Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης των λεκανών απορροής της Αλβανίας

Η Αλβανία έχει περισσότερους από 152 ποταμούς και ρέματα, τα οποία σχηματίζουν 8 μεγάλους ποταμούς που ρέουν από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά, που εκβάλουν κυρίως στην Αδριατική. Οι ποταμοί της Αλβανίας έχουν συνολική ετήσια παροχή 1.308 κ.μ/δ. ή 41,25 κ.χλμ. ετησίως.[1][2]

Η πλειοψηφία των υδάτων από τις βροχοπτώσεις που πέφτουν στην Αλβανία, διοχετεύεται στα ποτάμια και φθάνει στη δυτική ακτή χωρίς να βγαίνει από τη χώρα. Στο βορρά, μόνο ένα μικρό ρεύμα διαφεύγει από την Αλβανία. Στο νότο, ένα ακόμα μικρότερο ρυάκι καταλήγει στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο τμήμα της λεκάνης του Λευκού Δρίνου, βρίσκεται στην περιοχή Ντουκάγκιν, στα βορειοανατολικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Η λίμνη της Οχρίδας, η Μεγάλη Πρέσπα και η Μικρή Πρέσπα στα νοτιοανατολικά, καθώς και τα ρέματα που ρέουν σε αυτές, βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του Μαύρου Δρίνου. Τμήμα της λεκάνης απορροής στα νότια βρίσκεται για 75 χλμ. εντός της Ελλάδας. Αρκετοί παραπόταμοι του Αώου πηγάζουν σε αυτήν την περιοχή. Περίπου το 65% της λεκάνης απορροής τους βρίσκεται στην αλβανική επικράτεια. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 3,5 έως 8,9° C τον χειμώνα και από 17,8 έως 24,6° C τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κύριοι ποταμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Προστατευόμενη περιοχή ή τμήμα αυτής
# Όνομα Εικόνα Μήκος Πλησιέστερες πόλεις Τοποθεσία
1 Δρίνος
Drini
Lake komani 2016 Albania.jpg 285 χλμ. Κούκεσι, Σκόδρα, Λέζα
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
2 Αώος
Vjosa
VjosaBeiÇarshovë.JPG 272 χλμ. Πρεμετή, Κλεισούρα, Τεπελένι, Μεμαλιάι, Λεβάν
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
3 Δεβόλης
Devolli
Devoll valley in Gramsh district - Mapillary (gA54JiQ1NjlOwWNJXuurpQ).jpg 196 χλμ. Βίγλιστα, Μαλίκ, Γκραμς, Κούτσοβα
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
4 Σκούμπης
Shkumbini
Shkumbin.jpg 181 χλμ. Λιμπράζντ, Ελμπασάν, Τσέρρικ, Πεκίν, Ρογκοζίνα
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
5 Οσούμ
Osumi
Berat UNESCO 2016 Albania.jpg 161 χλμ. Ερσέκα, Τσοροβόντα, Μπεράτ, Κούτσοβα
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
6 Μάτης
Mati
E851 WikipediaWeekendTirana2015 FanValley 626.jpg 115 χλμ. Μπουρέλ, Μιλότ
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
7 Ερζέν
Erzeni
River Erzen close to Iba.jpg 109 χλμ. Σιτζάκ
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
8 Φαν
Fani
Rubik, Albania.jpg 94 χλμ. Ρεσέν, Ρούμπικ
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
9 Σεμάν
Semani
Fier from the air.jpg 85 χλμ. Φιέρι, Κούτσοβα
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
10 Δρίνος
Drino
River Drino close to Tepelena.jpg 84,6 χλμ. Αργυρόκαστρο, Λιμποχόβα
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας

Άλλοι ποταμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Εθνικό πάρκο ή τμήμα αυτού
# Όνομα Εικόνα Μήκος Πλησιέστερες πόλεις Τοποθεσία
1 Σουσίτσα
Shushica
80 χλμ. Αρμέν
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
2 Ίσεμ
Ishmi
Zall Dajti.jpg 62,2 χλμ. Τίρανα, Φούσα-Κρούγια, Κάμζα
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
3 Τσεμ
Cemi
Tamara 01.JPG 79 χλμ. Ταμάρα
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
4 Κιρ
Kiri
Kir Gorge at Plan.jpg 52 χλμ. Πουλτ, Σκόδρα
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
5 Βαλμπόνα
Valbona
Lumi i Valbones, Tropoje, Albania.jpg 50,6 χλμ. Μπαϊράμ Τσούρι
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
6 Μπούνα
Buna
Ura e vjetër mbi Bunë.jpg 44 χλμ. Σκόδρα, Βελιπόγια
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
7 Λενγκαρίτσα
Lengarica
River Fluss Lengarica, mountains Nemërçka and Dhëmbel and construction site.jpg 37 χλμ. Πετράν
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
8 Λάνα
Lana
Tirana architecture 2016.jpg 29 χλμ. Τίρανα
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας
9 Γκάσι
Gashi
Balçine - lugina e Gashit -Sylbicë.JPG 27 χλμ. Μπαϊράμ Τσούρι
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cullaj, A., Hasko, A., Miho, A., Schanz, F., Brandl, H. & Bachofen, R. (2005). «The quality of Albanian natural waters and the human impact» (στα English). Environment International 31: 137. https://www.researchgate.net/publication/8121855_The_quality_of_Albanian_natural_waters_and_the_human_impact. 
  2. Agim SELENICA. «WATER RESOURCES OF ALBANIA». medhycos.mpl.ird.fr.