Λουίζα του Μονπανσιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουίζα του Μονπανσιέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1482
Θάνατος15  Ιουλίου 1561
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Γαλλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛουδοβίκος του Λα Ρος-συρ-Ιόν (από 1508)[1]
André IV de Chauvigny
ΤέκναΛουδοβίκος Γ΄ της Βουρβόνης
Σουζάνα των Βουρβώνων-Μοντπενσιέ
Κάρολος του Λα Ρος-συρ-Ιόν
ΓονείςΓιλβέρτος του Μονπανσιέ και Κλάρα Γκοντζάγκα
ΑδέλφιαΡενέα των Βουρβώνων
Κάρολος Γ΄ της Βουρβόνης-Μονπανσιέ
Λουδοβίκος Β΄ του Μονπανσιέ
ΟικογένειαΒ΄ Οίκος της Βουρβόνης-Μονπανσιέ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λουίζα (Louise de Montpensier, 1482 - 15 Ιουλίου 1561) από τον Οίκο των Βουρβόνων ήταν δούκισσα του Μονπανσιέ (1538 - 1561). Ήταν κόρη του κόμη του Μονπανσιέ και με τους γάμους της έγινε πρώτα πριγκίπισσα του Ντεόλ και μετά πριγκίπισσα του Λα Ρος-συρ-Ιόν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Γιλβέρτου κόμη του Μονπανσιέ και της Κλάρας Γκοντζάγκα. [2]

Οι 5 μικρότεροι αδελφοί της πέθαναν όλοι άτεκνοι, συμπεριλαμβανόμενου και του Καρόλου Γ΄ κόμη του Μονπανσιέ, δούκα του Μπουρμπόν, Ωβέρν, Σατελερώ, που σκοτώθηκε τον Μάιο του 1527 ως επικεφαλής του αυτοκρατορικού στρατού του αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄ εναντίον του πάπα Κλήμη Ζ΄.

Μετά τον θάνατο των αδελφών της έγινε η ίδια η νόμιμη κληρονόμος του Καρόλου Γ΄, αλλά οι εκτάσεις του κατασχέθηκαν από τον Φραγκίσκο Α΄ της Γαλλίας, όταν ο αδελφός της συμμάχησε με τον εχθρό του Κάρολο Ε΄. Οι τίτλοι της κατασχέθηκαν επίσης από τον βασιλιά (1532), αλλά αργότερα ο ίδιος βασιλιάς επέτρεψε την επιστροφή πολλών από των τίτλων της, όπως αυτού της δούκισσας του Μονπανσιέ (1538).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1499 η Λουίζα παντρεύτηκε τον Ανδρέα Γ΄ του Σοβινί, πρίγκιπα του Ντεόλς, που απεβίωσε το 1503 χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.

Στον δεύτερο γάμο της με τον εξάδελφό της Λουδοβίκο πρίγκιπα του Λα-Ρος-συρ-Υον παιδιά τους ήταν:

  • Σουζάνα των Βουρβόνων
  • Λουδοβίκος 1513-1582, δούκας του Μονπανσιέ.
  • Κάρολος 1515-1565, πρίγκιπας του Λα Ρος-συρ-Γιόν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11371.htm#i113708. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. "Louis I 'le Bon' de Bourbon Comte de Montpensier" on Genealogics, citing as authorities: Europäische Stammtafeln, Band II, Frank Baron Freytag von Loringhoven, 1975, Isenburg, W. K. Prinz von, Reference: Page 30; Gens Nostra, Reference: yr 1966; Cahiers de Saint Louis, Dupont, Jacques and Saillot, Jacques, Reference: page 515

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Louis I 'le Bon' de Bourbon Comte de Montpensier" on Genealogics, citing as authorities: Europäische Stammtafeln, Band II, Frank Baron Freytag von Loringhoven, 1975, Isenburg, W. K. Prinz von, Reference: Page 30; Gens Nostra, Reference: yr 1966; Cahiers de Saint Louis, Dupont, Jacques and Saillot, Jacques, Reference: page 515
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louise de Bourbon, Duchess of Montpensier της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).