Καμπάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καμπάνα σε ναό του Βούδα στο Βιετνάμ

Η καμπάνακαμπανάκι για μικρές διαστάσεις) είναι ιδιόφωνο (άμεσης κρούσης) μουσικό όργανο, γνωστό από την αρχαιότητα. Πρόκειται για μεταλλική θολωτή κατασκευή συνήθως από μπρούντζο η οποία όταν δονείται παράγει ήχο[1].
Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες αναφορές έρχονται από την Βίβλο. Στο βιβλίο της Εξόδου στο κεφάλαιο 28 (παράγραφοι 33,34,35) ο Μωυσής με εντολή του Θεού κατασκευάζει για τον αρχιερέα Ααρών κατάλληλη στολή για να ιερουργήσει στην Σκηνή του Μαρτυρίου [Σημ 1]

Κατόπιν έχουμε αναφορές από την Κίνα όπου η χρήση της καμπάνας είναι γνωστή από το 1000 π.Χ[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Υδρία Cambridge Ήλιος (1992). «Τόμος 6,σελίδα 1786». Αθήνα: Εκδόσεις Τέσσερα Έψιλον. ISBN 960-7190-06-8. 
  2. Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης (1993). «3.3α Καμπάνες, σελίδα 107». Η Φυσική των Μουσικών Οργάνων. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Grapholine, σελ. 163. ISBN 978-960-8143-41-8. 


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 33: Και θα κάνεις επάνω στα κράσπεδά του ρόδια από βαθυγάλαζο ύφασμα, και πορφυρούν, και κόκκινο, επάνω στα κράσπεδά του, ολόγυρα· και χρυσά κουδούνια ανάμεσά τους, ολόγυρα· 34: ένα χρυσό κουδούνι και ένα ρόδι, ένα χρυσό κουδούνι και ένα ρόδι, επάνω στα κράσπεδα του ποδήρη, ολόγυρα. 35: Και θα είναι επάνω στον Ααρών, για να λειτουργεί· και ο ήχος του θα είναι ακουστός, όταν μπαίνει στο άγιο μπροστά στον Κύριο, και όταν βγαίνει, για να μη πεθάνει.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα