Καλαθοσφαίριση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η καλαθοσφαίριση, αν και επινοήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, διαθέτει μακρά ιστορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς συστήθηκε στη χώρα από την YMCA (Young Men's Christian Association) σχεδόν αμέσως μετά τη δημιουργία του.

Τα τέσσερα δημοφιλέστερα ομαδικά σπορ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το ποδόσφαιρο, το κρίκετ, το ράγκμπι γιούνιον και το ράγκμπι λιγκ. Ακολουθεί η καλαθοσφαίριση και το χόκεϊ επί πάγου. Η καλαθοσφαίριση διαθέτει πιστούς οπαδούς, ωστόσο καλύπτεται ελάχιστα από τους Βρετανούς αθλητικογράφους.

Κορυφαία κατηγορία είναι η επαγγελματική British Basketball League, με ομάδες από την Αγγλία και τη Σκωτία, ενώ δεύτερες στην ιεραρχία είναι οι ημι-επαγγελματικές English Basketball League και Scottish National League. Δεν υπάρχει σύστημα προβιβασμού-υποβιβασμού ανάμεσά τους, καθώς η B.B.L. λειτουργεί σαν σύστημα franchise, συνεπώς οι σύλλογοι «αγοράζουν» το δικαίωμα συμμετοχής τους σε αυτήν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Basketball in England της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).