Κατάλογος πολιτειών των ΗΠΑ ανά ημερομηνία προαγωγής σε πολιτεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η σειρά με την οποία οι αρχικές 13 πολιτείες επικύρωσαν το σύνταγμα, μετά η σειρά με την οποία οι άλλες έγιναν δεκτές στην ένωση

Αυτός είναι ένας κατάλογος πολιτειών των ΗΠΑ ανά ημερομηνία προαγωγής σε πολιτεία, η οποία είναι η ημερομηνία οπότε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ εισήλθε στην Ένωση. Αν και οι πρώτες 13 πολιτείες μπορούν να θεωρηθούν ως μέλη των Ηνωμένων Πολιτειών από την ημερομηνία της Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας – 4 Ιουλίου 1776 – παρουσιάζονται εδώ ως "δεκτές" την ημερομηνία που κάθε μία επικύρωσε το παρόν Σύνταγμα των ΗΠΑ· οι περισσότερες άλλες τέτοιες λίστες, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Νομίσματα των 50 Πολιτειών, κάνουν το ίδιο. Οι ημερομηνίες εισόδου για τις ύστερες πολιτείες καθορίστηκαν είτε από τον νόμο της εισόδου ή μια ύστερη απόφαση εκδιδομένη υπό αυτόν τον νόμο, εκτός του Οχάιο, του οποίου η ημερομηνία εισόδου καθορίστηκε από νόμο του Κογκρέσου το 1953.[1]



# Πολιτεία Έγινε δεκτή [2] Προηγούμενη Οντότητα
1 Flag of Delaware.svg Ντέλαγουερ 01787-12-07 Δεκεμβρίου 7, 1787[2] Κάτω Κομητείες στο Ντέλαγουερ, μετά ανεξάρτητη πολιτεία στην Συνομοσπονδία
2 Flag of Pennsylvania.svg Πενσυλβάνια 01787-12-12 Δεκεμβρίου 12, 1787[2] Επαρχία της Πενσυλβάνια, τότε ανεξάρτητο κράτο στην Συνομοσπονδία
3 Flag of New Jersey.svg Νιου Τζέρσεϊ 01787-12-18 Δεκεμβρίου 18, 1787[2] Επαρχία του Νιου Τζέρσεϋ, τότε ανεξάρτητο κράτος σε Συνομοσπονδία
4 Flag of Georgia (U.S. state).svg Τζόρτζια 01788-01-02 Ιανουαρίου 2, 1788[2] Επαρχία της Τζόρτζια, τότε ανεξάρτητο κράτος σε Συνομοσπονδία
5 Flag of Connecticut.svg Κονέκτικατ 01788-01-09 Ιανουαρίου 9, 1788[2] Αποικία του Κονέκτικατ, τότε ανεξάρτητο κράτος σε Συνομοσπονδία
6 Flag of Massachusetts.svg Μασαχουσέτη 01788-02-06 Φεβρουαρίου 6, 1788[2] Επαρχία του Κόλπου της Μασαχουσέτης, τότε ανεξάρτητο κράτος σε Συνομοσπονδία
7 Flag of Maryland.svg Μέριλαντ 01788-04-28 Απριλίου 28, 1788[2] Επαρχία του Μέριλαντ, τότε ανεξάρτητο κράτος σε Συνομοσπονδία
8 Flag of South Carolina.svg Νότια Καρολίνα 01788-05-23 Μαΐου 23, 1788[2] Επαρχία της Νότιας Καρολίνας, τότε ανεξάρτητο κράτος σε Συνομοσπονδία
9 Flag of New Hampshire.svg Νιου Χάμσαϊρ 01788-06-21 Ιουνίου 21, 1788[2] Επαρχία του Νιου Χάμσαϊρ, μετά ανεξάρτητο κράτος σε Συνμοσπονδία
10 Flag of Virginia.svg Βιρτζίνια 01788-06-25 Ιουνίου 25, 1788[2] Αποικία της Βιρτζίνια, μετά ανεξάρτητο κράτος στην Συνομοσπονδία
11 Flag of New York.svg Νέα Υόρκη 01788-07-26 Ιουλίου 26, 1788[2] Επαρχία της Νέας Υόρκης, μετά ανεξάρτητο κράτος στην Συνομοσπονδία
12 Flag of North Carolina.svg Βόρεια Καρολίνα 01789-11-21 Νοεμβρίου 21, 1789[2] Επαρχία της Βόρειας Καρολίνας, μετά ανεξάρτητο κράτος σε Συνομοσπονδία
13 Flag of Rhode Island.svg Ρόουντ Άιλαντ 01790-05-29 Μαΐου 29, 1790[2] Αποικία του Ρόουντ Άιλαντ και Φυτείες Πρόνοιας, μετά ανεξάρτητο κράτος
14 Flag of Vermont.svg Βερμόντ 01791-03-04 Μαρτίου 4, 1791 Επαρχία της Νέας Υόρκης και New Hampshire Grants (αμφισβητούμενη ιδιοκτησία), Δημοκρατία του Βερμόντ
15 Flag of Kentucky.svg Κεντάκι 01792-06-01 Ιουνίου 1, 1792 Αποσχίσθηκε από την Βιρτζίνια με την έγκριση της πολιτείας. The former huge Kentucky County
16 Flag of Tennessee.svg Τενεσσί 01796-06-01 Ιουνίου 1, 1796 Δημιουργήθηκε από δυτική γαία δωρημένη στις ΗΠΑ από την Βόρεια Καρολίνα
17 Flag of Ohio.svg Οχάιο 01803-03-01 Μαρτίου 1, 1803[1] Το Βορειοδυτικό Έδαφος, γη δωρισμένη στις ΗΠΑ από πολιτείες της Ανατολικής Ακτής όπως η Πεννσυλβάνια, η Βιρτζίνια και η Νέα Υόρκη
18 Flag of Louisiana.svg Λουιζιάνα 01812-04-30 Απριλίου 30, 1812 Έδαφος της Ορλεάνης
19 Flag of Indiana.svg Ιντιάνα 01816-12-11 Δεκεμβρίου 11, 1816 Έδαφος της Ιντιάνα, δημιουργήθηκε από το Βορειοδυτικό Έδαφος
20 Flag of Mississippi.svg Μισσισσίππι 01817-12-10 Δεκεμβρίου 10, 1817 Έδαφος του Μισσισσιππή, δηιουργήθηκε από γη δωρημένη στις ΗΠΑ από την Τζόρτζια
21 Flag of Illinois.svg Ιλινόις 01818-12-03 Δεκεμβρίου 3, 1818 Έδαφος του Ιλινόις, δημιουργήθηκε από το Βορειοδυτικό Έδαφος
22 Flag of Alabama.svg Αλαμπάμα 01819-12-14 Δεκεμβρίου 14, 1819 Έδαφος της Αλαμπάμα, δημιουργημένο από το Έδαφος του Μισσιππή
23 Flag of Maine.svg Μέιν 01820-03-15 Μαρτίου 15, 1820 Αποσχίσθηκε από την Μασαχουσέτη με την έγκριση της πολιτείας (η πρώην Περιφέρεια του Μέιν)
24 Flag of Missouri.svg Μιζούρι 01821-08-10 Αυγούστου 10, 1821 Έδαφος του Μιζούρι
25 Flag of Arkansas.svg Αρκάνσας 01836-06-15 Ιουνίου 15, 1836 Έδαφος του Αρκάνσας
26 Flag of Michigan.svg Μίσιγκαν 01837-01-26 Ιανουαρίου 26, 1837 Έδαφος του Μίσιγκαν, δημιουργημένο από το Βορειοδυτικό Έδαφος
27 Flag of Florida.svg Φλόριντα 01845-03-03 Μαρτίου 3, 1845 Έδαφος της Φλόριντα
28 Flag of Texas.svg Τέξας 01845-12-29 Δεκεμβρίου 29, 1845 Δημοκρατία του Τέξας
29 Flag of Iowa.svg Αϊόβα 01846-12-28 Δεκεμβρίου 28, 1846 Έδαφος της Αϊόβα
30 Flag of Wisconsin.svg Ουισκόνσιν 01848-05-29 Μαΐου 29, 1848 Έδαφος του Ουισκόνσιν, δημιουργημένο από το Βορειοδυτικό Έδαφος
31 Flag of California.svg Καλιφόρνια 01850-09-09 Σεπτεμβρίου 9, 1850 Ευθέως δεκτό από την Μεξικανική Εκχώρηση
32 Flag of Minnesota.svg Μινεσότα 01858-05-11 Μαΐου 11, 1858 Έδαφος της Μινεσότα
33 Flag of Oregon.svg Όρεγκον 01859-02-14 Φεβρουαρίου 14, 1859 Έδαφος του Όρεγκον
34 Flag of Kansas.svg Κάνσας 01861-01-29 Ιανουαρίου 29, 1861 Έδαφος του Κάνσας
35 Flag of West Virginia.svg Δυτική Βιρτζίνια 01863-06-20 Ιουνίου 20, 1863 Διαχωρίσθηκε από την Βιρτζίνια με αμφίβολη συγκατάθεση αυτής της πολιτείας
36 Flag of Nevada.svg Νεβάδα 01864-10-31 Οκτωβρίου 31, 1864 Έδαφος της Νεβάδα, με μέρος του Εδάφους της Αριζόνα να προστίθεται αργότερα
37 Flag of Nebraska.svg Νεμπράσκα 01867-03-01 Μαρτίου 1, 1867 Έδαφος της Νεμπράσκα
38 Flag of Colorado.svg Κολοράντο 01876-08-01 Αυγούστου 1, 1876 Έδαφος του Κολοράντο
39[3] Flag of North Dakota.svg Βόρεια Ντακότα 01889-11-02 Νοεμβρίου 2, 1889 Έδαφος της Ντακότα
40[3] Flag of South Dakota.svg Νότια Ντακότα 01889-11-02 Νοεμβρίου 2, 1889 Έδαφος της Ντακότα
41 Flag of Montana.svg Μοντάνα 01889-11-08 Νοεμβρίου 8, 1889 Έδαφος της Μοντάνα
42 Flag of Washington.svg Ουάσινγκτον 01889-11-11 Νοεμβρίου 11, 1889 Έδαφος της Ουάσινγκτον
43 Flag of Idaho.svg Αϊντάχο 01890-07-03 Ιουλίου 3, 1890 Έδαφος του Αϊντάχο
44 Flag of Wyoming.svg Ουαϊόμινγκ 01890-07-10 Ιουλίου 10, 1890 Έδαφος του Ουαϊόμινγκ
45 Flag of Utah.svg Γιούτα 01896-01-04 Ιανουαρίου 4, 1896 Έδαφος της Γιούτα
46 Flag of Oklahoma.svg Οκλαχόμα 01907-11-16 Νοεμβρίου 16, 1907 Έδαφος της Οκλαχόμα και Ινδιάνικο Έδαφος
47 Flag of New Mexico.svg Νέο Μεξικό 01912-01-06 Ιανουαρίου 6, 1912 Έδαφος του Νέου Μεξικού
48 Flag of Arizona.svg Αριζόνα 01912-02-14 Φεβρουαρίου 14, 1912 Έδαφος της Αριζόνα
49 Flag of Alaska.svg Αλάσκα 01959-01-03 Ιανουαρίου 3, 1959 Ρωσική Αμερική, Τμήμα της Αλάσκα, Περιφέρεια της Αλάσκα και μετά Έδαφος της Αλάσκα
50 Flag of Hawaii.svg Χαβάη 01959-08-21 Αυγούστου 21, 1959 Kingdom of Hawaiʻi, Republic of Hawaiʻi και μετά Hawaiʻi Territory

Σημειώσεις και αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πολιτείες των ΗΠΑ κατά ημερομηνία προαγωγής σε πολιτεία
  1776-1790
  1791-1799
  1800-1819
  1820-1839
  1840-1859
  1860-1879
  1880-1899
  1900-1950
  1950-1959
  1. 1,0 1,1 Το Κογκρέσο αναγνώρισε την πολιτεία του Οχάιο στις 19 Φεβρουαρίου 1803 ("An act to provide for the due execution of the laws of the United States, within the state of Ohio", Seventh Congress, Session II, Chapter VII), αλλά δεν ορίστηκε επίσημη ημερομηνία εισόδου με τον νόμο εισόδου ή μια ύστερη απόφαση, όπως συνέβη με όλες τς άλλες νέες πολιτείες. Στις 7 Αυγούστου 1953, το Κογκρέσο ψήφισε ένα νόμο ο οποίος αναδρομικά όριζε την ημερομηνία της προαγωγής του Οχάιο σε πολιτεία την 1 Μαρτίου 1803, ημερομηνία που το νομοθετικό σώμα του Οχάιο συνήλθε για πρώτη φορά.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 Αρχικές 13 πολιτείες από το 1776 κατά σειρά επικύρωσης.
  3. 3,0 3,1 Οι πραγματικές διακηρύξεις προαγωγής σε πολιτεία για την Βόρεια και την Νότια Ντακότα σκοπίμως αναμείχθηκαν ώστε έτσι κανείς πραγματικά να μην γνωρίζει ποια εισήλθε πρώτη· Ο Πρόεδρος Μπέντζαμιν Χάρρισον αρνείτο πάντα να αποκαλύψει την σειρά με την οποία υπέγραψε τα δύο διατάγματα προαγωγής σε πολιτείας. Όμως, η διακήρυξη της Βόρειας Ντακότα δημοσιεύθηκε πρώτα in the Statutes at Large (since it is first alphabetically).

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]