,82 3,01[1] 14,7[5] M94
 90 NGC 1569.jpg NGC 1569 (UGC 03056) IBm;Sbrst[5] 9,98 3.06[25] −18,17[1] 11,86[5] Μαφφέι[23]
 91 ESO 274-01[26] SAd: 10,1 3,09 11,7 Κενταύρου Α/Μ83
 92 UGCA 292 (DDO 125) ImIV-V 10,11 3,1[1] 16,0[5] M94
 93 NGC 3741 ImIII/BCD 10,21 [22] 3,13 14,3[5] M94
 94 KK98 35 Irr 10,31 3,16[1] −14,30 17,2[5] Μαφφέι
 95 HIPASS J1247-77 Im 10,31 3,16[27] 17.B[5] Σε ευθυγράμμιση με τον IC 3104
 96 NGC 2366HST.jpg NGC 2366 IB(s)m 10,40 [22] 3,19 11,43[5] Μ81
 97 UGCA 133 (DDO 44) Im 10,40 [22] 3,19 15,54[5] Μ81
 98 ESO 321-014[26] 10,40 [26] 3,19 15,16 Κενταύρου Α/Μ83
 99 UGC 8833 (HST).jpg UGC 8833 Im 10,41 3,19[1] 16,5[5] M94
100 UGC 4483 BlueCG 10,47 [22] 3,21 15,2[5] Μ81
101 NGC404.jpg NGC 404 SA(s)0-:[5] 10,56 3,24[12] −16,61[12] 11,21[5] το φάντασμα του Μιράχ
102 Ugca105.jpg UGCA 105 Im? 10,63 [22] 3,26 −16,81 13,9[5] Μαφφέι
103 IC342 RGB2.jpg IC 342 SAB(rs)cd[5] 10,70 3,28[1] −20,69[1] 9,37[1] Μαφφέι ο κρυφός γαλαξίας
104 Cas 1 (KK98 19) Νάνος Irr 10,76 3,3[1] −16,70 16,38[5] Μαφφέι
105 NGC 2403HST.jpg NGC 2403 SAB(s)cd HII 10,76 3,30[4] −19,29 8,93[5] Μ81
106 Καμηλοπάρδαλις Βήτα Irr 10,80 [22] 3,31 −11,85 16,1[5] Μαφφέι
107 UGCA 015 (DDO 6) IB(s)m 10,90 3,34[4] −12,50[4] 15,19[5] Γλύπτη
108 KKH 37 (Mai 16) S/Irr 11,06 3,39[27] 16,4[5] Μαφφέι
109 Irregular galaxy Holmberg II (captured by the Hubble Space Telescope).tif Χόλμπεργκ Β´(D/R) (DDO 50, UGC 4305) Im 11,06 [22] 3,39 11,1[5] Μ81
110 NGC 5102 2MASS.jpg NGC 5102 SA0- HII 11,09 3,40[1] −18.08,56 10,35[5] Κενταύρου Α/Μ83
111 NGC 5237 11,09 3,40;[26] Κενταύρου Α/Μ83
112 ESO325-11 11,09 3,40;[26] Κενταύρου Α/Μ83
113 ESO 540-030.jpg ESO 540-030 (KDG 2) IABm 11,10 3,40[4] −11,39 16,45[5] Γλύπτη
114 FM2000 1 dSph? 11,15 [22] 3,42 17,5[5] Μ81
115 ESO 540-032 IAB(s)m pec: 11,15 3,42[4] −11,32[4] 16,55[5] Γλύπτη
116 NGC 1560 SA(s)d HII 11,25 3,45[1] −16,87[4] 12,16[5] Μαφφέι
117 ESO 383-087 (ISG 39) SB(s)dm 11,3 3,45[26] −15,16[1] 11,03[5] Κενταύρου Α/Μ83
118 NGC 5206 11,3 3,47;[26] Κενταύρου Α/Μ83
119 KK 179 (ESO 269-37) 11,4 3,48[26] Κενταύρου Α/Μ83
120 KK98 77 Νάνος Sph 11,35 [22] 3,48 16,2[5] Μ81
121 DDO 71 Im 11,42 [22] 3,50 18[5] Μ81
122 M82 Chandra HST Spitzer.jpg M82 I0;Sbrst HII 11,51 3,53[4] −19,63[4] 9,30 [5] Μ81
123 ESO 269-66 (KK98 190) dE,N 11,55 3,54[1] −13,56 14,11[5] Κενταύρου Α/Μ83
124 Νάνος M81 A (KDG 52) I? 11,58 [22] 3,55 −11,49[4] 16,5[5] Μ81
125 NGC2976 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png NGC 2976 SAc pec HII 11,61 [22] 3,56 −17,1[4] 10,82[5] Μ81
126 UGC 4459.jpg UGC 4459 (DDO 53) Im 11,61 [22] 3,56 −13,37[4] 14,48 [5] Μ81
127 Phot-18b-99-hires.jpg NGC 4945 SB(s)cd:sp[5] 11,70 [28] 3,59 −20,51[1] 9,3[5] Κενταύρου Α/Μ83

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 1,35 1,36 1,37 1,38 1,39 1,40 1,41 1,42 1,43 1,44 1,45 1,46 1,47 1,48 1,49 1,50 1,51 1,52 1,53 1,54 1,55 1,56 1,57 1,58 1,59 1,60 1,61 1,62 1,63 1,64 1,65 I. D. Karachentsev et al.(2004) A Catalog of Neighboring Galaxies Refinements in distance measurements could change the order presented in this list.
  2. 2,0 2,1 απόσταση του Ηλιακού Συστήματος από το Γαλαξιακό κέντρο. Η απόσταση της Γης από τον ίδιο τον Γαλαξία της είναι μηδενική.
  3. From official press release announcing discovery (University of Strasbourg) Αρχειοθετήθηκε 2008-05-27 στο Wayback Machine. accessdate = June 2008
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 4,26 4,27 4,28 4,29 4,30 4,31 4,32 4,33 4,34 4,35 4,36 4,37 4,38 4,39 4,40 4,41 4,42 4,43 4,44 4,45 4,46 4,47 4,48 4,49 4,50 4,51 4,52 4,53 4,54 4,55 4,56 4,57 4,58 4,59 4,60 4,61 4,62 4,63 I. D. Karachentsev (2005). «The Local Group and Other Neighboring Galaxy Groups». Astronomical Journal 129 (1): 178–188. doi:10.1086/426368. Bibcode2005AJ....129..178K. 
  5. 5,000 5,001 5,002 5,003 5,004 5,005 5,006 5,007 5,008 5,009 5,010 5,011 5,012 5,013 5,014 5,015 5,016 5,017 5,018 5,019 5,020 5,021 5,022 5,023 5,024 5,025 5,026 5,027 5,028 5,029 5,030 5,031 5,032 5,033 5,034 5,035 5,036 5,037 5,038 5,039 5,040 5,041 5,042 5,043 5,044 5,045 5,046 5,047 5,048 5,049 5,050 5,051 5,052 5,053 5,054 5,055 5,056 5,057 5,058 5,059 5,060 5,061 5,062 5,063 5,064 5,065 5,066 5,067 5,068 5,069 5,070 5,071 5,072 5,073 5,074 5,075 5,076 5,077 5,078 5,079 5,080 5,081 5,082 5,083 5,084 5,085 5,086 5,087 5,088 5,089 5,090 5,091 5,092 5,093 5,094 5,095 5,096 5,097 5,098 5,099 5,100 5,101 «NASA/IPAC Extragalactic Database». Ανακτήθηκε στις 2008.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  6. Belokurov, 2006 A Faint New Milky Way Satellite in Bootes
  7. 7,0 7,1 7,2 Willman, Dalcanton, Martinez-Delgado, et al. (2005) "A New Milky Way Dwarf Galaxy in Ursa Major", submitted to Astrophysical Journal Letters, on arXiv.org: astro-ph/0503552
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 van den Bergh, S. (2000)Updated Information on the Local Group
  9. Irwin; Belokurov; Evans; Ryan-Weber; de Jong; Koposov; Zucker; Hodgkin και άλλοι. (2007). «Discovery of an Unusual Dwarf Galaxy in the Outskirts of the Milky Way». The Astrophysical Journal 656: L13–L16. doi:10.1086/512183. Bibcode2007ApJ...656L.,13I. 
  10. Mackey; Ferguson; Irwin; Martin; Huxor; Tanvir; Chapman; Ibata και άλλοι. (2009). «Deep Gemini/GMOS imaging of an extremely isolated globular cluster in the Local Group». arXiv:0909.1456 [astro-ph.GA]. 
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 11,11 11,12 11,13 11,14 11,15 McConnachie, A. W. et al. 2005 Distances and Metallicities for 17 Local Group Galaxies
  12. 12,00 12,01 12,02 12,03 12,04 12,05 12,06 12,07 12,08 12,09 12,10 12,11 12,12 12,13 12,14 12,15 12,16 12,17 12,18 12,19 12,20 12,21 12,22 12,23 12,24 12,25 12,26 12,27 12,28 12,29 12,30 12,31 12,32 12,33 12,34 12,35 12,36 12,37 12,38 12,39 12,40 12,41 12,42 Karachentsev; Kashibadze; Makarov; Tully (2009). «The Hubble flow around the Local Group». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 393 (4): 1265. doi:10.1111/j.1365-2966.2008.14300.x. Bibcode2009MNRAS.393,1265K. 
  13. 13,0 13,1 Morrison et al. 2003 Andromeda VIII, a New Tidally Distorted satellite of M31 — for details see [1]
  14. 14,0 14,1 Martin; McConnachie; Mike Irwin; Widrow; Ferguson; Ibata; John Dubinski; Arif Babul και άλλοι. (2009). «PAndAS' cubs: Discovery of two new dwarf galaxies in the surroundings of the Andromeda and Triangulum galaxies». arXiv:0909.0399 [astro-ph.CO]. 
  15. Lewis, G. F.; Ibata, R. A.; Chapman, S. C.; McConnachie, A.; Irwin, M. J.; Tolstoy, E.; Tanvir, N. R. (2007). «Inside the whale: the structure and dynamics of the isolated Cetus dwarf spheroidal». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 375 (4): 1364–1370. doi:10.1111/j.1365-2966.2007.11395.x. ISSN 00358711. 
  16. Zucker et al. 2007 Andromeda X, a New Dwarf Spheroidal satellite of M31:Photometry — for details see [2]
  17. 17,0 17,1 A Trio of New Local Group Galaxies with Extreme Properties, Alan W. McConnachie et al. 2008, ApJ 688 1009-1020, http://arxiv.org/abs/0806.3988
  18. Kopylov; Tikhonov; Sergey Fabrika; Igor Drozdovsky και άλλοι. (2008). «VV124 (UGC4879): A new transitional dwarf galaxy in the periphery of the Local Group». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters 387: L45–L49. doi:10.1111/j.1745-3933.2008.00482.x. Bibcode2008MNRAS.387L..45K. 
  19. 19,0 19,1 Soszynski "et al."(2006) The Araucaria Project: Distance to the Local Group Galaxy NGC 3109 from Near-Infrared Photometry of Cepheids see [3]
  20. Dolphin, Andrew E. et al. 2003 Deep Hubble Space Telescope Imaging of Sextans A. II. Cepheids and Distance
  21. 21,0 21,1 Karachentsev, I. D. et al. (2003) Distances to Nearby Galaxies in Sculptor
  22. 22,00 22,01 22,02 22,03 22,04 22,05 22,06 22,07 22,08 22,09 22,10 22,11 22,12 22,13 Karachentsev, I. D. et al.(2002)The M 81 group of galaxies: New distances, kinematics and structure
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 see article at
  24. 24,0 24,1 24,2 http://www.iop.org/EJ/article/1538-3881/131/3/1361/205003.tb1.html
  25. Grocholski, A.J. et al. "HST/ACS Photometry of Old Stars in NGC 1569: The Star Formation History of a Nearby Starburst", 2012, Astronomical Journal, 143, 117-135 doi:10.1088/0004-6256/143/5/117 , https://arxiv.org/abs/1204,0989[νεκρός σύνδεσμος]
  26. 26,0 26,1 26,2 26,3 26,4 26,5 26,6 26,7 http://www.iop.org/EJ/abstract/1538-3881/133/2/504
  27. 27,0 27,1 http://www.iop.org/EJ/abstract/1538-3881/131/3/1361/
  28. I. D. Karachentsev et al.(2002) New distances to galaxies in the Centaurus A group

Σχετική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]