Κατάλογος δημάρχων Κιλκίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Παρατίθεται ένας κατάλογος με τους δημάρχους του Κιλκίς από τη σύσταση του δήμου μέχρι σήμερα. Το 1918 συστάθηκε η Κοινότητα Κιλκίς.[1] Έδρα της κοινότητας ορίστηκε το Κιλκίς. Η κοινότητα αναγνωρίστηκε σε δήμο στις 13 Ιουλίου 1935.[2]Δημήτριος Κυριακίδης είναι σημερινός δήμαρχος από το 2019.

Δήμαρχοι Κιλκίς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1914 πρώτος δήμαρχος έγινε ο Κωνσταντίνος Σταμπολής. Πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της κοινότητας ήταν ο Μακεδονομάχος Δημήτριος Τσιτσίμης.[3]

Δήμος Κιλκίς
Εκλεγμένος ή διορισμένος δήμαρχος ή κοινοτάρχης (Γέννηση - Θάνατος) Διάρκεια Σημειώσεις
Κωνσταντίνος Σταμπουλής (18??-19??) 13 Αυγούστου 1914-1 Δεκεμβρίου 1915 Πρώτος Έλληνας δήμαρχος, διορισμένος.
Θεόδωρος Αμπατζόπουλος (18??-19??) 2 Δεκεμβρίου 1916-1919 Δήμαρχος. Το 1919 τον διαδέχθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας.
Ρίζος Ιωαννίδης (18??-19??) 1918 Πρώτος πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς.
Δημήτριος Τσιτσίμης (18??-19??) 1919-1921 Μακεδονομάχος, πρώτος αιρετός Έλληνας πρόεδρος.
Συμεών Ζαφειριάδης (18??-19??) 1922-1925 Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς.
Οδυσσέας Λαζαρίδης 1925-1927 Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς.
Παύλος Στεφανίδης (18??-19??) 1927-1929 Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς.
Οδυσσέας Λαζαρίδης 1929-1931 Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς.
Παύλος Στεφανίδης (18??-19??) 1931-1933 Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς.
Λάζαρος Χαριτίδης (18??-19??) 1933-1934 Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς.
Δημ. Σαχταρίδης (18??-19??) 4 Απριλίου 1934 - 25 Δεκεμβρίου 1935 Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς.
Απόστολος Τσαγκάρης (18??-19??) 26 Δεκεμβρίου 1935 - 17 Ιουλίου 1936 Τελευταίος πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς.
Κώστας Γαβριηλίδης (1897-1952) Ιούλιος 1936 - 3 Αυγούστου 1936 Πρώτος δήμαρχος μετά την επανασύσταση του δήμου. Εξορίστηκε με απόφαση του νομάρχη Χρήστου Δρέλλια
Χρήστος Δρέλλιας (1887-1943) 1936 Νομάρχης Κιλκίς. Εκτελέστηκε κατά τον εμφύλιο.
Μιχαήλ Τζιερόπουλος (1???-19??) 1936-1938 Διορισμένος
Δημήτριος Βογιατζής (1???-19??) 1939-1940 Διορισμένος
Θεόδωρος Θωμαΐδης (1???-1944) 1940-1941 Διορισμένος, Εκτελέστηκε το 1944. Ήταν και νομάρχης.
Αθανάσιος Τσούντας (1???-19??) 1941 Διορισμένος, από τις 17 Απριλίου 1941 ως τις 15 Μαΐου 1941.
Θεόδωρος Θωμαΐδης (1???-1944) 1941-1942 Διορισμένος
Ευάγγελος Γεωργακούδης (1???-19??) 1942-1944 Διορισμένος
Περικλής Πεταλωτής (19??-2000) 10 Νοεμβρίου 1944 - 5 Μαρτίου 1945 Γεωπόνος.[4] Δήμαρχος του ΕΑΜ.[5]
Παύλος Αντωνιάδης 1945 Διορισμένος. Εγκαταστάθηκε προσωρινά στις 20 Μαρτίου 1945.[6]
Κωνσταντίνος Βασιλάκος (1???-19??) 1945-1946 Διορισμένος
Σταύρος Μανουσαρίδης (18??-19??) 1946
Ιωσήφ Κτενίδης (18??-1951) 1946-1950 Διορισμένος
Σταύρος Τούσης (19??-19??) 17 Αυγούστου 1950- 8 Οκτωβρίου 1950 Πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης, διορισμένος.
Βασίλειος Γκούμας (19??-19??) 9 Οκτωβρίου 1950 - 14 Ιουνίου 1951 Ειρηνοδίκης Κιλκίς, διορισμένος.
Αλέξανδρος Σαμαράς (19??-19??) 15 Ιουνίου 1951 - 6 Ιουνίου 1959 Εξελέγη το 1951 και επανεξελέγη το 1954.
Στυλιανός Χαριτίδης (19??-1980) 7 Ιουνίου 1959 - 7 Αυγούστου 1964 Κέρδισε τις εκλογές του 1959.
Άγγελος Παρθένης (19??-19??) 8 Αυγούστου 1964 έως 21 Ιουλίου 1967 Κέρδισε τις εκλογές του 1964 και απομακρύνθηκε από τη χούντα.
Κωνσταντίνος Κορωνίδης 22 Ιουλίου 1967 - 30 Αυγούστου 1967 Διορισμένος
Πασχάλης Τσουκαλάς 31 Αυγούστου 1967 - 2 Σεπτεμβρίου 1971 Διορισμένος
Πύρρος Μισσόπουλος 3 Σεπτεμβρίου 1971 - 16 Σεπτεμβρίου 1974 Δημαρχών ως τις 16 Ιανουαρίου 1972, διορισμένος.
Νικόλαος Ξανθόπουλος 17 Σεπτεμβρίου 1974 - 1 Οκτωβρίου 1974 Δημαρχών- Ανώτερος διοικητικός υπάλληλος.
Νεοπτόλεμος Μίσχος (19??-) 2 Οκτωβρίου 1974 - 7 Ιουνίου 1975 Ειρηνοδίκης Κιλκίς, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 2-10-1974 έως 7-6-1975
Νίκος Αγγελίδης (19??-) 1975-1982 Πρώτος αιρετός δήμαρχος Κιλκίς μεταπολιτευτικά. Εκλεγείς το 1975 με ποσοστό 57,7% και επανεξελέγη το 1978 με ποσοστό 53,57%.
Σπυρίδων Αυγητίδης (1934-2010) 1987-1990 Εκλεγείς το 1982 με ποσοστό 57,07% και επανεκλεγείς το 1986 με ποσοστό 51,74%. Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών στις 14 Νοεμβρίου 2010, ανήμερα διεξαγωγής του 2ου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.[7]
Αναστάσιος Αμανατίδης (19??-) 1991-1998 Κέρδισε τις εκλογές του 1990 με 51,65% από τον 1ο γύρο και επανεξελέγη το 1994 με ποσοστό 53,94%.
Δημήτριος Τερζίδης (19??-) 1999-2010 Εξελέγη για πρώτη φορά το 1998 συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,74% και επανεξελέγη το 2002 με ποσοστό 57,27% στον 2ο γύρο και το 2006 με ποσοστό 45,23%.
Ευάγγελος Μπαλάσκας (19??-) 2011-2012 Εξελέγη το 2010 με ποσοστό 54,83%.
Περικλής Κολότσιος (1945-2015) 2012-2014 Αναπληρωτής δημάρχου.
Δημήτριος Σισμανίδης (19??-) 2014-2019 Εξελέγη το 2014 με ποσοστό 50,77%.[8]
Δημήτριος Κυριακίδης (19??-) 1η Σεπτεμβρίου 2019 - σήμερα Νικητής των δημοτικών εκλογών του 2019.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΦΕΚ Α 152/1918 και Β.Δ. 28-2-1919, ΦΕΚ Α 48/1919
  2. ΦΕΚ Α 336/1935.
  3. Περικλής Γρ. Αγγελόπουλος, Πολιτική Διοίκησις και Αυτοδιοίκησις εις την Βόρειον Ελλάδα 1912-1965, Θεσσαλονίκη 1965, σελ. 204.
  4. Φωτογραφία του Περικλή Πεταλωτή, Ριζοσπάστης, ηλεκτρονική έκδοση, 9 Φεβρουαρίου 2006, σελ. 8, ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2019.
  5. ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ, ο παλαιότερος του νομού, Eidiseis.gr, 22 Ιανουαρίου 2011, ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2019.
  6. "Ο Δήμαρχος Κιλκίς", Το Φως, 21 Μαρτίου 1945, σελ. 2.
  7. Εφυγε για πάντα ο Σπ. Αυγητίδης[νεκρός σύνδεσμος], Πρώτη Σελίδα, ηλεκτρονική έκδοση, 18 Νοεμβρίου 2010, ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2019.
  8. ΕΕΤΑΑ, Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών στον Δ. Κιλκίς.
  • Χρησιμοποιήθηκαν και δημοσιευμένα στοιχεία από έρευνα ειδικού συνεργάτη του δήμου, του Γρηγόρη Κυριακού, στο αρχείο του δήμου.