Καλλιτεχνική Ένωσις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Καλλιτεχνική Ένωσις ήταν ένα από τα πρώτα καλλιτεχνικά σωματεία στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Ιδρύθηκε το 1895, είχε όμως εξαιρετικά βραχύ βίο.

Ίδρυση και δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η «Καλλιτεχνική Ένωσις» ιδρύθηκε στα τέλη του 1895 με πρωτοβουλία του ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα με σκοπό τον συνδικαλισμό των επαγγελματιών καλλιτεχνών που ζούσαν στην Αθήνα και την κοινή συλλογική δράση. Το διοικητικό της συμβούλιο αποτελούνταν από τους Νικηφόρο Λύτρα (πρόεδρος), Γ. Κατσελίδη (αντιπρόεδρος), Κ. Μάνο (γραμματέας) και τους καλλιτέχνες Θέμο Άννινο, Γεώργιο Βρούτο, Εμμανουήλ Λαμπάκη και Γεώργιο Ροϊλό ως συμβούλους. Τον Ιανουάριο του 1896, ο πρίγκιπας Νικόλαος ανακηρύχθηκε τακτικός πρόεδρος και ο Νικηφόρος Λύτρας κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου.

Η «Καλλιτεχνική Ένωσις» είχε ανταγωνιστικό χαρακτήρα έναντι του νεοσύστατου «Συλλόγου των Φιλοτέχνων» (1894), που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε στην «Εταιρεία των Φιλοτέχνων». Μία από τις άμεσες προτεραιότητες που έθεσε η «Καλλιτεχνική Ένωσις» ήταν η θεσμοθέτηση μια καλλιτεχνικής έκθεσης σε ετήσια βάση. Η πρώτη όμως «Καλλιτεχνική Έκθεσις Αθηνών», οργανωμένη από ομάδα φιλότεχνων, θα πρέπει να λειτούργησε καταλυτικά για την πορεία της «Καλλιτεχνικής Ενώσεως», η οποία έπαψε να δραστηριοποιείται, ενώ μια προσπάθεια ανασύστασής θα γίνει λίγα χρόνια αργότερα (1900-1902) με την «Ένωσιν των Ελλήνων Καλλιτεχνών».

Η «Καλλιτεχνική Ένωσις» εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών οργάνωσης των Ελλήνων καλλιτεχνών στα τέλη του 19ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού, οι οποίες θα κορυφωθούν με την ίδρυση του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]