Κάρλο Γκοντζάγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρολος
Ο θυρεός των Γκοντζάγκα
κύριος της Σαμπιονέτα
Θάνατος1456
ΟίκοςΓκοντζάγκα
ΠατέραςΙωάννης-Φραγκίσκος
ΜητέραΠάολα Μαλατέστα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Κάρολος, ιταλ. Carlo, (απεβ. 1456) από τον Οίκο των Γκοντζάγκα, ήταν κοντοτιέρος και έγινε κυβερνήτης του Μιλάνου. Ο Φραγκίσκος Α΄ Σφόρτσα τον έκανε κύριο της Σαμπιονέτα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ιωάννη-Φραγκίσκου μαρκησίου της Μάντοβα και της Πάολα Μαλατέστα, κόρης του Μαλατέστα Δ΄ κυρίου του Πέζαρο. Μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Λουδοβίκος Γ΄.

Το 1444 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο Λουδοβίκος Γ΄, ο οποίος αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες του αδελφού του. Τότε ο Κάρολος στράφηκε εναντίον του. Μετέβη στη Βενετία και πολέμησε εναντίον της Δημοκρατίας του Μιλάνου, αλλά αυτομόλησε το 1447 στον Φραγκίσκο Α΄ Σφόρτσα. Ορίστηκε διοικητής (capitano) από τον λαό το ίδιο έτος. Συμβούλευε τους αρχηγούς των Γουέλφων[1] και έγινε τόσο ισχυρός ηγέτης όσο ένας δικτάτορας. Απέκτησε ένα πολυτελές σπίτι και άρχισε να αντικαθιστά τους άνδρες της κυβέρνησης με άτομα της εμπιστοσύνης του. Οι Γιβελλίνοι[2] συνωμότησαν εναντίον του, αλλά κατέστειλε την εξέγερσή τους και πολλοί Γιβελλίνοι σφαγιάστηκαν από τους δικούς του Γουέλφους.

Έκανε προσπάθειες ειρήνευσης με τη Βενετία και με τον Φραγκίσκο Α΄, στον οποίο πρόσφερε την πόλη Κρέμα. Τελικά ανατράπηκε, φυλακίστηκε αλλά συγχωρέθηκε μαζί με πολλούς άλλους Γουέλφους. Έγινε αρχηγός προσωρινής κυβέρνησης, ως τη στέψη του Φραγκίσκου Α΄. Όταν έμαθε ότι ο Σφόρτσα συμμάχησε με τον Λουδοβίκο Γ΄, εξοργίστηκε και το 1450 συμμάχησε με τον Γουλιέλμο Η΄ Παλαιολόγο μετέπειτα μαρκήσιο του Μομφερράτου. Κατέλαβε την Αλεξάνδρεια και την Τορτόνα. Τελικά δεν πέτυχε και φυλακίστηκε πάλι. Αφέθηκε ελεύθερος όταν παρέδωσε τις πόλεις που είχε καταλάβει. Παρ' όλα αυτά ο Φραγκίσκος Α΄ τον μίσθωσε να πολεμήσει τη Βενετία, της οποίας το στρατό διοικούσε ο Λουδοβίκος Γ΄. Στον πόλεμο ο Κάρολος ηττήθηκε από τον αδελφό του το 1453 στο Γκόιτο· πάντως με τη συνθήκη του Λόντι το επόμενο έτος ο Λουδοβίκος Γ΄ αναγκάστηκε να επιστρέψει ό,τι είχε κατάσχει από τον Κάρολο.

Αργότερα ο Φραγκίσκος Α΄ τον έκανε κύριο της Σαμπιονέτα. Απεβίωσε το 1456. Επειδή ο μόνος γιος του είχε προαποβιώσει, οι κτήσεις του πέρασαν στον αδελφό του Λουδοβίκο Γ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα τη Λουκία των Έστε, κόρη του Νικολό Γ΄ μαρκησίου της Φερράρα, που απεβίωσε το 1437 άτεκνη.

Για δεύτερη φορά νυμφεύτηκε τη Ρινγκάρντα Μανφρέντι και απέκτησε ένα γιο και τρεις κόρες.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. οπαδών του πάπα
  2. οπαδοί του Γερμανού βασιλιά

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A History of Milan under the Sforza. Cecilia M. Ady, Edward Armstrong; Methuen & Co., 1907. [1]
  • (Ιταλικά) Note biografiche di Capitani di Guerra e di Condottieri di Ventura operanti in Italia nel 1330–1550: Ludovico Gonzaga
  • Marek, Miroslav. «Gonzaga genealogy» (στα Ιταλικά). Genealogy.EU. 
  • (Ιταλικά) Storia di Milano
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Carlo Gonzaga of Milan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).