Κάστρο Χώτσας Βεσινίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κάστρο της Χώτσας είναι κάστρο της Φραγκοκρατίας, τα ερείπια του οποίου διασώζονται κοντά στο χωριό Βεσίνι της Επαρχίας Καλαβρύτων στο Νομό Αχαΐα. Βρίσκεται στην κορυφή μικρού λόφου που ονομάζεται «Καστέλλι» και το τείχος του περικλείει έκταση τριών περίπου στρεμμάτων. Εντός του κάστρου υπάρχουν ερείπια 20 περίπου οικιών, ερείπια πύργων και ερείπια μιας υδατοδεξαμενής.

Το κάστρο αναφέρεται ότι κτίστηκε κατά την Φραγκοκρατία και ότι αποτελούσε ιδιοκτησία του Βαρώνου της Άκοβας και εχρησιμοποιήτω μαζί με άλλα γειτονικά οχυρά για τον έλεγχο του τιμαρίου της Στρέζοβας. Ανασκαφικά ευρήματα δείχνουν ότι το κάστρο περιλάμβανε οικισμό, πιθανότατα το Βεσίνι, που αναφέρεται με την έναρξη της Τουρκοκρατίας ότι είχε 13 οικογένειες και ήταν έδρα του τιμαρίου του Βεσινιού.

Όταν τον 14ο αιώνα την περιοχή καταλάμβανε ο Εβρενός Μπέης, που είχε συμμαχήσει με την Καταλανική εταιρεία, το κάστρο και ο οικισμός δεν αντιστάθηκαν και δεν καταστράφηκαν όπως άλλα γειτονικά. Επί Α΄ Τουρκοκρατίας έγινε το οικονομικό κέντρο της περιοχής της Στρέζοβας, όπου εκεί συλλέγονταν οι Οθωμανικοί φόροι. Άγνωστο σε ποια εποχή εγκαταλείφθηκε το κάστρο και ο οικισμός.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]