Κάρολος Γ΄ Φίλιππος του Παλατινάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρολος Γ΄ Φίλιππος
εκλέκτορας του Παλατινάτου
Περίοδος1716 - 1742
ΠροκάτοχοςΙωάννης Γουλιέλμος
ΔιάδοχοςΚάρολος Δ΄ Θεόδωρος
Γέννηση4 Νοεμβρίου 1661 (1661-11-04)
Θάνατος31 Δεκεμβρίου 1742 (81 ετών)
ΣύζυγοςΛουδοβίκα Καρολίνα Ρατζίβιου
Τερέζα Λουμπομίρσκα
Βιολάντα Θηρεσία του Τουρν & Τάξις
Οίκοςτων Βίττελσμπαχ
ΠατέραςΦίλιππος Γουλιέλμος
ΜητέραΕλισάβετ Αμαλία της Έσσης-Ντάρμστατ
ΘρησκείαΚαθολικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κάρολος Γ΄ Φίλιππος (4 Νοεμβρίου 1661 - 31 Δεκεμβρίου 1742) από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ ήταν εκλέκτορας του Παλατινάτου, δούκας του Γύλιχ-Μπεργκ και κόμης του Νόιμπουργκ (1716-1742).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Νόιμπουργκ αν ντερ Ντονάου και ήταν ο τέταρτος γιος του Φίλιππου Γουλιέλμου, εκλέκτορα του Παλατινάτου, δούκα του Γύλιχ-Μπεργκ και κόμη του Νόιμπουργκ και της Ελισάβετ Αμαλίας, κόρης του Γεωργίου Β΄, λαντγράβου της Έσσης-Ντάρμστατ. Αδέλφια του ήταν η Ελεονόρα Μαγδαληνή, σύζυγος του Λεοπόλδου Α΄ των Αψβούργων, η Μαρία Σοφία, σύζυγος του Πέτρου Β΄ της Πορτογαλίας, η Μαρία Άννα, σύζυγος του Φίλιππου Β΄ της Ισπανίας και άλλα δέκα αδέλφια.

Στα δεκατέσσερά του έγινε κληρικός στην Κολωνία, στο Σάλτσμπουργκ και στο Μάιντς. Ωστόσο το 1684 ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία εισερχόμενος στον στρατό των Αψβούργων και πολέμησε εναντίον των Οθωμανών (1691-94). Προήχθη σε στρατάρχη και το 1712 ορίστηκε κυβερνήτης της Πρόσθιας Αυστρίας (Vorderösterreich) στο Ίνσμπρουκ.

Το 1716 απεβίωσε ο πρωτότοκος αδελφός του Ιωάννης Γουλιέλμος, εκλέκτορας του Παλατινάτου. Μια και οι άλλοι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του είχαν ήδη αποβιώσει νέοι το 1683 και το 1694, ανέλαβε αυτός εκλέκτορας του Παλατινάτου. Μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Χαϊδελβέργη στο Μάνχαϊμ το 1720 και όρισε τον προσφιλή του γελωτοποιό Περκέο υπεύθυνο των αποθεμάτων κρασιού του εκεί κάστρου. Για να ενδυναμώσει την ένωση των κλάδων των Οίκου, το 1742 πάντρεψε τις τρεις εγγονές του με μέλη των Βίττελσμπαχ: την Ελισάβετ Αυγούστα με τον Κάρολο Δ΄ Θεόδωρο, τότε κόμη του Ζούλτσμπαχ, τη Μαρία Φραγκίσκη με τον Φρειδερίκο Μιχαήλ, κόμη του Παλατινάτου-Τσβάιμπρυκεν και τη Μαρία Άννα με τον Κλήμη Φραγκίσκο, δούκα της Βαυαρίας.

Απεβίωσε το 1742 στο Μάνχαϊμ άτεκνος. Ήταν ο τελευταίος του κλάδου του και τον κληρονόμησε ο εγγονός του δεύτερου εξαδέλφου του, Κάρολος Δ΄ Θεόδωρος του νεότερου κλάδου Ζούλτσμπαχ. Όταν ζούσε στο Μάνχαϊμ, αυτός και αργότερα ο διάδοχός του Κάρολος Δ΄ Θεόδωρος συνέθεσαν την τότε θεωρούμενη τελειότερη ορχήστρα στην Ευρώπη. Η ορχήστρα της Αυλής του Μάνχαϊμ, στελεχωμένη με κάποιους από τους καλύτερους βιρτουόζους και συνθέτες της εποχής, μετέτρεψε για κάποια χρόνια το Μάνχαϊμ σε μουσικό επίκεντρο της Ευρώπης, ενώ οι πρωτοποριακές δημιουργίες της εγκαθίδρυσαν αυτό που ονομάστηκε Σχολή του Μάνχαϊμ. Η παλατινή εκείνη ορχήστρα επαινέθηκε από διάσημους μουσικούς, όπως ο Λέοπολντ Μότσαρτ, που τη χαρακτήρισε "αναντίρρητα την καλύτερη της Γερμανίας" ή ο Βρετανός μουσικολόγος και συνθέτης Τσαρλς Μπάρνι (Charles Burney), που έκανε λόγο για έναν "Στρατό από στρατηγούς της μουσικής".[1]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα νυμφεύτηκε το 1688 την Λουδοβίκα-Καρολίνα Ρατζίβιου, κόρη του Μπογκούσλαφ, Πολωνο-λιθουανού πρίγκιπα και είχε τέκνο:

  • Ελισάβετ-Αυγούστα-Σοφία 1693-1728, παντρεύτηκε τον Ιωσήφ-Κάρολο των Βίττελσμπαχ, κόμη του Παλατινάτου-Ζούλτσμπαχ. Τέκνα της ήταν η Ελισάβετ-Αυγούστα, η Μαρία-Άννα και η Μαρία-Φραγκίσκη, που παντρεύτηκαν όλες τους συγγενείς τους από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ.
  • Λεοπολδίνα-Ελεονόρα-Ιωσηφίνα 1689-1693 απεβ. 4 ετών, Μαρία-Άννα 1690-1692 απεβ. 2 ετών, θνησιγενής γιος 1695.

Το 1695 απεβίωσε η σύζυγός του και ο Κάρολος Γ΄ Φίλιππος έκανε δεύτερο γάμο το 1701 με την Τερέζα Λουμπομίρσκα, κόρη του ευγενούς Ιωσήφ-Καρόλου, στρατάρχη της Πολωνίας. Δεν είχαν επιζώντα τέκνα.

Το 1712 απεβίωσε η Τερέζα και ο Κάρολος Γ΄ Φίλιππος έκανε τρίτο γάμο το 1728 με την Βιολάντα-Θηρεσία, κόρη του Φίλιππου-Γουλιέλμου κόμη του Τουρν & Τάξις. Ο γάμος ήταν μοργανατικός και ο Κάρολος ΣΤ΄ των Αψβούργων της απένειμε τον τιμητικό τίτλο της πριγκίπισσας το 1733[2]. Δεν απέκτησαν τέκνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Die Mannheimer Hofkapelle im Zeitalter Carl Theodors» ("Η αυλική ορχήστρα του Μάνχαϊμ την εποχή του Καρόλου Θεόδωρου"), ιστότοπος kurpfalzarchiv.de (γερμανικά)
  2. Huberty, Michel· Giraud, Alain· Magdelaine, F. and B. (1985). L'Allemagne Dynastique. Tome IV (στα Γαλλικά). Laballery. σελίδες 200, 235–237. ISBN 2-901138-04-7. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles III Philip, Elector Palatine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).