Ιωάννης Φραγκίσκος της Μάντουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης-Φραγκίσκος
Gianfrancesco I Gonzaga.jpg
κυβερνήτης (ως το 1407), μετά
μαρκήσιος της Μάντουα
Περίοδος1407 - 1444
ΠροκάτοχοςΦραγκίσκος Α΄
ΔιάδοχοςΛουδοβίκος Γ΄
Γέννηση1395
Θάνατος23 Σεπτεμβρίου 1444 (49 ετών)
ΣύζυγοςΠάολα Μαλατέστα
ΕπίγονοιΛουδοβίκος Γ΄
Κάρολος
Μαργαρίτα
ΟίκοςΓκοντζάγκα
ΠατέραςΦραγκίσκος Α΄
ΜητέραΜαργαρίτα Μαλατέστα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Ιωάννης-Φραγκίσκος, ιταλ. Gianfrancesco, (1395 - 23 Σεπτεμβρίου 1444) από τον Οίκο των Γκοντζάγκα, ήταν αρχικά κυβερνήτης (1407-1433) και μετά μαρκήσιος (1433-44) της Μάντουα. Επίσης ήταν κοντοτιέρος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Φραγκίσκου Α΄ κυβερνήτη της Μάντουας και της Μαργαρίτας Μαλατέστα, κόρης του Γκαλεότο Α΄ κυρίου του Ρίμινι.

Το 1407 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ως κυβερνήτης της Μάντουα. Επειδή ήταν 12 ετών, τη διακυβέρνηση ανέλαβε ο θείος του Κάρολος Α΄ Μαλατέστα κύριος του Ρίμινι και έμμεσα η Βενετία. Το 1409 νυμφεύτηκε την κόρη του Μαλατέστα Δ΄ κυρίου του Πέζαρο. Το 1433 ο Σιγισμούνδος βασιλιάς της Γερμανίας τον αναβάθμισε[1] σε μαρκήσιο.[2]

Πολέμησε υπέρ του Παπικού Κράτους το 1412 και υπέρ των Μαλατέστα το 1417· ήταν γενικός διοικητής (capitano generale) του στρατού της Βενετίας από το 1434.[3] Αργότερα εγκατέλειψε τη συμμαχία με τους Βενετούς και πήρε το μέρος των Βισκόντι του Μιλάνου, ξεκινώντας πόλεμο εναντίον της Βενετίας χωρίς όμως επιτυχία, ο οποίος έγινε αιτία απώλειας μερικών εδαφών της Μάντουας.

Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του επισκέφθηκε τη Μάντουα ο διάσημος ουμανιστής Βιττορίνο ντα Φέλτρε και πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Πιζανέλλο και άλλοι. Είναι το ξεκίνημα της πόλης ως σημαίνοντος κέντρου της Αναγέννησης. Ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο κατασκευής διακοσμητικών ταπήτων (tapisserie) στην Ιταλία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1409 νυμφεύτηκε την Πάολα Μαλατέστα, κόρη του Μαλατέστα Δ΄ κυρίου του Πέζαρο και είχε τέκνα:

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Brinton, Selwyn. The Gonzaga - Lords of Mantua. London: Methuen & Co. LTD., 1927. pg. 65
  2. Cronaca universale della città di Mantova. Volume II.
  3. Brinton, pg. 65

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gianfrancesco I Gonzaga, Marquess of Mantua της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).