Κατάλογος Προέδρων της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί κατάλογος με τους Προέδρους της Αυστρίας από την θεσμοθέτηση του αξιώματος αυτού, το 1919.

Πρόεδροι (1919–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικό κόμμα:       SDAPÖ/SPÖ       CS/ÖVP       VF       NSDAP       FPÖ       GRÜNE       Κανένα

Κλειδί: Πέθανε εν ενεργεία

Πρόεδρος της Γερμανο-Αυστρίας (1919)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Διάρκεια θητείας Κόμμα Προεδρική εκλογή
Εκλεγείς
1 Καρλ Σάιτς
(1869–1950)
Karl Seitz cropped.JPG 5 Μαρτίου 1919 21 Οκτωβρίου 1919 Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας 1

Πρόεδροι της Πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας (1919–1934)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Διάρκεια θητείας Κόμμα Προεδρική εκλογή
Εκλεγείς
2 Μίχαελ Χάινισχ
(1858–1940)
Michael Hainisch.jpg 9 Δεκεμβρίου 1920 9 Δεκεμβρίου 1924 Μη κομματικός 1 1920
9 Δεκεμβρίου 1924 10 Δεκεμβρίου 1928 2 1924
3 Βίλχελμ Μίκλας
(1872–1956)
WilhelmMiklas37840v.jpg 10 Δεκεμβρίου 1928 1 Μαΐου 1934 Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 1 1928
(3) Μέτωπο Πατρίδα

Πρόεδροι του Ομόσπονδου Κράτους της Αυστρίας (1934–1938)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Διάρκεια θητείας Κόμμα Προεδρική εντολή
Εκλεγείς
(3) Βίλχελμ Μίκλας
(1872–1956)
WilhelmMiklas37840v.jpg 1 Μαΐου 1934 10 Δεκεμβρίου 1934 Μέτωπο Πατρίδα 1
10 Δεκεμβρίου 1934 13 Μαρτίου 1938 2 1934
Άρθουρ Σέις-Ίνκουαρτ
(1892–1946)
Υπηρεσιακός πρόεδρος ως
Καγκελάριος
[1]
Bundesarchiv Bild 119-5243, Wien, Arthur Seyß-Inquart.jpg 13 Μαρτίου 1938 Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών
Η Αυστρία προσαρτήθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία το 1938.Η ανεξαρτησία αποκαταστάθηκε το 1945.

Πρόεδροι της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας (1945–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Διάρκεια θητείας Κόμμα Προεδρική εντολή
4 Καρλ Ρένερ
(1870–1950)
Karl Renner 1905.jpg 20 Δεκεμβρίου 1945 31 Δεκεμβρίου 1950 Σοσιαλιστικό Κόμμα 1 1945
Λέοπολντ Φιγκλ
(1902–1965)
Υπηρεσιακός πρόεδρος, ως
Καγκελάριος
Figl leopold 01b.jpg 31 Δεκεμβρίου 1950 21 Ιουνίου 1951 Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα
5 Τέοντορ Κέρνερ
(1873–1957)
21 Ιουνίου 1951 4 Ιανουαρίου 1957 Σοσιαλιστικό Κόμμα 1 1951 — 52,06%
2.178.631
Γιούλιους Ράαμπ
(1891–1964)
Υπηρεσιακός πρόεδρος, ως
Καγκελάριος
Julius-Raab-1961.jpg 4 Ιανουαρίου1957 22 Μαΐου 1957 Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα
6 Άντολφ Σερφ
(1890–1965)
Adolf Schärf (cropped).JPG 22 Μαΐου 1957 22 Μαΐου 1963 Σοσιαλιστικό Κόμμα 1 1957 — 51,1%
2.258.255
22 Μαΐου 1963 28 Φεβρουαρίου 1965 2 1963 — 55,4%
2.473.349
Γιόζεφ Κλάους
(1910–2001)
Υπηρεσιακός πρόεδρος ως
Καγκελάριος
Josef Klaus 1964.jpg 28 Φεβρουαρίου 1965 9 Ιουνίου 1965 Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα
7 Φραντς Γιόνας
(1899–1974)
Franz Jonas.jpg 9 Ιουνίου 1965 9 Ιουνίου 1971 Σοσιαλιστικό Κόμμα 1 1965 — 50,7%
2.324.436
9 Ιουνίου 1971 24 Απριλίου 1974 2 1971 — 52,8%
2.487.239
Μπρούνο Κράισκι
(1911–1990)
Υπηρεσιακός πρόεδρος, ως
Καγκελάριος
Kreisky-Koechler-Vienna-1980 Crop.jpg 24 Απριλίου 1974 8 Ιουλίου 1974 Σοσιαλιστικό Κόμμα
8 Ρούντολφ Κίρχσλεγκερ
(1915–2000)
Rudolf Kirchschläger.jpg 8 Ιουλίου 1974 8 Ιουλίου 1980 Μη κομματικός[2] 1 1974 — 51,7%
2.392.367
8 Ιουλίου 1980 8 Ιουλίου 1986 2 1980 — 79,9%
3.538.748
9 Κουρτ Βαλντχάιμ
(1918–2007)
Bundesarchiv Bild 183-M0921-014, Beglaubigungsschreiben DDR-Vertreter in UNO new.png 8 Ιουλίου 1986 8 Ιουλίου 1992 Αυστριακό Κόμμα του Λαού 1 1986 — 53,9%
2.464.787
10 Τόμας Κλέστιλ
(1932–2004)
Thomas Klestil.jpg 8 Ιουλίου 1992 8 Ιουλίου 1998 Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα[3] 1 1992 — 56,9%
2.528.006
8 Ιουλίου 1998 6 Ιουλίου 2004 2 1998 — 63,42%
2.644.034
Άντρεας Κολ
(1941–)
Μεταβατικός, ως
Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου
Andreas Khol September 2006 (cropped).jpg 6 Ιουλίου 2004 8 Ιουλίου 2004 Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα
Μπάρμπαρα Πράμμερ
(1954–2014)
Μεταβατική, ως
2η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου
Prammer - Portrait 2.jpg Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
Τόμας Πρίντσχορν
(1943–)
Υπηρεσιακός, ως πρόεδρος
του Εθνικού Συμβουλίου
Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας
11 Χάιντς Φίσερ
(1938–)
Heinz Fischer (Gala-Nacht des Sports 2009).jpg 8 Ιουλίου 2004 8 Ιουλίου 2010 Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 1 2004 — 52,4%
2.166.690
8 Ιουλίου 2010 8 Ιουλίου 2016 2 2010 — 79,33%
2.508.373
Ντόρις Μπούρες
(1962–)
Μεταβατική, ως
Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου
Doris Bures Eröffnung Bahnhof Sankt Pölten 2010.jpg 8 Ιουλίου 2016 26 Ιανουαρίου 2017 Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
Καρλχάιντς Κοπφ
(1957–)
Μεταβατικός, ως
ο 2ος Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου
Karlheinz Kopf 2014.jpg Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα
Νόρμπερτ Χόφερ
(1971–)
Μεταβατικός, ως
3ος Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου
Norbert Hofer 2016 (cropped).JPG Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας
12 Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν
(1944–)
Alexander Van der Bellen 2016 (cropped).jpg 26 Ιανουαρίου 2017 Σημερινός Οι Πράσινοι – Η Πράσινη Εναλλακτική
(εκλεγμένος ως ανεξάρτητος)
1 2016
53,8%
2.472.892

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Seyss-Inquart ως υπηρεσιακός πρόεδρος υπέγραψε το Άνσλους.
  2. Υποστηρίχθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1974.
  3. Στις προεδρικές εκλογές του 1998 ο Κλέστιλ υποστηρίχθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αυστρίας, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Federal Presidents of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).