Κατάλογος πολιτικών κομμάτων της Λιθουανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το παρόν άρθρο παραθέτει πολιτικά κόμματα στη Λιθουανία. Η Λιθουανία διαθέτει πολυκομματικό σύστημα με πολλαπλά πολιτικά κόμματα, στο οποίο κανένα κόμμα δεν έχει συχνά την ευκαιρία να αποκτήσει εξουσία μόνο του και τα κόμματα πρέπει να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνεργασίας . Από το 2021, υπάρχουν 29 πολιτικά κόμματα εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, 2 εκ των οποίων βρίσκονται σε διαδικασία διαγραφής. [1]

Μεγάλα κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχοντα κόμματα στο κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί του παρόντος, δέκα κόμματα εκπροσωπούνται στο Σέιμας. Η σημερινή κυβέρνηση είναι ένας συνασπισμός ευρείας πλειοψηφίας της Εσωτερικής Ένωσης - Λιθουανοί Χριστιανοδημοκράτες, του Φιλελεύθερου Κινήματος και του Κόμματος Ελευθερίας.

Όνομα Συντομογραφία Ηγέτης Ιδεολογία Σέιμας Ευρωβουλευτές
Ένωση της Πατρίδας - Λιθουανοί ΧριστιανοδημοκράτεςTėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai TS-LKD Γκαμπριέλιους Λαντσμέργκις Συντηρητισμός

Χριστιανική δημοκρατία

Φιλελεύθερος συντηρητισμός

Εθνικός συντηρητισμός

Λιθουανικός εθνικισμός

Φιλοευρωπαϊσμός

50 3
Λιθουανική Ένωση Αγροτών και Πρασίνων

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

LVŽS Ραμούνας Καρμπαούσκις Κεντρισμός

Θεωρία περί διανομής της γης

Πράσινος συντηρητισμός

Φιλοευρωπαϊσμός

Τεχνοκρατία

32 2
Φιλελεύθερο κίνημα

Liberalų sąjūdis

LRLS Βικτόρια Σμίλιτε Φιλελευθερισμός

Κλασικός φιλελευθερισμός

Συντηρητικός φιλελευθερισμός

Προευρωπαϊσμός

13 1
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Λιθουανίας

Lietuvos socialdemokratų partija

LSDP Γκιντάουτας Παλούσκας Σοσιαλδημοκρατία [2]Δημοκρατικός σοσιαλισμός [2]

Φεμινισμός [2]

Προοδευτισμός [2]

Φιλοευρωπαϊσμός [2]

13 2
Κόμμα ελευθερίας

Laisvė Partija

LP Αουσρίνε Αρμονάιτε Φιλελευθερισμός

Προοδευτισμός Φεμινισμός

Φιλοευρωπαϊσμός

11 0
Εργατικό κόμμαDarbo partija DP Βίκτορ Ουσπασκίτ Κεντρισμός

Συντηρητικός φιλελευθερισμός

Λαϊκισμός

10 1
Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Λιθουανίας

Lietuvos socialdemokratų partija

LSDDP Γκεντίμινας Κιρκίλας Σοσιαλδημοκρατία [3]Τρίτος δρόμος [3]

Πατερναλιστικός συντηρητισμός [3]

Κοινωνική οικονομία της αγοράς [3]

Αριστερός εθνικισμός [3]

Φιλοευρωπαϊσμός [3]

Λαϊκισμός

3 0
Εκλογική δράση των Πολωνών στη Λιθουανία

Lietuvos lenkų rinkimų akcija Akcja Wyborcza Polaków na Litwie

LLRA Βαλντεμάρ Τομασέβσκι Πολωνικά μειονοτικά συμφέροντα

Κοινωνικός συντηρητισμός

Χριστιανικός φονταμενταλισμός

Κληρικαλισμός

Ελαφρύς ευρωσκεπτικισμός

Ρωσοφιλία

3 1
Ελευθερία και δικαιοσύνη

Laisvėir teisingumas

LT Ρεμίγκιους Ζεμαϊτάτις Φιλελευθερισμός [4]Συντηρητικός φιλελευθερισμός 1 0
Πράσινο κόμμα της Λιθουανίας

Lietuvos žaliųjų πάρτι

LŽP Ρεμίγκιους Λαπίνσκας Κεντρισμός

Πράσινος φιλελευθερισμός

Φιλοευρωπαϊσμός

1 0

Κόμματα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λαϊκό Κόμμα της Λιθουανίας (Lietuvos Liaudies Partija) [5]
  • Χριστιανική Ένωση (Krikščionių Sąjunga)
  • Λιθουανικό Κεντρώο Κόμμα - Εθνιστές (Centro partija - Tautininkai)
  • Λιθουανική Εθνιστική και Δημοκρατική Ένωση (Lietuvių tautininkų ir respublikonų sąjunga) [5]
  • Νεαρή Λιθουανία (Jaunoji Lietuva) [5]
  • Ο Δρόμος του Θάρρους (Drąsos kelias) [5]
  • Σαμογιτιακό Κόμμα (Žemaičių partija, Žemaitiu partėjė) [5]
  • Λιθουανική Λίστα (Lietuvos sąrašas) [5]
  • Ρωσική Συμμαχία (Rusų aljansas) [5]
  • Λιθουανική Ένωση Ρώσων (Lietuvos rusų sąjunga) [5]
  • Ένωση Μαχητών για τη Λιθουανία (Kovotojų už Lietuvą sąjunga) [5]
  • Ένωση αλληλεγγύης μεταξύ γενεών - Συνοχή για τη Λιθουανία (Kartų solidarumo sąjunga - Santalka Lietuvai)
  • Λιθουανία - για όλους (Lietuva - Visų)
  • Λιθουανικό Κόμμα Χριστιανοδημοκρατίας (Lietuvos krikščioniškosios demokratijos sąjunga) [5]
  • Εθνική Συμμαχία ( Nacionalinis susivienijimas ) [5]
  • Κέντρο συνδικαλιστικών οργανώσεων (Profesinių sąjungų centras) [5]
  • Λιθουανικό πατριωτικό μέτωπο (Lietuvos Patriotinis Frontas)
  • Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο (Socialistinis liaudies frontas)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lithuanian Ministry of Justice (7 Απριλίου 2020). «LIETUVOS RESPUBLIKOS POLITINIŲ PARTIJŲ SĄRAŠAS» (PDF). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Partijos statutas». LSDP (στα Λιθουανικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 «Partijos programa». LSDDP (στα Λιθουανικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2020. 
  4. Partija "Laisvė ir teisingumas". «Lietuvos Respublikos seimo rinkimų programos metmenys» (PDF) (στα Λιθουανικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2020. 
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 Lithuanian Ministry of Justice (7 Απριλίου 2020). «LIETUVOS RESPUBLIKOS POLITINIŲ PARTIJŲ SĄRAŠAS» (PDF). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2020.