Κατάλογος παγκόσμιων πρωταθλητών μοτοσικλέτας 500cc/MotoGP

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Τζιάκομο Αγκοστίνι, κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500cc οκτώ φορές και κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ.

Οι αγώνες Γκραν Πρι μοτοσικλέτας είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων δρόμου μοτοσικλέτας , το οποίο έχει χωριστεί σε τρεις κατηγορίες από το 1997 : 125cc, 250cc και MotoGP. Οι προηγούμενες κατηγορίες που έχουν διακοπεί περιλαμβάνουν τα 350cc, 50cc/80cc και Sidecar . [1] Η κορυφαία κατηγορία είναι το MotoGP, το οποίο παλαιότερα ήταν γνωστό ως κατηγορία 500 κ.εκ. [1] Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αγώνων δρόμου Γκραν Πρι ιδρύθηκε το 1949 από το διοικητικό όργανο του αθλήματος, τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών (FIM), και είναι το παλαιότερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μηχανοκίνητου αθλητισμού που υπάρχει. [2] Οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται στο MotoGP έχουν κατασκευαστεί ειδικά για το άθλημα και δεν είναι διαθέσιμες για αγορά από το ευρύ κοινό, επειδή δεν μπορούν να οδηγηθούν νόμιμα σε δημόσιους δρόμους. [2] Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως το 2002, η κορυφαία κατηγορία αγώνων GP επέτρεπε 500cc με μέγιστο τέσσερις κυλίνδρους, ανεξάρτητα από το αν ο κινητήρας ήταν δίχρονος ή τετράχρονος . [2] Οι αλλαγές στον κανόνα εισήχθησαν το 2002, για να διευκολυνθεί η σταδιακή κατάργηση των δίχρονων κινητήρων. [3]

Κάθε σεζόν αποτελείται από 12 έως 18 Γκραν Πρι που διαγωνίζονται σε κλειστές πίστες, σε αντίθεση με τους δημόσιους δρόμους. Οι πόντοι που κερδίζονται σε αυτά τα γεγονότα υπολογίζονται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αναβατών και κατασκευαστών. Το πρωτάθλημα αναβατών και κατασκευαστών είναι ξεχωριστά πρωταθλήματα, αλλά βασίζονται στο ίδιο σύστημα πόντων. Ο αριθμός των πόντων που απονέμονται στο τέλος κάθε αγώνα στους 15 κορυφαίους αναβάτες που προκρίθηκαν εξαρτάται από την τοποθέτησή τους. Πόντοι που έλαβε κάθε τερματιστής, από την πρώτη θέση έως την 15η θέση: 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Ιστορικά, υπήρξαν πολλά συστήματα σημείων. [4] Τα αποτελέσματα από όλα τα τρέχοντα Grand Prix υπολογίζονται στα πρωταθλήματα. στο παρελθόν, καταμετρούνταν μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός αποτελεσμάτων. [5]

Ο Τζιάκομο Αγκοστίνι έχει κερδίσει τα περισσότερα πρωταθλήματα, με οκτώ, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ επτά πρωταθλημάτων διαδοχικά από το 1966 έως το 1972 . Ο Μαρκ Μάρκεθ είναι ο νεότερος που κέρδισε το πρωτάθλημα. ήταν 20 ετών και 266 ημερών όταν αναδείχθηκε πρωταθλητής το 2013 . [6] Οι Ιταλοί αναβάτες έχουν κερδίσει τα περισσότερα πρωταθλήματα. έξι αναβάτες έχουν κερδίσει συνολικά είκοσι πρωταθλήματα. Οι αναβάτες από τη Μεγάλη Βρετανία έχουν κερδίσει τη δεύτερη θέση. έξι αναβάτες έχουν κερδίσει συνολικά δεκαεπτά πρωταθλήματα. Οι αναβάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κερδίσει τους τρίτους περισσότερους, καθώς επτά αναβάτες έχουν κερδίσει συνολικά δεκαπέντε πρωταθλήματα. [7] Ο Λέσλι Γκράχαμ κέρδισε το εναρκτήριο πρωτάθλημα το 1949.

Πρωταθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλειδί
dagger Ο πρωταθλητής κέρδισε επίσης Πρωτάθλημα 350cc εκείνη τη σεζόν
* Ο πρωταθλητής κέρδισε επίσης πρωτάθλημα 250cc εκείνη τη σεζόν
Υποδεικνύει ότι οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες
  • Η στήλη "Σεζόν" αναφέρεται στη σεζόν που διεξήχθη ο διαγωνισμός και σε wikilinks στο άρθρο σχετικά με εκείνη τη σεζόν.
  • Η στήλη "Διαφορά" αναφέρεται στη διαφορά βαθμών με το οποίο ο νικητής νίκησε τον δεύτερο.

Ανά σεζόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταθλητές 500cc/MotoGP
Σεζόν (αγωνιστική περίοδος) Χώρα Αναβάτης Κατασκευαστής Αγώνες Γκραν Πρι Πόουλ ποζίσιονς Νίκες Θέσεις στο βάθρο Γρηγορότεροι γύροι Βαθμοί Διαφορά
1949 Ηνωμένο Βασίλειο Γκράχαμ, ΛέσλιΛέσλι Γκράχαμ Μεγάλη Βρετανία AJS 6 - 2 3 3 30 2
1950 Ιταλία Ιταλία Μαζέτι, ΟυμπέρτοΟυμπέρτο Μαζέτι Ιταλία Gilera 6 - 2 4 1 28 1
1951 Ηνωμένο Βασίλειο Ντιουκ, ΤζοφΤζοφ Ντιουκdagger Μεγάλη Βρετανία Norton 8 - 4 4 2 35 4
1952 Ιταλία Ιταλία Μαζέτι, ΟυμπέρτοΟυμπέρτο Μαζέτι Ιταλία Gilera 8 - 2 4 2 28 3
1953 Ηνωμένο Βασίλειο Ντιουκ, ΤζοφΤζοφ Ντιουκ Ιταλία Gilera 8 - 4 5 1 38 14
1954 Ηνωμένο Βασίλειο Ντιουκ, ΤζοφΤζοφ Ντιουκ Ιταλία Gilera 8 - 5 6 4 40 20
1955 Ηνωμένο Βασίλειο Ντιουκ, ΤζοφΤζοφ Ντιουκ Ιταλία Gilera 8 - 4 5 6 36 6
1956 Ηνωμένο Βασίλειο Σέρτις, ΤζονΤζον Σέρτις Ιταλία MV Agusta 6 - 3 3 2 24 8
1957 Ιταλία Ιταλία Liberati, LiberoLibero Liberati Ιταλία Gilera 6 - 4 5 1 32 12
1958 Ηνωμένο Βασίλειο Σέρτις, ΤζονΤζον Σέρτιςdagger Ιταλία MV Agusta 7 - 6 6 5 32 12
1959 Ηνωμένο Βασίλειο Σέρτις, ΤζονΤζον Σέρτιςdagger Ιταλία MV Agusta 7 - 7 7 6 32 10
1960 Ηνωμένο Βασίλειο Σέρτις, ΤζονΤζον Σέρτιςdagger Ιταλία MV Agusta 7 - 5 6 6 46 20
1961 Flag of Rhodesia and Nyasaland (1953–1963).svg Ροδεσία και Νυασαλάνδη Χόκινγκ, ΓκάριΓκάρι Χόκινγκdagger Ιταλία MV Agusta 10 - 7 7 9 48 8
1962 Ηνωμένο Βασίλειο Χέιλγουντ, ΜάικΜάικ Χέιλγουντ Ιταλία MV Agusta 8 - 5 5 4 40 11
1963 Ηνωμένο Βασίλειο Χέιλγουντ, ΜάικΜάικ Χέιλγουντ Ιταλία MV Agusta 8 - 7 7 7 40 19
1964 Ηνωμένο Βασίλειο Χέιλγουντ, ΜάικΜάικ Χέιλγουντ Ιταλία MV Agusta 9 - 7 7 6 40 15
1965 Ηνωμένο Βασίλειο Χέιλγουντ, ΜάικΜάικ Χέιλγουντ Ιταλία MV Agusta 10 - 8 8 8 48 20
1966 Ιταλία Ιταλία Αγκοστίνι, ΤζιάκομοΤζιάκομο Αγκοστίνι Ιταλία MV Agusta 9 - 3 8 2 36 6
1967 Ιταλία Ιταλία Αγκοστίνι, ΤζιάκομοΤζιάκομο Αγκοστίνι Ιταλία MV Agusta 10 - 5 8 4 46 0
1968 Ιταλία Ιταλία Αγκοστίνι, ΤζιάκομοΤζιάκομο Αγκοστίνιdagger Ιταλία MV Agusta 10 - 10 10 10 48 14
1969 Ιταλία Ιταλία Αγκοστίνι, ΤζιάκομοΤζιάκομο Αγκοστίνιdagger Ιταλία MV Agusta 12 - 10 10 10 105 58
1970 Ιταλία Ιταλία Αγκοστίνι, ΤζιάκομοΤζιάκομο Αγκοστίνιdagger Ιταλία MV Agusta 11 - 10 10 9 90 28
1971 Ιταλία Ιταλία Αγκοστίνι, ΤζιάκομοΤζιάκομο Αγκοστίνιdagger Ιταλία MV Agusta 11 - 8 8 9 90 32
1972 Ιταλία Ιταλία Αγκοστίνι, ΤζιάκομοΤζιάκομο Αγκοστίνιdagger Ιταλία MV Agusta 13 - 11 11 12 105 19
1973 Ηνωμένο Βασίλειο Ριντ, ΦιλΦιλ Ριντ Ιταλία MV Agusta 11 - 4 8 1 84 20
1974 Ηνωμένο Βασίλειο Ριντ, ΦιλΦιλ Ριντ Ιταλία MV Agusta 10 4 4 7 1 82 13
1975 Ιταλία Ιταλία Αγκοστίνι, ΤζιάκομοΤζιάκομο Αγκοστίνι Ιαπωνία Yamaha 10 2 4 6 4 84 8
1976 Ηνωμένο Βασίλειο Σιν, ΜπάριΜπάρι Σιν Ιαπωνία Suzuki 10 4 5 6 3 72 24
1977 Ηνωμένο Βασίλειο Σιν, ΜπάριΜπάρι Σιν Ιαπωνία Suzuki 11 7 6 7 6 107 27
1978 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ρόμπερτς, ΚένιΚένι Ρόμπερτς Ιαπωνία Yamaha 11 2 4 7 6 110 10
1979 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ρόμπερτς, ΚένιΚένι Ρόμπερτς Ιαπωνία Yamaha 12 5 5 7 4 113 24
1980 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ρόμπερτς, ΚένιΚένι Ρόμπερτς Ιαπωνία Yamaha 8 2 3 6 4 87 15
1981 Ιταλία Ιταλία Λουκινέλι, ΜάρκοΜάρκο Λουκινέλι Ιαπωνία Suzuki 11 7 5 6 5 105 11
1982 Ιταλία Ιταλία Ουντσίνι, ΦράνκοΦράνκο Ουντσίνι Ιαπωνία Suzuki 12 1 5 7 1 103 27
1983 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Σπένσερ, ΦρέντιΦρέντι Σπένσερ Ιαπωνία Honda 12 6 6 10 3 144 2
1984 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Λόουσον, ΈντιΈντι Λόουσον Ιαπωνία Yamaha 12 2 4 9 3 142 31
1985 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Σπένσερ, ΦρέντιΦρέντι Σπένσερ* Ιαπωνία Honda 12 10 7 10 6 141 8
1986 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Λόουσον, ΈντιΈντι Λόουσον Ιαπωνία Yamaha 11 7 7 10 6 139 22
1987 Αυστραλία Αυστραλία Γκάρντνερ, ΓουέινΓουέιν Γκάρντνερ Ιαπωνία Honda 15 10 7 11 8 178 20
1988 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Λόουσον, ΈντιΈντι Λόουσον Ιαπωνία Yamaha 15 2 7 12 5 252 23
1989 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Λόουσον, ΈντιΈντι Λόουσον Ιαπωνία Honda 15 1 4 13 3 228 17.5
1990 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ρέινι, ΓουέινΓουέιν Ρέινι Ιαπωνία Yamaha 15 3 7 14 6 255 67
1991 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ρέινι, ΓουέινΓουέιν Ρέινι Ιαπωνία Yamaha 15 6 6 13 8 233 9
1992 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ρέινι, ΓουέινΓουέιν Ρέινι Ιαπωνία Yamaha 13 0 3 8 3 140 4
1993 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Σουάντς, ΚέβινΚέβιν Σουάντς Ιαπωνία Suzuki 14 6 4 11 2 248 34
1994 Αυστραλία Αυστραλία Ντούαν, ΜικΜικ Ντούαν Ιαπωνία Honda 14 6 9 14 7 317 143
1995 Αυστραλία Αυστραλία Ντούαν, ΜικΜικ Ντούαν Ιαπωνία Honda 13 9 7 10 7 248 33
1996 Αυστραλία Αυστραλία Ντούαν, ΜικΜικ Ντούαν Ιαπωνία Honda 15 8 8 12 4 309 64
1997 Αυστραλία Αυστραλία Ντούαν, ΜικΜικ Ντούαν Ιαπωνία Honda 15 12 12 14 11 340 143
1998 Αυστραλία Αυστραλία Ντούαν, ΜικΜικ Ντούαν Ιαπωνία Honda 14 8 8 11 3 260 52
1999  Ισπανία Κριβιγιέ, ΆλεξΆλεξ Κριβιγιέ Ιαπωνία Honda 16 2 6 10 2 267 57
2000 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ρόμπερτς, τζούνιορ, ΚένιΚένι Ρόμπερτς, τζούνιορ Ιαπωνία Suzuki 16 4 4 9 3 258 49
2001 Ιταλία Ιταλία Ρόσι, ΒαλεντίνοΒαλεντίνο Ρόσι Ιαπωνία Honda 16 4 11 13 10 325 106
2002 Ιταλία Ιταλία Ρόσι, ΒαλεντίνοΒαλεντίνο Ρόσι Ιαπωνία Honda 16 7 11 15 9 355 140
2003 Ιταλία Ιταλία Ρόσι, ΒαλεντίνοΒαλεντίνο Ρόσι Ιαπωνία Honda 16 9 9 16 12 357 80
2004 Ιταλία Ιταλία Ρόσι, ΒαλεντίνοΒαλεντίνο Ρόσι Ιαπωνία Yamaha 16 5 9 11 3 304 47
2005 Ιταλία Ιταλία Ρόσι, ΒαλεντίνοΒαλεντίνο Ρόσι Ιαπωνία Yamaha 17 5 11 16 6 367 147
2006 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Χέιντεν, ΝίκιΝίκι Χέιντεν Ιαπωνία Honda 17 1 2 10 2 252 5
2007 Αυστραλία Αυστραλία Στόουνερ, ΚέιζιΚέιζι Στόουνερ Ιταλία Ducati 18 4 10 14 6 367 125
2008 Ιταλία Ιταλία Ρόσι, ΒαλεντίνοΒαλεντίνο Ρόσι Ιαπωνία Yamaha 18 2 9 16 6 373 93
2009 Ιταλία Ιταλία Ρόσι, ΒαλεντίνοΒαλεντίνο Ρόσι Ιαπωνία Yamaha 17 7 6 13 6 306 45
2010  Ισπανία Λορένθο, ΧόρχεΧόρχε Λορένθο Ιαπωνία Yamaha 18 7 9 16 4 383 138
2011 Αυστραλία Αυστραλία Στόουνερ, ΚέιζιΚέιζι Στόουνερ Ιαπωνία Honda 17 12 10 16 7 350 90
2012  Ισπανία Λορένθο, ΧόρχεΧόρχε Λορένθο Ιαπωνία Yamaha 18 7 6 16 5 350 18
2013  Ισπανία Μάρκεθ, ΜαρκΜαρκ Μάρκεθ Ιαπωνία Honda 18 9 6 16 11 334 4
2014  Ισπανία Μάρκεθ, ΜαρκΜαρκ Μάρκεθ Ιαπωνία Honda 18 13 13 14 12 362 67
2015  Ισπανία Λορένθο, ΧόρχεΧόρχε Λορένθο Ιαπωνία Yamaha 18 5 7 12 6 330 5
2016  Ισπανία Μάρκεθ, ΜαρκΜαρκ Μάρκεθ Ιαπωνία Honda 18 7 5 12 4 298 49
2017  Ισπανία Μάρκεθ, ΜαρκΜαρκ Μάρκεθ Ιαπωνία Honda 18 8 6 12 3 298 37
2018  Ισπανία Μάρκεθ, ΜαρκΜαρκ Μάρκεθ Ιαπωνία Honda 18 7 9 14 7 321 76
2019  Ισπανία Μάρκεθ, ΜαρκΜαρκ Μάρκεθ Ιαπωνία Honda 19 10 12 18 12 420 151
2020  Ισπανία Μιρ, ΤζόανΤζόαν Μιρ Ιαπωνία Suzuki 14 0 1 7 0 171 13
2021 Γαλλία Γαλλία Κουαρταράρο, ΦάμπιοΦάμπιο Κουαρταράρο Ιαπωνία Yamaha 18 5 5 10 5 278 26
2022 Ιταλία Ιταλία Μπανιάια, ΦραντσέσκοΦραντσέσκο Μπανιάια Ιταλία Ducati 20 5 7 10 3 265 17

Πολυνίκες πρωταθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυνίκες πρωταθλητές 500cc/MotoGP
Αναβάτης Τίτλοι Αγωνιστικές περίοδοι
Ιταλία Αγκοστίνι, ΤζιάκομοΤζιάκομο Αγκοστίνι 8 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1975
Ιταλία Ρόσι, ΒαλεντίνοΒαλεντίνο Ρόσι 7 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009
Ισπανία Μάρκεθ, ΜαρκΜαρκ Μάρκεθ 6 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019
Αυστραλία Ντούαν, ΜικΜικ Ντούαν 5 1994, 1995, 1996, 1997, 1998
Ηνωμένο Βασίλειο Ντιουκ, ΤζοφΤζοφ Ντιουκ 4 1951, 1953, 1954, 1955
Ηνωμένο Βασίλειο Σέρτις, ΤζονΤζον Σέρτις 1956, 1958, 1959, 1960
Ηνωμένο Βασίλειο Χέιλγουντ, ΜάικΜάικ Χέιλγουντ 1962, 1963, 1964, 1965
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Λόουσον, ΈντιΈντι Λόουσον 1984, 1986, 1988, 1989
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ρόμπερτς, ΚένιΚένι Ρόμπερτς 3 1978, 1979, 1980
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ρέινι, ΓουέινΓουέιν Ρέινι 1990, 1991, 1992
Ισπανία Λορένθο, ΧόρχεΧόρχε Λορένθο 2010, 2012, 2015
Ιταλία Μαζέτι, ΟυμπέρτοΟυμπέρτο Μαζέτι 2 1950, 1952
Ηνωμένο Βασίλειο Ριντ, ΦιλΦιλ Ριντ 1973, 1974
Ηνωμένο Βασίλειο Σιν, ΜπάριΜπάρι Σιν 1976, 1977
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Σπένσερ, ΦρέντιΦρέντι Σπένσερ 1983, 1985
Αυστραλία Στόνερ, ΚέισιΚέισι Στόνερ 2007, 2011
  • Οι έντονοι χαρακτήρες υποδηλώνουν ενεργό οδηγό.

Ανά κατασκευαστή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταθλητές 500cc/MotoGP ανά κατασκευαστή
Κατασκευαστής Τίτλοι
Ιαπωνία Honda 21
Ιταλία MV Agusta 18
Ιαπωνία Yamaha 18
Ιαπωνία Suzuki 7
Ιταλία Gilera 6
Ιταλία Ducati 2
Ηνωμένο Βασίλειο Norton 1
Ηνωμένο Βασίλειο AJS 1

Ανά εθνικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταθλητές 500cc/MotoGP ανά εθνικότητα
Χώρα Αναβάτες Τίτλοι
Ιταλία Ιταλία 7 21
Ηνωμένο Βασίλειο 6 17
Flag of the United States.svg ΗΠΑ 7 15
 Ισπανία 4 11
Αυστραλία Αυστραλία 3 8
Flag of Rhodesia and Nyasaland (1953–1963).svg Ροδεσία και Νυασαλάνδη 1 1
Γαλλία Γαλλία 1 1


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Marshall 1997
  2. 2,0 2,1 2,2 «Basics». MotoGP. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. «Bikes». MotoGP. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. «FIM Road Racing World Championship Grand Prix Regulations 2009» (PDF). Fédération Internationale de Motocyclisme. 31 Ιανουαρίου 2009. σελ. 44. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2009. 
  5. «Key Rules». MotoGP. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2012. 
  6. Rose, Gary (10 November 2013). «Freddie Spencer». MotoGP: Marc Marquez becomes youngest world title winner. https://www.bbc.co.uk/sport/motogp/24889463. Ανακτήθηκε στις 23 July 2020. 
  7. «America's winning heritage in MotoGP». MotoGP. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2008.