Κατάλογος μοναρχών του Βελγίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Προτομές των πρώτων πέντε βασιλέων του Βελγίου στο Βασιλικό Μουσείο του Στρατού και της Στρατιωτικής Ιστορίας των Βρυξελλών.

Η παρούσα λίστα παρουσιάζει τους μονάρχες του Βελγίου από το 1831, όταν ανέβηκε στο θρόνο ο πρώτος Βέλγος Βασιλιάς, ο Λεοπόλδος Α΄. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Βελγίου, ο Βέλγος μονάρχης φέρει τον τίτλο του "Βασιλιά των Βέλγων" και όχι του "Βασιλιά του Βελγίου", προκειμένου να αντικατοπτρίζεται η συνταγματική και λαϊκή μορφή του θεσμού. Από το 1831 έχουν υπάρξει 7 βασιλείς και 2 αντιβασιλείς στο Βέγιο.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Όνομα Εικόνα Γέννηση και θάνατος Έναρξη εξουσίας Τέλος εξουσίας Σύζυγος Τρόπος διαδοχής
Εράσμ Λουί Σουρλέ ντε Σοκί
Αντιβασιλέας
Surletdechokier.jpg
27 Νοεμβρίου 1769
Λιέγη

7 Αυγούστου 1839
Χίνγκελομ
(69 ετών)
25 Φεβρουαρίου 1831 20 Ιουλίου 1831
(145 μέρες)
Επιλεγμένος από το Εθνικό Κογκρέσο
1 Λεοπόλδος Α΄
Leopold I of Belgium (2).jpg
16 Δεκεμβρίου 1790
Κόμπουργκ

10 Δεκεμβρίου 1865
Λάκεν
(74 ετών)
21 Ιουλίου 1831 10 Δεκεμβρίου 1865
(34 χρόνια, 142 μέρες)
(1) Σάρλοτ της Ουαλίας
(2) Λουίζα της Ορλεάνης
Εκλεγμένος από το Εθνικό Κογκρέσο
2 Λεοπόλδος Β΄
Leopold ii garter knight.jpg
9 Απριλίου 1835
Βρυξέλλες

17 Δεκεμβρίου 1909
Λάκεν
(74 ετών)
17 Δεκεμβρίου 1865 17 Δεκεμβρίου 1909
(44 χρόνια)
Μαρία Ενριέττα της Αυστρίας Γιος του Λεοπόλδου Α΄
3 Αλβέρτος Α΄
Albert I Koning der Belgen.jpg
8 Απριλίου 1875
Βρυξέλλες

17 Φεβρουαρίου 1934
Ναμύρ
(58 ετών)
23 Δεκεμβρίου 1909 17 Φεβρουαρίου 1934
(24 χρόνια, 56 μέρες)
Ελισάβετ της Βαυαρίας Ανιψιός του Λεοπόλδου Β΄
4 Λεοπόλδος Γ΄
Leopold III van België (1934).jpg
3 Νοεμβρίου 1901
Βρυξέλλες

25 Σεπτεμβρίου 1983
Βολούβ-Σεν-Λαμπέρ
(81 ετών)
23 Φεβρουαρίου 1934 16 Ιουλίου 1951
(17 χρόνια, 143 μέρες)
(1) Άστριντ της Σουηδίας
(2) Μαρί-Λιλιάν Μπαέλ
Γιος του Αλβέρτου Α΄
Κάρολος
Αντιβασιλέας
Karel van België Charles de Belgique Karl von Belgien.jpg
10 Οκτωβρίου 1903
Βρυξέλλες

1 June 1983
Ραβερσάιντε
(79 ετών)
20 Σεπτεμβρίου 1944 20 Ιουλίου 1950
(5 χρόνια, 303 μέρες)
Άγαμος Γιος του Αλβέρτου Α΄

Αδελφός του Λεοπόλδου Γ΄
5 Βαλδουίνος
Anefo 911-3016 Tweede dag (cropped).jpg
7 Σεπτεμβρίου 1930
Λάκεν

31 Ιουλίου 1993
Μοτρίλ
(62 ετών)
17 Ιουλίου 1951 31 Ιουλίου 1993
(42 χρόνια, 13 μέρες)
Φαμπιόλα ντε Μόρα ι Αραγόν Γιος του Λεοπόλδου Γ΄
6 Αλβέρτος Β΄
Albert II.jpg
6 Ιουνίου 1934
Λάκεν
9 Αυγούστου 1993 21 Ιουλίου 2013
(19 χρόνια, 346 μέρες)
Πάολα της Καλαβρίας Γιος του Λεοπόλδου Γ΄

Αδελφός του Βαλδουίνου
7 Φίλιππος
Koning Filip van België.jpg
15 Απριλίου 1960
Λάκεν
21 Ιουλίου 2013 Κάτοχος Ματθίλδη ντ΄ Ουντεκέμ ντ΄ Ακόζ Γιος του Αλβέρτου Β΄

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]