Κατάλογος πολιτικών κομμάτων στη Σερβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρόν κατάλογος παρουσιάζει τα πολιτικά κόμματα στη Σερβία.[1][2] Η Σερβία έχει ένα πολυκομματικό σύστημα, στο οποίο συνήθως κανένα κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κάποια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τα κόμματα πρέπει να προβαίνουν σε συνεργασίες για το σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού.[3][4][5]

Κόμματα που αντιπροσωπεύονται στην Εθνική Συνέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Συντομογραφία Ηγέτης Ιδεολογία Πολιτική θέση Βουλευτές
1 Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα
Српска напредна странка / Srpska napredna stranka
SNS Αλεξάνταρ Βούτσιτς Συντηρητισμός
Λαϊκισμός
Κεντροδεξιά και
Δεξιά
93 / 250
2 Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα
Српска радикална странка / Srpska radikalna stranka
SRS Βόισλαβ Σέσελι Σερβικός εθνικισμός
Δεξιός Λαϊκισμός
Ακροδεξιά
22 / 250
3 Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας
Социјалистичка партија Србије / Socijalistička partija Srbije
SPS Ίβιτσα Ντάσιτς Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Αριστερός λαϊκισμός
Κεντροαριστερά και
Αριστερά
21 / 250
4 Φτάνει Πια
Доста је било – Рестарт / Dosta je bilo – Restart
DJB Σάσα Ραντούλοβιτς Φιλελευθερισμός
Κατά της ιδιαιτερότητας
Κέντρο και Κεντροδεξιά
16 / 250
5 Δημοκρατικό Κόμμα
Демократска странка / Demokratska stranka
DS Ντράγκαν Σουτάνοβατς Κοινωνική δημοκρατία
Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Κέντρο και
Κεντροαριστερά
12 / 250
6 Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας
Социјалдемократска партија Србије / Socijaldemokratska partija Srbije
SDPS Ρασίμ Λιάιτς Κοινωνική δημοκρατία
Λαϊκισμός
Κεντροαριστερά
10 / 250
7 Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων της Σερβίας
Партија уједињених пензионера Србије / Partija ujedinjenih penzionera Srbije
PUPS Μίλαν Κρκομπάμπιτς Ενδιαφέροντα συνταξιούχων
Λαϊκισμός
Κεντροαριστερά
9 / 250
8 Πόρτες
Српски покрет Двери / Srpski Pokret Dveri
SPD Μπόσκο Ομπράντοβιτς Κοινωνικός συντηρητισμός
Οικονομικός εθνικισμός
Δεξιά και
Ακροδεξιά
7 / 250
9 Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας
Демократска странка Србије / Demokratska stranka Srbije
DSS Μίλος Γιοβάνοβιτς Εθνικός συντηρητισμός
Χριστιανοδημοκρατία
Ευρωσκεπτικισμός
Δεξιά
6 / 250
10 Ηνωμένη Σερβία
Јединствена Србија / Jedinstvena Srbija
JS Ντράγκαν Μάρκοβιτς Συντηρητισμός
Λαϊκισμός
Κεντροδεξιά και
Δεξιά
6 / 250
11 Νέα Σερβία
Нова Србија / Nova Srbija
NS Βέλιμιρ Ίλιτς Λαϊκισμός
Μοναρχισμός
Δεξιά
5 / 250
12 Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
Социјалдемократска странка / Socijaldemokratska stranka
SDS Μπόρις Τάντιτς Κοινωνική δημοκρατία Κεντροαριστερά
5 / 250
13 Ένωση των Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνας
Лига социјалдемократа Војводине / Liga socijaldemokrata Vojvodine
LSV Νενάντ Τσανάκ Κοινωνική δημοκρατία
Περιφερειασμός
Κεντροαριστερά
4 / 250
14 Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα
Либерално-демократска партија / Liberalno-demokratska partija
LDP Τσέδομιρ Γιοβάνοβιτς Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Ατλαντισμός
Ριζοσπαστικό κέντρο
4 / 250
15 Συμμαχία των Ούγγρων της Βοϊβοντίνας
Савез војвођанских Мађара / Savez vojvođanskih Mađara
SVM Ιστβάν Πάσζτορ Ουγγρική πολιτική Μειονοτική πολιτική
Περιφερειασμός
4 / 250
16 Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης
Српски покрет обнове / Srpski pokret obnove
SPO Βουκ Ντράσκοβιτς Μοναρχισμός
Προευρωπαϊσμός
Κεντροδεξιά
3 / 250
17 Κίνημα των Σοσιαλιστών
Покрет социјалиста / Pokret socijalista
PS Αλεξάνταρ Βουλίν Αριστερός εθνικισμός
Αριστερός λαϊκισμός
Αριστερά
3 / 250
18 Σερβικό Λαϊκό Κόμμα
Српска народна партија / Srpska narodna partija
SNP Νενάντ Πόποβιτς Εθνικός συντηρητισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Δεξιά
3 / 250
19 Πράσινοι της Σερβίας
Зелени Србије / Zeleni Srbije
ZS Ιβάν Κάριτς Πράσινη πολιτική Κεντροαριστερά
2 / 250
20 Κίνημα Δύναμη της Σερβίας
Покрет снага Србије / Pokret snaga Srbije
PSS Μπογκολιούμπ Κάριτς Φιλελεύθερος συντηρητισμός
Προευρωπαϊσμός
Κεντροδεξιά
2 / 250
21 Βοσνιακή Δημοκρατική Ένωση του Σαντζάκ
Бошњачка демократска заједница Санџака / Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka
BDZS Γιάχια Φεχράτοβιτς Ισλαμισμός
Βοσνιακός εθνικισμός
Μειονοτική πολιτική
2 / 250
22 Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης του Σαντζάκ
Странка демократске акције Санџака / Stranka demokratske akcije Sandžaka
SDA Σουλεϊμάν Ουλιανίν Βοσνιακός εθνικισμός
Αυτονομισμός
Μειονοτική πολιτική
2 / 250
23 Κομμουνιστικό Κόμμα
Комунистичка партија / Komunistička partija
KP Γιόσκα Μπροζ Κομμουνισμός
Τιτοϊσμός
Ακροαριστερά
1 / 250
24 Μαζί για τη Σερβία
Заједно за Србију / Zajedno za Srbiju
ZZS Ντούσαν Πετρόβιτς Κοινωνική δημοκρατία Κεντροαριστερά
1 / 250
25 Νέο Κόμμα
Нова странка / Nova stranka
NOVA Ζόραν Ζίβκοβιτς Φιλελευθερισμός
Προευρωπαϊσμός
Κέντρο
1 / 250
26 Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης
Партија за демократско деловање / Partija za demokratsko delovanje
PDD Ρίζα Χάλιμι Αλβανικός εθνικισμός
Περιφερειοποίηση
Μειονοτική πολιτική
1 / 250
27 Πράσινο Κόμμα
Зелена Странка / Zelena Stranka
ZES Γκόραν Τσαμπράτι Σλοβακική πολιτική
Πράσινη πολιτική
Μειονοτική πολιτική
1 / 250
28 Λαϊκό Αγροτικό Κόμμα
Народна Сељачка Странка / Narodna Seljačka Stranka
NSS Μαριάν Ριστίτσιβιτς Αγροτισμός
Λαϊκισμός
Δεξιά
1 / 250
29 Ηνωμένο Κόμμα Αγροτών
Уједињена сељачка странка / Ujedinjena Seljačka Stranka
USS Μιλίγια Μίλετις Αγροτισμός
Αριστερός λαϊκισμός
Αριστερά
1 / 250

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]