Καθεδρικός Ναός του Κουμούρντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°23′48″N 43°21′38″E / 41.39667°N 43.36056°E / 41.39667; 43.36056

Καθεδρικός Ναός του Κουμούρντο
კუმურდოს ტაძარი
Ο καθεδρικός ναός του Κουμούρντο
Χάρτης
Είδοςκαθεδρικός ναός
ΑρχιτεκτονικήΓεωργιανή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°23′41″N 43°21′35″E
ΘρήσκευμαΓεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία
Διοικητική υπαγωγήΔήμος του Αχαλκαλάκι
ΤοποθεσίαΟροπέδιο Τζαβαχέτι
ΧώραΓεωργία
Έναρξη κατασκευής10ος αιώνας
ΠροστασίαΠολιτισμικά Μνημεία Εθνικής Σημασίας της Γεωργίας
Commons page Πολυμέσα
Παρά τις ανακαινίσεις, ο καθεδρικός εξακολουθεί να μην έχει θόλο.

Ο Καθεδρικός Ναός του Κουμούρντο ( γεωργιανά: კუმურდო) είναι μία Γεωργιανή Ορθόδοξη καθεδρική εκκλησία.[1] Βρίσκεται στο Οροπέδιο Τζαβαχέτι, 12 χλμ. νοτιοδυτικά από το Αχαλκαλάκι. [2] Σύμφωνα με τις επιγραφές στους τοίχους, που είναι γραμμένες με το αρχαίο Γεωργιανό σύστημα γραφής ασομταβρούλι, ο καθεδρικός ναός του Κουμούρντο χτίστηκε από τον Επίσκοπο Ιωάννη κατά την περίοδο που βασιλεύς των Αμπχαζιανών ήταν ο Λέων Γ', το 964. [2] [3] Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το Κουμούρντο ήταν ένα σημαντικό πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο. Ο καθεδρικός ναός έχει ανακαινιστεί δύο φορές (1930, 1970-1980), αλλά εξακολουθεί να μην διαθέτει θόλο. Το 2015 παρουσιάστηκε ένα σχέδιο για την πλήρη ανακατασκευή του καθεδρικού ναού. [4]

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θολωτό κτίριο ήταν πέτρινο και διακοσμημένο με εξαιρετικά έργα χαρακτικής. Τα παράθυρα γύρω από την Αγία Τράπεζα είναι διακοσμημένα με απεικονίσεις ταύρων, αετών, λιονταριών και αγγέλων. Το εσωτερικό του καθεδρικού ναού είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ανάγλυφο πορτρέτο της βασίλισσας Γκουραντούχτ, της μητέρας του Βασιλιά Μπαγκράτ Γ'.

Οι πολυάριθμες επιγραφές της εκκλησίας στα αρχαία Γεωργιανά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Επιγραφές της εκκλησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην εκκλησία υπάρχουν πολυάριθμες επιγραφές:

  • «Με τη βοήθεια του Θεού, ο επίσκοπος Ιωάννης έβαλε τα θεμέλια για αυτήν την εκκλησία μέσω του χειρός μου - εμού του αμαρτωλού Σακοτσάρι»

  • «Αγία εκκλησία, προστάτεψε και συγχώρησε τους υπηρέτες σου και όλους τους οικοδόμους εκείνη την Ημέρα της Κρίσης. Ανέφερε τον ταπεινό Γεώργιο στην προσευχή σου.»

  • Επιγραφή για τον επίσκοπο Ιωάννη (964):

    «Χριστέ, δείξε έλεος στον Επίσκοπο Ιωάννη, δημιουργού αυτού, ετούτην την ημέρα»

  • Στον καθεδρικό ναό υπάρχουν πολυάριθμα ανάγλυφα έργα, όπως σταυροί, διακοσμήσεις και άγγελοι.
    Εορταστική επιγραφή για τον εριστάβι Βάχε (964):

    «Στο όνομα του Θεού, Εγώ, ο Επίσκοπος Ιωάννης, όρισα για ημέρα εορτασμού του Εριστάβι Βάχε την ημέρα του Πάσχα. Όποιος την αλλάξει, να είναι καταραμένος από αυτήν την εικόνα, το σταυρό μου.»[5]

  • Εορταστική επιγραφή για τοn Γολιάθ (10ος-11ος αιώνας):

    «Στο όνομα του Θεού, Εγώ, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, όρισα για ημέρα εορτασμού του Γολιάθ, την Ημέρα του Ιγνάτιου. Όποιος την αλλάξει να είναι καταραμένος από αυτήν την εικόνα, το σταυρό μου»

  • Σχέδιο ενός από τα ανάγλυφα που απεικονίζει την Βασίλισσα Γκουραντούχτ.
    Επιγραφή του Ζώσιμου του Κουμούρντο (1027-1072):

    «Στο όνομα του Θεού, Εγώ, ο Ζώσιμος του Κουμούρντο, επένδυσα την Αγία Τράπεζα, το Δισκοπότηρο, τον σταυρό, και διακόσμησα την εικόνα του Σωτήρα με το χέρι του Δαβίδ. Όρισα για την ημέρα του εορτασμού του με το Κύριε ελέησον για την πέμπτη ημέρα της εβδομάδας των Βαΐων: ο αρχιερέας ας εορτάσει την εορτή κατά την ημέρα της Αγίας Τριάδας τραγουδώντας έναν ύμνο. Όποιος το αλλάξει αυτό ας είναι καταραμένος από αυτήν την εικόνα»

  • Επιγραφές στο τύμπανο της δυτικής εισόδου για το παρεκκλήσι (1511-1525).

«Ιησού Χριστέ, δόξασε στις δύο ζωές τον δεύτερο οικοδόμο, τον χορηγό Ελισμπαλ, την μητέρα τους Κριστίν, τη σύζυγό τους Μαρίκχ, τους γιους και τις κόρες τους, αμήν.»

«Ο σταυρός του Χριστού.»

«Ο Θεός να δείξει έλεος στον Ζώσιμο του Κουμούρντο, αμήν.»

«Ο Θεός να δείξει έλεος στον λιθοκτιστή Μικέλα.»

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γεωργιανά) ვალერი სილოგავა, კუმურდოს ტაძრის ეპიგრაფიკა. თბილისი, 1994.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κουμούρντο - Αμετακίνητο 10914». memkvidreoba-gis.gov.ge. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Kumurdo Church». Georgian patriarchate, Eparchy of Shemoqmedi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2011. 
  3. «Kumurdo». Parliament of Georgia. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2011. 
  4. «Unique 10th-century Kumurdo Cathedral to be restored». 4 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  5. Eastmond, Antony (20 Απριλίου 2015). Viewing Inscriptions in the Late Antique and Medieval World. Cambridge University Press. ISBN 9781107092419.