Κίτρινος Τύπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το λήμμα αφορά τη δημοσιογραφία. Για για την τηλεοπτική εκπομπή, δείτε: Κίτρινος Τύπος (εκπομπή).

Κίτρινος Τύπος ή κίτρινη δημοσιογραφία ή κιτρινισμός του τύπου χαρακτηρίζεται η δημοσιογραφική και εκδοτική πρακτική να προβάλλονται με εντυπωσιακό τρόπο ως πρωτεύοντα δημοσιογραφικά θέματα αυτά που εξάπτουν την περιέργεια, συνήθως χωρίς την τήρηση των βασικών δεοντολογικών δημοσιογραφικών αρχών, με χρήση υπερβολών ή ακόμα και κατασκευασμένων ιστοριών. [1] [2] [3]

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος αποτελεί απόδοση του αγγλικού όρου yellow journalism.[4][5] Ο αγγλικός όρος πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1890 χαρακτηρίζοντας δύο εφημερίδες που προσπαθούσαν να αυξήσουν η κάθε μία την κυκλοφορία της έναντι της άλλης. Την περίοδο αυτή οι δύο εφημερίδες New York World (του Τζόζεφ Πούλιτζερ) και New York Journal (του Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ) αν και είχαν σοβαρά ρεπορτάζ κατηγορήθηκαν ως σκανδαλοθηρικές. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον εκδότη της New York Press, αλλά φημολογείται ότι παρόμοιους όρους χρησιμοποιούσαν προφορικά πολλοί από τους σχετιζόμενους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκείνης της εποχής. Ποτέ δεν διευκρίνισε αν τον δημιούργησε από το κίτρινο χρώμα των εφημερίδων ή από τη κωμική φιγούρα The Yellow Kid (του Ρίτσαρντ Άουτκολτ) που αρχικά χρησιμοποιούσε η "New York World" και μετά και η "New York Journal".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο Μύθος της Ελευθερίας του Τύπου». www.odyssey.com.cy. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ. «Η κρίση του Τύπου και των ΜΜΕ». Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Ο κιτρινισμός της πληροφορίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2017. 
  4. Μπαμπινιώτης, Γεώργιος (2002). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας (Β΄ έκδοση). Αθήνα: ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ. 
  5. «Αναζήτηση για: κιτρινισμός». ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2017.