Κατάλογος πολιτειών της Ινδίας ανά παρελθοντικό πληθυσμό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης πληθυσμιακής πυκνότητας της Ινδίας.

Η Ινδία είναι ένωση είκοσι εννέα πολιτειών και επτά ενωσιακών εδαφών.[1] Το 2011, με εκτιμώμενο πληθυσμό 1.210 δισ. κατοίκων, η Ινδία είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα μετά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η Ινδία καταλαμβάνειτο 2.4 τοις εκατό της επιφάνειας ξηράς της γης, αλλά είναι το σπίτι του 17.5 του παγκόσμιου πληθυσμού.[2] Οι Ινδο-Γαγγητικές πεδιάδες είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου. Οι ανατολικές και δυτικές παράκτιες περιοχές του Ντέκαν είναι επίσης από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ινδίας. Η έρημος Θαρ στο δυτικό Ρατζαστάν είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες ερημικές περιοχές του κόσμου. Οι βόρειες και βορειοανατολικές πολιτείες κατά μήκος των Ιμαλαΐων περιέχουν κρύες άνυδρες ερήμους, με εύφορες κοιλάδες. Αυτές οι πολιτείες έχουν μικρότερη πυκνότητα του πληθυσμού λόγω αδάμαστων φυσικών εμπόδιων.[3]

Ινδικές απογραφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη απογραφή πληθυσμού στην Ινδία πραγματοποιήθηκε το 1872. Από τότε, διεξήχθη μια απογραφή τα έτη 1881, 1891, 1901, 1911, 1921, 1931, και το 1941 από την Κυβέρνηση. Από την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, κάθε 10 χρόνια διεξάγεται μια απογραφή από την Ινδική Κυβέρνηση, ξεκινώντας από το 1951.[4] Η απογραφή στην Ινδία πραγματοποιείται από το Γραφείο του Γενικού Ληξίαρχου και Επιτρόπου Απογραφής υπό το Υπουργείο Εσωτερικών, και είναι μία από τις μεγαλύτερες διοικητικές εργασίες που διεξάγονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.[5]

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθυσμό βασίζονται στα στοιχεία της απογραφής του 2011.[6] Κατά τη δεκαετία 2001-2011, ο ρυθμός ετήσιας πληθυσμιακής αύξησης της Ινδίας έχει επιβραδυνθεί από 2.15 σε 1.76. Με βάση τα δεδομένα της απογραφής του 2001 και του 2011, το Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό αύξησης πληθυσμού, με αύξηση κατά 55.5%. Ακολουθείται από το Νταμάν και Ντιού (53.5%), τη Μεγκαλάγια (27.8%) και το Αρουνάτσαλ Πραντές (25.9%). Η Ναγκαλάντ κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης, έχοντας μείωση πληθυσμού κατά 0.5%.

Η Ινδία έχει 641.000 κατοικημένα χωριά και το 72.2% του συνολικού πληθυσμού κατοικεί σε αγροτικές περιοχές. Από αυτά, τα 145.000 χωριά έχουν πληθυσμιακό μέγεθος 500-999 ατόμων, 130.000 χωριά έχουν πληθυσμιακό μέγεθος 1000-1999 ατόμων και 128.000 χωριά έχουν πληθυσμιακό μέγεθος 200-499 ατόμων. Υπάρχουν 3.961 χωριά που έχουν πληθυσμό 10.000 κατοίκων και άνω. Ο αστικός πληθυσμός της χώρας καταλαμβάνει το 27.8% του πληθυσμού της Ινδίας και ζουν σε πάνω από 5.100 πόλεις και πάνω από 380 αστικά κέντρα.[7] Κατά τη δεκαετία του 1991-2001, η μετανάστευση προς τις μεγάλες πόλεις προκάλεσε ραγδαία αύξηση του αστικού πληθυσμού.[8][9] Με βάση τους καθαρούς μετανάστες ανά τελευταία κατοικία κατά την τελευταία δεκαετία, η Μαχαράστρα είχε τη μεγαλύτερη μετανάστευση με 2.3 εκατ. άτομα, ακολουθούμενη από την περιφέρεια της Εθνικής Πρωτεύουσας του Δελχί (1.7 εκατ. άτομα), το Γκουτζαράτ (0.68 εκατ. άτομα) και η Χαρυάνα (0.67 εκατ. άτομα). Από την άλλη, το Ούταρ Πραντές (2.6 εκατ. άτομα) και το Μπιχάρ (1.7 εκατ. άτομα) είναι στην κορυφή του εθνικού καταλόγου διαπολιτειακής αποδημίας. [10] Οι πολιτείες Ουτάρ Πραντές, Μαχαράστρα, Μπιχάρ, Δυτική Βεγγάλη και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ (48.89% τοις εκατό) του συνολικού Ινδικού πληθυσμού.[6]

Κατάλογος των ινδικών πολιτειών ανά παρελθοντικό πληθυσμό (1947-2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνολική γεωγραφική έκταση της Ινδίας είναι 3.287.240 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο συνολικός πληθυσμός της Ινδίας είναι 1.210.193.422 άτομα.[6]

Κατάταξη Κρατίδιο ή ενωσιακή επικράτεια Πληθυσμός (απογραφή του 1951)[11] Πληθυσμός (απογραφή του 1961)[11] Πληθυσμός (απογραφή του 1971)[11] Πληθυσμός (απογραφή του 1981)[11] Πληθυσμός (απογραφή του 1991)[11] Πληθυσμός (απογραφή του 2001)[11] Πληθυσμός (απογραφή του 2011)[11]
1 Ούταρ Πραντές 60,274,800 70,144,160 83,849,775 105,113,300 132,062,800 166,053,600 199,581,477
2 Μαχαράστρα 32,002,500 39,554,900 50,412,240 62,782,820 78,937,190 96,752,500 112,372,972
3 Μπιχάρ 29,085,900 34,841,490 42,126,800 52,303,000 64,531,200 82,879,910 103,804,630
4 Δυτική Βεγγάλη 26,300,670 34,926,000 44,312,017 54,580,650 68,077,970 80,221,300 91,347,736
5 Μάντια Πραντές 18,615,700 23,218,950 30,017,180 38,169,500 48,566,800 60,385,090 72,597,565
6 Ταμίλ Ναντού 30,119,680 33,687,100 41,199,170 48,408,080 55,859,300 62,111,390 72,138,958
7 Ρατζαστάν 15,971,130 20,156,540 25,765,810 34,361,860 44,005,990 56,473,300 68,621,012
8 Καρνάτακα 19,402,500 23,587,910 29,299,015 37,135,710 44,977,200 52,734,986 61,130,704
9 Γκουτζαράτ 16,263,700 20,633,305 26,697,488 34,085,800 41,309,580 50,597,200 60,383,628
10 Άντρα Πραντές 31,115,000 35,983,480 43,502,710 53,551,030 66,508,170 75,728,400 49,665,533
11 Οντίσα 14,646,100 17,549,500 21,944,625 26,370,270 31,659,740 36,707,900 41,947,358
12 Τελανγκάνα - - - - - - 35,193,978
13 Κεράλα 13,549,000 16,904,560 21,347,300 25,453,680 29,098,523 31,839,000 33,387,677
14 Τζαρκάντ 9,697,300 11,606,504 14,227,493 17,612,000 21,844,550 26,946,070 32,966,238
15 Ασσάμ 8,029,100 10,837,700 14,625,157 18,041,250 22,414,320 26,638,600 31,169,272
16 Παντζάμπ 9,160,990 11,135,404 13,551,069 16,788,920 20,281,971 24,289,130 27,704,236
17 Χαριάνα 5,674,400 7,591,190 10,036,430 12,922,122 16,464,600 21,083,900 25,753,081
18 Τσατίσγκαρ 7,457,700 9,154,330 11,637,800 14,010,110 17,615,600 20,834,530 25,540,196
19 Τζαμού και Κασμίρ 3,254,650 3,561,100 4,616,632 5,987,389 7,718,700 10,070,300 12,548,926
20 Ουταραχάντ 2,946,900 3,611,200 4,493,800 5,726,550 7,051,600 8,489,100 10,116,752
21 Χιματσάλ Πραντές 2,386,940 2,812,300 3,460,434 4,280,818 5,170,877 6,077,453 6,856,509
22 Τριπούρα 639,984 1,142,282 1,556,342 2,053,058 2,757,205 3,191,880 3,671,032
23 Μεγκαλάγια 606,300 769,990 1,011,699 1,335,819 1,774,778 2,306,540 2,964,007
24 Μανιπούρβ 578,060 780,340 1,073,509 1,421,290 1,837,900 2,294,480 2,721,756
25 Ναγκαλάντ 213,700 369,309 516,110 775,570 1,210,492 1,990,275 1,980,602
26 Γκόα 547,000 590,875 795,997 1,008,373 1,170,115 1,348,900 1,457,723
27 Αρουνατσάλ Πραντές - 337,300 468,885 632,502 865,900 1,098,328 1,382,611
28 Μιζοράμ 196,970 266,200 332,190 494,440 690,963 889,690 1,091,014
29 Σικκίμ 138,093 162,863 210,205 316,840 406,000 541,902 607,688
ΕΕ1 Δελχί 1,744,500 2,659,990 4,066,400 6,220,973 9,421,311 13,851,503 16,753,235
ΕΕ2 Πουντισέρι 317,407 369,355 472,836 604,281 808,117 974,820 1,244,464
ΕΕ3 Τσαντιγκάρ 24,948 120,480 257,100 452,960 642,374 901,080 1,054,686
ΕΕ4 Νήσοι Ανταμάν και Νικομπάρ 31,480 64,160 115,874 189,496 281,990 356,650 379,944
ΕΕ5 Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι 42,846 58,020 74,880 104,300 138,290 220,963 342,853
ΕΕ6 Νταμάν και Ντιού 49,482 37,587 63,000 79,842 102,110 158,080 242,911
ΕΕ7 Λακσαντγουίπ 21,000 24,370 32,900 40,250 52,820 61,300 64,429
Συνολικά Ινδία 361,088,400 439,235,720 548,160,050 683,329,900 846,421,830 1,028,737,690 1,210,193,422

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος πολιτείων της Ινδίας ανά ΑΕΠ
  • Δημογραφία της Ινδίας
  • Κατάλογος των πολυπληθέστερων μητροπολιτικών περιοχών στην Ινδία
  • Κατάλογος υποδιαιρέσεων χωρών ανά πληθυσμό
  • Ινδική απογραφή πριν από την ανεξαρτησία
  • Ινδική απογραφή του 2011

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «States and union territories». Government of India (2001). Census of India. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2007. 
  2. «Area and Population». Government of India (2011). Census of India. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2011. 
  3. «India - General Profile, Land Use Classification and Land Use Pattern» (PDF). National Informatics Centre (NIC). Ministry of Environment & Forests (MoEF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 14 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2008. 
  4. «Census Organisation of India». Government of India (2001). Census of India. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2008. 
  5. «Brief history of census». Government of India (2001). Census of India. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2008. 
  6. 6,0 6,1 6,2 The Hindu (Chennai, India). http://www.thehindu.com/multimedia/archive/00517/India_Census_2011___517160a.pdf. 
  7. «Urban Agglomerations (UAs) & towns». Government of India (2001). Census of India. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2008. 
  8. Shinde, Swati (13 Sep 2008). «Migration rate to city will dip». Times of India. http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2008-09-13/pune/27920107_1_migration-development-plan-city-engineer. Ανακτήθηκε στις 2008-12-08. 
  9. «Develop towns to stop migration to urban areas: economist». Chennai, India: Hindu. Dec 3, 2005. http://www.hindu.com/2005/12/03/stories/2005120302910500.htm. Ανακτήθηκε στις 2008-12-08. 
  10. «Migration». Government of India (2001). Census of India. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2008. 
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 11,6 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2018. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]