Κατάλογος Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας (ιταλικά: Ministro dell'Interno) είναι μία από τις πιο σημαντικές θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Ο σημερινός Υπουργός είναι ο Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος διορίστηκε στο αξίωμα αυτό στις 28 Απριλίου 2013.


Στα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών περιλαμβάνονται η εσωτερική ασφάλεια, η προστασία της συνταγματικής τάξης, η πολιτική προστασία έναντι καταστροφών και τρομοκρατικών επιθέσεων, μεταναστευτικά θέματα, καθώς και άλλα πιθανά προβλήματα. Στο υπουργείο του συντάσσονται τα διαβατήρια, οι ταυτότητες και η νομοθεσία σχετικά με την οπλοκατοχή.


Κατάλογος Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασίλειο της Ιταλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμματα
  • 1861–1912:

      Ιστορική Δεξιά

      Ιστορική Αριστερά

  • 1912–1922:

      Φιλελεύθεροι

      Ριζοσπαστικό Κόμμα

      Σοσιαλιστικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα

      Στρατιωτικό καθεστώς

  • 1922–1943:

      Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (μονοκομματικό καθεστώς)

  • 1943–1946:

      Φιλελεύθερο Κόμμα

      Χριστιανική Δημοκρατία       Εργατικό Δημοκρατικό Κόμμα

      Κόμμα Δράσης

      Σοσιαλιστικό Κόμμα

      Ανεξάρτητο


Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Περίοδος θητείας Πολιτικό κόμμα
Marco Minghetti.jpg Μάρκο Μινγκέτι
(1818–1886)
17 Μαρτίου 1861 1 Σεπτεμβρίου 1861 Ιστορική Δεξιά
Bettino Ricasoli.jpg Μπετίνο Ρικάζολι
(1809–1880)
1 Σεπτεμβρίου 1861 3 Μαρτίου 1862 Ιστορική Δεξιά
Urbano Rattazzi-lookingleft.jpg Ουρμπάνο Ρατάτσι
(1808–1873)
3 Μαρτίου 1862 8 Δεκεμβρίου 1862 Ιστορική Αριστερά
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Ουμπαλντίνο Περούτσι
(1822–1891)
8 Δεκεμβρίου 1862 27 Σεπτεμβρίου 1864 Ιστορική Αριστερά
Giovanni Lanza iii.jpg Τζιοβάνι Λάντσα
(1810–1882)
27 Σεπτεμβρίου 1864 1 Σεπτεμβρίου 1865 Ιστορική Δεξιά
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Τζουζέπε Νάτολι
(1815–1867)
1 Σεπτεμβρίου 1865 4 Δεκεμβρίου 1865 Ιστορική Δεξιά
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Ντεζιντεράτο Κιάβες
(1825–1895)
15 Δεκεμβρίου 1865 20 Ιουνίου 1866 Ιστορική Δεξιά
Bettino Ricasoli.jpg Μπετίνο Ρικάζολι
(1809–1880)
29 Ιουνίου 1866 10 Απριλίου 1867 Ιστορική Δεξιά
Urbano Rattazzi-lookingleft.jpg Ουρμπάνο Ρατάτσι
(1808–1873)
10 Απριλίου 1967 27 Οκτωβρίου 1867 Ιστορική Αριστερά
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Φιλίπο Αντόνιο Γκουαλτιέρο
(1819–1874)
27 Οκτωβρίου 1867 17 Ιανουαρίου 1868 Ιστορική Δεξιά
Carlo Cadorna iii.jpg Κάρλο Καντόρνα
(1809–1881)
17 Ιανουαρίου 1868 10 Σεπτεμβρίου 1868 Ιστορική Δεξιά
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Τζερόλαμο Καντέλι
(1815–1884)
10 Σεπτεμβρίου 1868 13 Μαΐου 1869 Ιστορική Δεξιά
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Λουίτζι Φεράρις
(1813–1900)
13 Μαΐου 1869 22 Οκτωβρίου 1869 Ιστορική Δεξιά
Rudini.jpg Αντόνιο Σταράμπα
(1839–1908)
22 Οκτωβρίου 1869 14 Δεκεμβρίου 1869 Ιστορική Δεξιά
Giovanni Lanza iii.jpg Τζιοβάνι Λάντσα
(1810–1882)
14 Δεκεμβρίου 1869 9 Ιουλίου 1873 Ιστορική Δεξιά
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Τζερόλαμο Καντέλι
(1815–1884)
10 Ιουλίου 1873 25 Μαρτίου 1876 Ιστορική Δεξιά
Matania Edoardo - Ritratto di Nicotera - xilografia - 1887.jpg Τζιοβάνι Νικοτέρα
(1826–1894)
26 Μαρτίου 1876 26 Δεκεμβρίου 1877 Ιστορική Αριστερά
Francesco Crispi.jpg Φραντσέσκο Κρίσπι
(1819–1901)
26 Δεκεμβρίου 1877 7 Μαρτίου 1878 Ιστορική Αριστερά
Agostino Depretis.jpg Αγκοστίνο Ντεπρέτις
(1813–1887)
7 Μαρτίου 1878 28 Μαρτίου 1878 Ιστορική Αριστερά
Giuseppe Zanardelli iii.jpg Τζουζέπε Τζαναρντέλι
(1826–1903)
28 Μαρτίου 1878 19 Δεκεμβρίου 1878 Ιστορική Αριστερά
Agostino Depretis.jpg Αγκοστίνο Ντεπρέτις
(1813–1887)
19 Δεκεμβρίου 1878 14 Ιουλίου 1879 Ιστορική Αριστερά
Exposition universelle de 1900 - portraits des commissaires généraux-Tommaso Villa.jpg Τομάζο Βίλα
(1832–1915)
14 Ιουλίου 1879 25 Νοεμβρίου 1879 Ιστορική Αριστερά
Agostino Depretis.jpg Αγκοστίνο Ντεπρέτις
(1813–1887)
25 Νοεμβρίου 1879 4 Απριλίου 1887 Ιστορική Αριστερά
Francesco Crispi.jpg Φραντσέσκο Κρίσπι
(1819–1901)
4 Απριλίου 1887 6 Φεβρουαρίου 1891 Ιστορική Αριστερά
Matania Edoardo - Ritratto di Nicotera - xilografia - 1887.jpg Τζιοβάνι Νικοτέρα
(1826–1894)
9 Φεβρουαρίου 1891 5 Μαΐου 1892 Ιστορική Αριστερά
Giovanni Giolitti.jpg Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
15 Μαΐου 1892 28 Νοεμβρίου 1893 Ιστορική Αριστερά
Francesco Crispi.jpg Φραντσέσκο Κρίσπι
(1819–1901)
15 Μαΐου 1892 28 Νοεμβρίου 1893 Ιστορική Αριστερά
Rudini.jpg Αντόνιο Σταράμπα
(1839–1908)
9 Μαρτίου 1896 29 Ιουνίου 1898 Ιστορική Δεξιά
Luigi Pelloux.png Λουίτζι Πελούξ
(1839–1924)
29 Ιουνίου 1898 23 Ιουνίου 1900 Στρατιωτικό καθεστώς
Giuseppe Saracco.gif Τζουζέπε Σαράκο
(1821–1907)
24 Ιουνίου 1900 14 Φεβρουαρίου 1901 Ιστορική Αριστερά
Giovanni Giolitti.jpg Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
15 Φεβρουαρίου 1901 20 Ιουνίου 1903 Ιστορική Αριστερά
Giuseppe Zanardelli iii.jpg Τζουζέπε Τζαναρντέλι
(1826–1903)
21 Ιουνίου 1903 2 Νοεμβρίου 1903 Ιστορική Αριστερά
Giovanni Giolitti.jpg Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
3 Νοεμβρίου 1903 15 Μαρτίου 1905 Ιστορική Αριστερά
Tommaso Tittoni 01.jpg Τομάζο Τιτόνι
(1855–1931)
15 Μαρτίου 1905 27 Μαρτίου 1905 Ιστορική Δεξιά
Alessandro Fortis.jpg Αλεσάντρο Φόρτις
(1842–1909)
28 Μαρτίου 1905 7 Φεβρουαρίου 1906 Ιστορική Αριστερά
Sidney sonnino.jpg Σίντνι Σονίνο
(1847–1922)
8 Φεβρουαρίου 1906 29 Μαΐου 1906 Ιστορική Δεξιά
Giovanni Giolitti.jpg Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
30 Μαΐου 1906 10 Δεκεμβρίου 1909 Ιστορική Αριστερά
Sidney sonnino.jpg Σίντνι Σονίνο
(1847–1922)
11 Δεκεμβρίου 1909 31 Μαρτίου 1910 Ιστορική Δεξιά
Luigi Luzzatti.jpg Λουίτζι Λουτσάτι
(1841–1927)
1 Απριλίου 1910 29 Μαρτίου 1911 Ιστορική Δεξιά
Giovanni Giolitti.jpg Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
30 Μαρτίου 1911 20 Μαρτίου 1914 Φιλελεύθεροι
Antonio Salandra.png Αντόνιο Σαλάντρα
(1853–1931)
21 Μαρτίου 1914 18 Ιουνίου 1916 Φιλελεύθεροι
VittorioEmanuelleOrlando28379v cropped.jpg Βιτόριο Εμανουέλε Ορλάντο
(1860–1952)
19 Ιουνίου 1916 23 Ιουνίου 1919 Φιλελεύθεροι
Francesco Saverio Nitti.jpg Φραντσέσκο Σαβέριο Νίτι
(1868–1953)
24 Ιουνίου 1919 15 Ιουνίου 1920 Ριζοσπαστικό Κόμμα
Giovanni Giolitti.jpg Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
15 Ιουνίου 1920 4 Ιουλίου 1921 Φιλελεύθεροι
Ivanoe Bonomi portrait.png Ιβανόε Μπονόμι
(1873–1951)
4 Ιουλίου 1921 26 Φεβρουαρίου 1922 Σοσιαλιστικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα
FACTA Luigi.gif Λουίτζι Φάκτα
(1861–1930)
26 Φεβρουαρίου 1922 1 Αυγούστου 1922 Φιλελεύθεροι
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Παολίνο Ταντέι
(1860–1925)
1 Αυγούστου 1922 31 Οκτωβρίου 1922 Φιλελεύθεροι
Mussolini mezzobusto.jpg Μπενίτο Μουσολίνι
(1883–1945)
31 Οκτωβρίου 1922 17 Ιουνίου 1924 Εθνικό Φασιστικό Κόμμα
Luigi Federzoni-Pd-italy-132.jpg Λουίτζι Φεντερτσόνι
(1878–1967)
17 Ιουνίου 1924 6 Νοεμβρίου 1926 Εθνικό Φασιστικό Κόμμα
Mussolini mezzobusto.jpg Μπενίτο Μουσολίνι
(1883–1945)
6 Νοεμβρίου 1926 25 Ιουλίου 1943 Εθνικό Φασιστικό Κόμμα
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Μπρούνο Φορνατσάρι
(1881–1959)
26 Ιουλίου 1943 25 Ιουλίου 1943 Ανεξάρτητος
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Ουμπέρτο Ρίτσι
(1878–1957)
9 Αυγούστου 1943 11 Φεβρουαρίου 1944 Ανεξάρτητος
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Βίτο Ρεάλε
(1883–1953)
11 Φεβρουαρίου 1944 17 Απριλίου 1944 Φιλελεύθερο Κόμμα
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Σαλβατόρε Αλντίζιο
(1890–1964)
22 Απριλίου 1944 8 Ιουνίου 1944 Χριστιανική Δημοκρατία
Ivanoe Bonomi portrait.png Ιβανόε Μπονόμι
(1873–1951)
18 Ιουνίου 1944 19 Ιουνίου 1945 Εργατικό Δημοκρατικό Κόμμα
Ferruccio Parri Senato.jpg Φερούτσιο Πάρι
(1890–1981)
21 Ιουνίου 1945 8 Δεκεμβρίου 1945 Κόμμα Δράσης
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg Τζουζέπε Ρομίτα
(1887–1958)
10 Δεκεμβρίου 1945 14 Ιουλίου 1946 Σοσιαλιστικό Κόμμα


Ιταλική Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμματα
  • 1946-1993:

      Χριστιανική Δημοκρατία

  • Από το 1994:

      Λέγκα του Βορρά

      Η Ελιά

      Φόρτσα Ιτάλια

      Νέα Κεντροδεξιά

      Ανεξάρτητο


Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Περίοδος θητείας Πολιτικό κόμμα
Alcide de Gasperi 2.jpg Αλτσίντε Ντε Γκάσπερι
(1881–1954)
13 Ιουλίου 1946 2 Φεβρουαρίου 1947 Χριστιανική Δημοκρατία
Mario Scelba 1947.jpg Μάριο Σέλμπα
(1901–1991)
2 Φεβρουαρίου 1947 16 Ιουλίου 1953 Χριστιανική Δημοκρατία
Amintore Fanfani 1983-04-14.jpg Αμιντόρε Φανφάνι
(1908–1999)
16 Ιουλίου 1953 18 Ιανουαρίου 1954 Χριστιανική Δημοκρατία
Giulio Andreotti, ca 1979.jpg Τζούλιο Αντρεότι
(1919-2013)
18 Ιανουαρίου 1954 10 Φεβρουαρίου 1954 Χριστιανική Δημοκρατία
Mario Scelba 1947.jpg Μάριο Σέλμπα
(1901–1991)
10 Φεβρουαρίου 1954 6 Ιουλίου 1955 Χριστιανική Δημοκρατία
Fernando Tambroni.jpg Φερνάντο Ταμπρόνι
(1901–1963)
6 Ιουλίου 1955 15 Φεβρουαρίου 1959 Χριστιανική Δημοκρατία
Antonio Segni Official.jpg Αντόνιο Σένι
(1891–1972)
15 Φεβρουαρίου 1959 23 Μαρτίου 1960 Χριστιανική Δημοκρατία
Giuseppe Spataro.jpg Τζουζέπε Σπατάρο
(1897–1978)
23 Μαρτίου 1960 26 Ιουλίου 1960 Χριστιανική Δημοκρατία
Mario Scelba 1947.jpg Μάριο Σέλμπα
(1901–1991)
26 Ιουλίου 1960 21 Φεβρουαρίου 1962 Χριστιανική Δημοκρατία
Taviani Paolo Emilio 820629 Rome.jpg Πάολο Εμίλιο Ταβιάνι
(1912–2001)
21 Φεβρουαρίου 1962 21 Ιουνίου 1963 Χριστιανική Δημοκρατία
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg Μαριάνο Ρούμορ
(1915–1990)
21 Ιουνίου 1963 4 Δεκεμβρίου 1963 Χριστιανική Δημοκρατία
Taviani Paolo Emilio 820629 Rome.jpg Πάολο Εμίλιο Ταβιάνι
(1912–2001)
4 Δεκεμβρίου 1963 24 Ιουνίου 1968 Χριστιανική Δημοκρατία
Emblem of Italy.svg Φράνκο Ρεστίβο
(1911–1976)
24 Ιουνίου 1968 17 Φεβρουαρίου 1972 Χριστιανική Δημοκρατία
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg Μαριάνο Ρούμορ
(1915–1990)
17 Φεβρουαρίου 1972 7 Ιουλίου 1973 Χριστιανική Δημοκρατία
Taviani Paolo Emilio 820629 Rome.jpg Πάολο Εμίλιο Ταβιάνι
(1912–2001)
7 Ιουλίου 1973 23 Νοεμβρίου 1974 Χριστιανική Δημοκρατία
Emblem of Italy.svg Λουίτζι Τζίουι
(1914–2010)
23 Νοεμβρίου 1974 12 Φεβρουαρίου 1976 Χριστιανική Δημοκρατία
Emblem of Italy.svg Λουίτζι Τζίουι
(1916–1978)
12 Φεβρουαρίου 1976 29 Ιουλίου 1976 Χριστιανική Δημοκρατία
Cossiga Francesco.jpg Φραντσέσκο Κοσίγκα
(1928–2010)
29 Ιουλίου 1976 11 Μαΐου 1978 Χριστιανική Δημοκρατία
Giulio Andreotti, ca 1979.jpg Τζούλιο Αντρεότι
(1919-2013)
11 Μαΐου 1978 13 Ιουνίου 1978 Χριστιανική Δημοκρατία
Virginio Rognoni.jpg Βιρτζίνιο Ρονιόνι
(1924- )
13 Ιουνίου 1978 4 Αυγούστου 1983 Χριστιανική Δημοκρατία
Oscar Luigi Scalfaro 3.jpg Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο
(1918-2012)
4 Αυγούστου 1983 28 Ιουλίου 1987 Χριστιανική Δημοκρατία
Amintore Fanfani 1983-04-14.jpg Αμιντόρε Φανφάνι
(1908–1999)
28 Ιουλίου 1987 13 Απριλίου 1988 Χριστιανική Δημοκρατία
Emblem of Italy.svg Αντόνιο Γκάβα
(1930–2008)
13 Απριλίου 1988 16 Οκτωβρίου 1990 Χριστιανική Δημοκρατία
Emblem of Italy.svg Βιντσέντσο Σκότι
(1933- )
16 Οκτωβρίου 1990 28 Ιουνίου 1992 Χριστιανική Δημοκρατία
Nicola Mancino.jpg Νικόλα Μαντσίνο
(1931- )
28 Ιουνίου 1992 10 Μαΐου 1994 Χριστιανική Δημοκρατία
Roberto Maroni, Premio lotta alla mafia, 2010.jpg Ρομπέρτο Μαρόνι
(1955- )
10 Μαΐου 1994 17 Ιανουαρίου 1995 Λέγκα του Βορρά
Emblem of Italy.svg Αντόνιο Μπρανκάτσο
(1933-1995)
17 Ιανουαρίου 1995 8 Ιουνίου 1995 Ανεξάρτητος
Emblem of Italy.svg Τζοβάνι Ρινάλντο Κορόνας
(1919–2008)
8 Ιουνίου 1995 17 Μαΐου 1996 Ανεξάρτητος
Presidente Napolitano.jpg Τζόρτζιο Ναπολιτάνο
(1925- )
17 Μαΐου 1996 21 Οκτωβρίου 1998 Η Ελιά
Emblem of Italy.svg Ρόζα Ρούσο Γερβολίνο
(1936- )
21 Οκτωβρίου 1998 22 Δεκεμβρίου 1999 Η Ελιά
Enzo bianco.jpg Έντσο Μπιάνκο
(1951- )
22 Δεκεμβρίου 1999 11 Ιουνίου 2001 Η Ελιά
ClaudioScajola-aCogoletoCropped.jpg Κλαούντιο Σκαγιόλα
(1948- )
11 Ιουνίου 2001 3 Ιουλίου 2002 Φόρτσα Ιτάλια
Emblem of Italy.svg Τζουζέπε Πιζάνου
(1937- )
3 Ιουλίου 2002 17 Μαΐου 2006 Φόρτσα Ιτάλια
Giuliano Amato - Festival Economia 2013.JPG Τζουλιάνο Αμάτο
(1938- )
17 Μαΐου 2006 8 Μαΐου 2008 Η Ελιά
Roberto Maroni, Premio lotta alla mafia, 2010.jpg Ρομπέρτο Μαρόνι
(1955- )
8 Μαΐου 2008 16 Νοεμβρίου 2011 Λέγκα του Βορρά
Annamaria Cancellieri - Quirinale.jpg Άννα Μαρία Καντσελιέρι
(1943- )
16 Νοεμβρίου 2011 28 Απριλίου 2013 Ανεξάρτητη
Angelino Alfano daticamera.jpg Αντζελίνο Αλφάνο
(1970- )
28 Απριλίου 2013 σημερινός κάτοχος Νέα Κεντροδεξιά