Μετάβαση στο περιεχόμενο

New York World (εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
New York World
ΤύποςKαθημερινή εφημερίδα της Νέας Υόρκης
ΙδιοκτήτηςMarble Manton (1862–1876)
Thomas A. Scott (1876–1879)
Jay Gould (1879–1883)
Τζόζεφ Πούλιτζερ (Joseph Pulitzer) (1883–1911)
Pulitzer Family (1911–1931)
ΙδρυτήςMarble Manton
Ίδρυση1860
Γλώσσααγγλικά
Διακοπή έκδοσης27 Φεβρουαρίου 1931
ΈδραΝέα Υόρκη
κυκλοφορία313,000 φύλλα (1931)
Παρεμφερείς εφημερίδεςNew York Journal

Η New York World ήταν αμερικανική καθημερινή εφημερίδα που εκδιδόταν στην πόλη της Νέας Υόρκης από το 1860 ως το 1931. Η εφημερίδα άκμασε επί ιδιοκτησίας Τζόζεφ Πούλιτζερ. Εφαρμόζοντας μια σειρά από νεωτερισμούς κατόρθωσε να γίνει φύλλο με παναμερικανική εμβέλεια και μαζί με την "New York Journal" του Γούλιαμ Ράντολφ Χιρστ δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Κίτρινο Τύπο». Επίσης επέδρασε σημαντικά στην δομή και την θεματολογία των σύγχρονων εφημερίδων.

Η «New York World» δημιουργήθηκε το 1860 από τον δημοσιογράφο Μάντον Μάρμπλ (Manton Marble) που ήταν και ο ιδιοκτήτης της μέχρι το 1876. Ο Μαρμπλ πούλησε την εφημερίδα το 1876 στον επιχειρηματία - κατασκευαστή σιδηροδρόμων Τόμας Σκοτ (Thomas A. Scott), ο οποίος όμως δεν κατάφερε να την κάνει κερδοφόρα και τρία χρόνια αργότερα, το 1879 την πούλησε στον κεφαλαιούχο Τζέι Γκουλντ (Jay Gould).

Ο Γκουλντ χρησιμοποίησε, όπως και ο προκάτοχος του, το μέσο αυτό, για να πετύχει άλλους επιχειρηματικούς στόχους και σκοπούς και έτσι η εφημερίδα φυτοζωούσε, φτάνοντας στην δεκαετία του 1880 στο σημείο να χάνει μέχρι και 40.000 δολλάρια το χρόνο.

Μετά την επιτυχία που είχε η πρώτη εφημερίδα του Πούλιτζερ στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι "St. Louis Post-Dispatch" , ο επιχειρηματίας θέλησε να επεκταθεί σε μεγαλύτερη αγορά. Έτσι μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Τζέι Γκουλντ (που κατά τα χρόνια της ιδιοκτησίας η εφημερίδα είχε μετατραπεί σε φύλλο τρίτης κατηγορίας) ο Πούλιτζερ κατόρθωσε να την πάρει το 1883 για 346.000 δολλάρια. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να ανεβάσει την κυκλοφορία της από 14.000 φύλλα την ημέρα σε 1.000.000, όντας έτσι η πρώτη εφημερίδα με τόσο μεγάλο τιράζ.

Έδωσε από την αρχή έμφαση στα καθημερινά προβλήματα του μέσου Νεο-υορκέζου, κάνοντας ρεπορτάζ για κοινωνικά προβλήματα της εποχής, και καταφεύγοντας σε εντυπωσιακούς τίτλους που προκαλούσαν την περιέργεια του αναγνωστικού κοινού, κατόρθωσε να ανεβάσει την κυκλοφορία κατά πολύ. Η «New York World» ήταν η πρώτη έγχρωμη καθημερινή εφημερίδα, με ελκυστικές διαφημίσεις, ρεπορτάζ για τα καθημερινές καταστάσεις, καταγγελτική με την πολιτική διαφθορά κατορθώνοντας έτσι να πιάσει τον σφυγμό του αναγνωστικού κοινού.
[1] Η Νέλι Μπλάι από τους πρώτους δημοσιογράφους που στελέχωσαν την εφημερίδα, το 1887, δεν δίσταζε να κάνει ρεπορτάζ για θέματα και με τρόπους που κανείς

"The Yellow Kid" («Το κίτρινο παιδί)»

μέχρι τότε δεν έκανε, ερευνώντας μυστικά χώρους όπως ψυχιατρεία, φυλακές, βιομηχανίες, διατηρώντας έτσι το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού αμείωτο. Ο επίσης πρωτοπόρος, της ερευνητικής δημοσιογραφίας, Τζούλιους Τσάμπερς (Julius Chambers) έγινε διευθυντής το 1889 κατευθύνοντας έτσι σχεδόν όλη την θεματογραφία στο ερευνητικό ρεπορτάζ.

Η εφημερίδα άρχισε να δημοσιεύει κόμικς από το 1889 αλλά το 1896 μια σειρά καρτούν που πρωτο- παρουσιάστηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα, το "The Yellow Kid" έγινε τεράστια επιτυχία. Το κόμικ που κυκλοφορούσε με την κυριακάτικη έκδοση, έγχρωμο, καυτηριάζοντας την διαφθορά, και τα σκάνδαλα με γλώσσα και τρόπους λαϊκούς, δημιούργημα του Ρίτσαρντ Άουτκολτ (Richard F. Outcault), έδωσε και το όνομα στο είδος της δημοσιογραφίας που η εφημερίδα υπηρετούσε ("Yellow journalism").

Το 1890 ο Πούλιτζερ θα χτίσει έναν από τους πρώτους ουρανοξύστες, το μέγαρο "New York World Building" (ή "Pulitzer Building") για να στεγάσει τις εγκαταστάσεις της.

Η «New York World» θα επιδοθεί σε έναν ανταγωνισμό με την παρόμοιου ύφους "New York Journal" του Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, εντείνοντας τόσο την έρευνα κοινωνικών ζητημάτων όσο και την ελαστικότητα στην διασταύρωση των πηγών. Ο ανταγωνισμός αυτός των δυο εφημερίδων διαμόρφωσε λίγο ή πολύ το στυλ των σημερινών εφημερίδων των Η.Π.Α αλλά και όλου του δυτικού κόσμου. Οι πηχυαίοι τίτλοι, η πιπεράτη θεματολογία, ο άκρατος συναισθηματισμός και λυρισμός, απομίμηση λογοτεχνικής γραφής, οι έγχρωμες φωτογραφίες, οι εύκολες κατηγορίες εναντίον αντιπάλων, τα ένθετα περιοδικά, η διασπορά φημών είναι δημιουργήματα κυρίως αυτών των δύο εφημερίδων.[2]
Με τον θάνατο του Πούλιτζερ, το 1911, η εφημερίδα θα περάσει στα χέρια των κληρονόμων του, κυρίως του γιού του Ραλφ Πούλιτζερ. Το 1931 οι γιοί του Πούλιτζερ αποφασίζουν να πουλήσουν την εφημερίδα και πλειοδότης ανακηρύσσεται ο Ρόι Χάουαρντ (Roy W. Howard), εκδότης εφημερίδων. Ο Χάουρντ έκλεισε την εφημερίδα, απέλυσε τα 3000 άτομα που εργάζονταν σε αυτήν και πρόσθεσε τον τίτλο στην δική του καθημερινή απογευματινή εφημερίδα "Evening Telegram", δημιουργώντας έτσι την «New York World-Telegram».

Το τελευταίο φύλλο της «New York World» κυκλοφόρησε στις 27 Φεβρουαρίου του 1931.

  1. «Today in NYC History: Pulitzer Buys New York World, Changes New York, World (1883)». janos.nyc (στα Αγγλικά). 28 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2024. 
  2. ..."Pulitzer's New York World and Hearst's New York Journal became involved in a circulation war, and their use of promotional schemes and sensational stories became known as yellow journalism. The tactics used during this campaign increased circulation and influenced the content and style of newspapers in most of the USA's major cities. Many aspects of yellow journalism, such as banner headlines, sensational stories, an emphasis on illustrations, and colour supplements, became a permanent feature of popular newspapers in the United States and Europe during the 20th century." http://spartacus-educational.com/USAnyworld.htm

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα New York World στο Wikimedia Commons