Κατάλογος πολιτειών των ΗΠΑ ανά πυκνότητα πληθυσμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης των πολιτειών που δείχνει την πυκνότητα πληθυσμού (2013)
Χάρτης των κομητειών που δείχνει την πυκνότητα πληθυσμού (2000)

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει έναν ταξινομήσιμο πίνακα των 50 Ηνωμένων Πολιτειών, της Περιφέρειας της Κολούμπια, και των εδαφών με κατάταξη πυκνότητας πληθυσμού. Η πυκνότητα πληθυσμού υπολογίζεται ως ο αριθμός κατοίκων διαιρεμένος με την συνολική έκταση ξηράς. Ο πληθυσμός των κατοίκων είναι από τις εκτιμήσεις του Γραφείου Απογραφών των Ηνωμένων Πολιτειών για την 1η Ιουλίου 2011,[1] και η συνολική έκταση ξηράς είναι επίσης από το Γραφείο Απογραφών.[2]

Η πυκνότητα πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχετικά χαμηλή συγκριτικά με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες λόγω του μεγέθους της και της αποικιακής της ιστορίας. Για παράδειγμα, η πυκνότητα πληθυσμού των ΗΠΑ είναι ίση με το ένα δωδέκατο αυτής των Κάτω Χωρών, και με το ένα δέκατο πέμπτο αυτής της Νότιας Κορέας (με δεδομένα του 2010).[3]

Το Νιου Τζέρσεϊ είναι η πυκνότερα κατοικημένη πολιτεία. Είναι επίσης η δεύτερη πλουσιότερη.
Παρότι περιέχει την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, η Νέα Υόρκη κατατάσσεται 7η σε συνολική πυκνότητα.
Η πολιτεία της Ουάσινγκτον κατατάσσεται 25η σε πυκνότητα, αλλά βρίσκεται ακόμη πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.
Παρά την σχεδόν ίση με τον μέσο όρο πυκνότητα πληθυσμού του, το Βέρμοντ έχει έναν από τους μικρότερους πληθυσμούς λόγω της μικρής συνολικής του έκτασης.
Ο πληθυσμός του Αϊντάχο έχει αυξηθεί ραγδαία κατά τις πρόσφατες δεκαετίες, αλλά η πυκνότητα πληθυσμού του, σχετικά με άλλες πολιτείες, είναι χαμηλή.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Αλάσκα ζει στην μητροπολιτική περιοχή του Άνκορατζ.
Πολιτείες και εδάφη των ΗΠΑ κατά πυκνότητα πληθυσμού

Κατάταξη Πολιτεία Πυκνότητα πληθυσμού (2012)
-- Flag of the District of Columbia.svg Περιφέρεια της Κολούμπια[4] 10.357 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (3.999 /km2)
01 Flag of New Jersey.svg Νιου Τζέρσεϊ 1.205 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (465 /km2)
-- Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 1.082 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (418 /km2)
02 Flag of Rhode Island.svg Ρόουντ Άιλαντ 1.016 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (392 /km2)
-- Flag of the United States Virgin Islands.svg Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι 916,9 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (354.0 /km2)
-- Flag of American Samoa.svg Αμερικανική Σαμόα 914,0 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (352.9 /km2)
03 Flag of Massachusetts.svg Μασαχουσέτη 852,1 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (329,0 /km2)
-- Flag of Guam.svg Γκουάμ 830,0 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (320,5 /km2</sup)
04 Flag of Connecticut.svg Κονέκτικατ 741,4 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (286,3 /km2)
05 Flag of Maryland.svg Μέριλαντ 606,2 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (234,1 /km2)
06 Flag of Delaware.svg Ντέλαγουερ 470,7 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (181,7 /km2)
07 Flag of New York.svg Νέα Υόρκη 415,3 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (160,3 /km2)
08 Flag of Florida.svg Φλόριντα 360,2κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (139,1 /km2)
09 Flag of Pennsylvania.svg Πενσυλβάνια 285,3 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (110,2 /km2)
10 Flag of Ohio.svg Οχάιο 282,5 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (109,1 /km2)
11 Flag of California.svg Καλιφόρνια 244,2 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (94,3 /km2)
12 Flag of Illinois.svg Ιλινόι 231,9 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (89,5 /km2)
13 Flag of Hawaii.svg Χαβάη 216,8 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (83,7 /km2)
14 Flag of Virginia.svg Βιρτζίνια 207,3 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (80,0 /km2)
15 Flag of North Carolina.svg Βόρεια Καρολίνα 200,6 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (77,5 /km2)
16 Flag of Indiana.svg Ιντιάνα 182,5 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (70,5 /km2)
17 Flag of Michigan.svg Μίσιγκαν 174,8 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (67,5 /km2)
18 Flag of Georgia (U.S. state).svg Τζόρτζια 172,5 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (66,6 /km2)
19 Flag of South Carolina.svg Νότια Καρολίνα 157,1 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (60,7 /km2)
20 Flag of Tennessee.svg Τενεσσί 156,6 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (60,5 /km2)
21 Flag of New Hampshire.svg Νιου Χάμσαϊρ 147,0 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (56,8 /km2)
22 Flag of Kentucky.svg Κεντάκι 110,0 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (42,5 /km2)
23 Flag of Wisconsin.svg Ουισκόνσιν 105,2 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (40,6 /km2)
24 Flag of Louisiana.svg Λουιζιάνα 105,0 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (40,5 /km2)
25 Flag of Washington.svg Ουάσινγκτον 102,6 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (39,6 /km2)
26 Flag of Texas.svg Τέξας 98,07 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (37,87 /km2)
27 Flag of Alabama.svg Αλαμπάμα 94,65 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (36,54 /km2)
Flag of the United States.svg* Ηνωμένες Πολιτείες 88,08 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (34,01 /km2)
28 Flag of Missouri.svg Μιζούρι 87,26 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (33,69 /km2)
29 Flag of West Virginia.svg Δυτική Βιρτζίνια 77,06 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (29,75 /km2)
30 Flag of Vermont.svg Βέρμοντ 67,73 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (26,15 /km2)
31 Flag of Minnesota.svg Μινεσότα 67,14 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (25,92 /km2)
-- Flag of the Northern Mariana Islands.svg Βόρειες Μαριάνες Νήσοι 63,8 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (24,6 /km2)
32 Flag of Mississippi.svg Μισισίπι 63,50 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (24,52 /km2)
33 Flag of Arizona.svg Αριζόνα 57,05 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (22,03 /km2)
34 Flag of Arkansas.svg Αρκάνσας 56,43 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (21,79 /km2)
35 Flag of Oklahoma.svg Οκλαχόμα 55,22 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (21,32 /km2)
36 Flag of Iowa.svg Αϊόβα 54,81 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (21,16 /km2)
37 Flag of Colorado.svg Κολοράντο 49,33 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (19,05 /km2)
38 Flag of Maine.svg Μέιν 43,04 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (16,62 /km2)
39 Flag of Oregon.svg Όρεγκον 40,33 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (15,57 /km2)
40 Flag of Kansas.svg Κάνσας 35,09 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (13,55 /km2)
41 Flag of Utah.svg Γιούτα 34,30 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (13,24 /km2)
42 Flag of Nevada.svg Νεβάδα 24,80 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (9,58 /km2)
43 Flag of Nebraska.svg Νεμπράσκα 23,97 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (9,25 /km2)
44 Flag of Idaho.svg Αϊντάχο 19,15 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (7,39 /km2)
45 Flag of New Mexico.svg Νέο Μεξικό 17,16 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (6,63 /km2)
46 Flag of South Dakota.svg Νότια Ντακότα 10,86 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (4,19 /km2)
47 Flag of North Dakota.svg Βόρεια Ντακότα 9,916 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (3,829 /km2)
48 Flag of Montana.svg Μοντάνα 6,858 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (2,648 /km2)
49 Flag of Wyoming.svg Ουαϊόμινγκ 5,851 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (2,259 /km2)
50 Flag of Alaska.svg Αλάσκα 1,264 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (0,488 /km2)
  • Δεν περιλαμβάνει τις ομόσπονδες περιοχές.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά
Συγκεκριμένα
  1. «Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico: April 1, 2010 to July 1, 2011» (CSV). 2011 Population Estimates. United States Census Bureau, Population Division. December 2011. http://www.census.gov/popest/data/state/totals/2011/tables/NST-EST2011-01.csv. Ανακτήθηκε στις December 21, 2011. 
  2. «2010 Census State Area Measurements and Internal Point Coordinates». 2010 United States Census. United States Census Bureau. February 11, 2011. http://www.census.gov/geo/www/2010census/statearea_intpt.html. Ανακτήθηκε στις December 21, 2011. 
  3. United Nations World Population Prospects
  4. Η Περιφέρεια της Κολούμπια δεν είναι πολιτεία των ΗΠΑ, αλλά χρησιμοποιείται στην συνολική μέση πυκνότητα πληθυσμού των ΗΠΑ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]