Κάρι (ταινία 2002)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρι (ταινία 2002)
ΣκηνοθεσίαΝτέιβιντ Κάρσον
ΠαραγωγήPen Densham, Ντέιβιντ Κάρσον και Bryan Fuller
ΣενάριοBryan Fuller
Βασισμένο σεΚάρι
ΠρωταγωνιστέςAngela Bettis, Τζοντέλ Φέρλαντ, Πατρίσια Κλάρκσον, Ρίνα Σόφερ, Kandyse McClure, Έμιλι ντε Ράβιν, Katharine Isabelle, Erin Karpluk, Τσέλαν Σίμονς, Bill Dow, Tobias Mehler, Meghan Black, Ντέιβιντ Κιθ, Steve Byers, Michael Kopsa, Michaela Mann, Miles Meadows και Andrew Robb
ΜουσικήΛόρα Κάρπμαν
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολή2002
Διάρκεια132 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1] και Καναδάς
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιThe Rage: Carrie 2
ΈπεταιCarrie

Κάρι (Carrie) είναι η τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ.Η συγκεκριμένη τηλεταινία σκηνοθετήθηκε από τον Ντέιβιντ Κάρσον το 2002 και το σενάριο γράφτηκε απο τον Μπράιαν Φούλερ.

Παρόλο που η τηλεοπτική ταινία θεωρείται ριμέικ της κλασικής εκδοχής του 1976, Κάρι, είναι μια άλλη εκδοχή του μυθιστορήματος, που παρόλο που δεν διαδραματίζεται στην εποχή του μυθιστορήματος, είναι πιο πιστή στο διάσημο μπεστ-σέλερ του Κινγκ χρησιμοποιώντας διάφορα στοιχεία από το μυθιστόρημα που δεν χρησιμοποίησε η ταινία του 1976.

Η Άντζελα Μπέτις και η Πατρίσια Κλάρκσον αντικαθιστούν τις ηθοποιούς Σίσι Σπέισεκ και Πάιπερ Λόρι στους ρόλους της τηλεκινητικής Κάρι Γουάιτ και της θρησκευτικά φανατικής μητέρας της, Μάργκαρετ. Το τέλος της ταινίας είχε αλλάξει από εκείνο του βιβλίου του Κινγκ λόγω του ότι αρχικά θα ακολουθούσε μια τηλεοπτική σειρά-συνέχεια της ταινίας για την Κάρι να δραπετεύει στη Φλόριντα όπου προσπαθεί να βοηθήσει τηλεκινητικά παιδιά. Λόγω χαμηλών ψήφων, η σειρά δεν πραγματοποιήθηκε.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες Ηθοποιοί
Κάρι Γουάιτ Άντζελα Μπέτις
Μάργκαρετ Γουάιτ Πατρίσια Κλάρκσον
Δις Ντέζαρντιν, δασκάλα γυμναστικής Ρένα Σόφερ
Σου Σνελ Καντίζ Μακ Κλουρ
Τόμι Ρος, αγόρι της Σου Τόμπιας Μέλερ
Κρις Χάργκενσεν Εμιλί Ντε Ραβέν
Μπίλι Νόλαν Τζέσι Καντότ
Έλεν Σάιρς Σίλαν Σίμονς
Ρόι Έβαρτς, αγόρι της Έλεν Στιβ Μπάιερς
Νόρμα Γουάτσον Μέγκαν Μπλακ
Τίνα Μπλέικ Κάθριν Ίζαμπελ
Ντετέκτιβ Τζον Μαλκέιχι Ντέιβιντ Κιθ
Εστέλ Χόραν Μικαέλα Μαν
Μικρή Κάρι Τζοντέλ Φέρλαντ
Τζον Χάργκενσεν, πατέρας της Κρις Μάικλ Κόπσα
Γυμνασιάρχης Μόρτον Λόρι Μέρντοκ
Κένι Γκάρσον Μάιλς Μέντοους
Λου Γκάρσον Τάιλερ Φόλεϊ
Κυρία Χόραν Ντέμπορα Ντε Μιλ

Πλοκή ταινίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ντετέκτιβ Τζον Μαλκέιχι συγκεντρώνει επιζώντες του Μαύρου Χορού στο αστυνομικό τμήμα, και ανακαλύπτει την ιστορία της Κάρι Γουάιτ. Όπως και στην πρωτότυπη ταινία αλλά και στο μυθιστόρημα, η Κάρι είναι μια μόνη και ντροπαλή νεαρή δεκαεφτάχρονη έφηβη, καταπιεσμένη από τη φανατικά χριστιανή τυρρανική μητέρα της, Μάργκαρετ, η οποία από την στιμγή που θεωρεί την συνουσία Αμαρτία, θεωρεί την ίδια της την κόρη σπέρμα του διαβόλου και προσπαθεί να την απομακρύνει από τις άλλες διάφορες "αμαρτίες" στον σημερινό κόσμο. Αλλά φεύγοντας από το Πουργατορία-σπίτι, καταφθάνει στο σχολείο-κόλαση, καθώς οι συμμαθητές και συμμαθήτριές της την εξευτελούν μέχρι δακρύων, ενώ αυτοί που δεν κάνουν το ίδιο, την αγνοούν παντελώς. Όμως η Κάρι, από τη στιγμή της γέννας της, είχε κληρονομίσει τηλεκινιτικές ικανότητες, οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές σε εκείνη μέχρι την πρώτη της περίοδο, η οποία δυστυχώς εμφανίζεται στο ντους του σχολείου μετά την πρωινή γυμναστική.

Απροετοίμαστη και χωρίς ιδέα για το τι είναι η περίοδος, πιστεύει πως πεθαίνει από σοβαρή αιμορραγία και αντιδρά υστερικά. Κορίτσια από τα αποδυτήρια εμφανίζονται και την εξευτελίζουν δυνατά, μέχρι που η δασκάλα της γυμναστικής Δις Ντέζαρντιν καταφθάνει και παίρνει το μέρος της Κάρι. Στο δρόμο της στο σπίτι, η Κάρι χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για να κτυπήσει σε ένα δέντρο ένα αγόρι που την περιπαίζει. Καταφθάνοντας στο σπίτι, θυμάται το γεγονός όταν ήταν νεαρής ηλικίας και προκάλεσε μια βροχή μετεωριτών στο σπίτι όταν η μητέρα της την έπιασε στα πράσα να μιλάει με την κόρη της γειτόνισσας (την οποία θεωρεί πόρνη) και την κακομεταχειρίστηκε στο σπίτι. Η Μάργκαρετ έχει ήδη ειδοποιηθεί για την περίοδο της Κάρι, και πιστεύοντας η περίοδος ήταν τιμωρία από τή "Λάγνα σκέψη" της κόρης της, την κλειδώνει σε μια ντουλάπα και την αναγκάζει να προσευχηθεί.

Η Δις Ντέζαρντιν επιφυλάσσει μια τιμωρία στα κορίτσια που πείραξαν την Κάρι: μια εβδομάδα γυμναστικές ασκήσεις υπό την επιτήρησή της. Η Κρις Χάργκενσεν, η χειρότερη όλων και συνηθισμένη στο πείραγμα ανυπεράσπιστων συμμαθητών της, αρνείται να παρευρεθεί στην τιμωρία και ως τιμωρία, της απαγορεύεται το εισιτήριο στο χορό. Η Σου Σνελ είναι ίσως το μοναδικό κορίτσι που νιώθει τύψεις για το πως κακομεταχείρησε την Κάρι στην πρώτη της περίοδο, και για να επανορθώσει προσπαθεί να πείσει το αγόρι της, Τόμι Ρος, να την ζητήσει για παρτενέρ στον Ανοιξιάτικο Χορό. Ο Τόμι είναι απρόθυμος στην αρχή, αλλά τελικά κάνει τη σκέψη πράξη και η Κάρι δέχεται. Εκείνη επαναστατεί κατά τη μητέρα της πως πρέπει να γίνει πιο κοινωνική, και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για να της δείξει πως δε μπορεί να τη σταματήσει.

Εν τω μεταξύ, η Κρις και το αγόρι της Μπίλι Νόλαν, μαζί με κάποιους άλλους, σφάζουν γουρούνια σε ένα αγρόκτημα και φυλάγουν το αίμα τους σε κουβά. Η φίλη της Κρις, η Τίνα Μπλέικ, φροντίζει πως στο χορό βασιλιάς και βασίλισσα θα βγουν το Τόμι και η Κάρι. Η Έλεν Σάιρς (κορίτσι που επίσης κορόιδευε την Κάρι στο ντους) νιώθει επίσης άσχημα για την συμπεριφορά της, και για να επανορθώσει, καλεί με το αγόρι της Ρόι Έβαρτς τον Τόμι και την Κάρι να καθίσουν μαζί τους. Όταν μοιράζονται τα ψηφοδέλτια, η Κάρι ξαφνιάζεται πως είναι εκείνη και ο συνοδός της στη λίστα. Η Έλεν ψηφίζει την Κάρι, ενώ ο Τόμι και ο Ρόι την καθισυχάζουν τι ανόητα πράγματα πρέπει να κάνει ο βασιλιάς και η βασίλισσα του χορού.

Η Κάρι και ο Τόμι εκλέγονται στους τιμητικούς τίτλους, και στέφονται στη σκηνή. Τότε, στην πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής της, η Κρις, κρυμμένη κάπου με τον Μπίλι, τραβάει το σκοινί δεμένο με τον κουβά αίματος λίγο πιο πάνω από τη σκηνή, και η Κάρι λούζεται στο αίμα. Το ακροατήριο αρχίζει να γελάει, και ο κουβάς πέφτει πάνω στον Τόμι, κτυπώντας τον κάνοντάς τον να χάσει τις αισθήσεις του. Η Έλεν με την Δις Ντέζαρντιν βγαίνουν στην σκηνή για να βοηθήσουν τη Κάρι, αλλά τότε ένα κύμα ενέργειας εξαπολύεται σε όλο το διακοσμημένο γυμναστήριο και περνάει από όλους. Η Δις Ντέζαρντιν νιώθει πως το κύμα προέρχεται από την ίδια την Κάρι πολύ αργά, όταν οι πόρτες στο γυμναστήριο κλείνουν από μόνες τους: η Κάρι παίρνει την εκδίκησή της.

Οι προβολείς αρχίζουν να πέφτουν και να σκορπίζουν σπίθες, αρχίζοντας ραγδαία μια φωτιά. Κάποιοι προσπαθούν να ξεφύγουν σκαρφαλώνοντας στην οροφή, αλλά η Κάρι στέλνει καρέκλες και τραπέζια πάνω τους, εμποδίζοντας την απόδρασή τους. Ο Ρόι και η Έλεν κουβαλούν τον Τόμι έξω από το γυμναστήριο, ενώ η Δις Ντέζαρντιν μαζεύει μαθητές για να αποδράσουν. Η Κάρι πλακώνει την Τίνα με τον πίνακα της καλαθόσφαιρας. Ο διευθυντής Μόρτον ανεβαίνει στην σκηνή και προσπαθεί να καθησυχάσει τους μαθητές, αλλά η Κάρι τον ηλεκτρίζει χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο που κρατά. Το υδραυλικό σύστημα φωτιάς ενεργοποιείται και το πάτωμα ψεκάζεται με νερό. Η Κάρι σπάζει τον σωλήνα του συστήματος και προσπαθεί να ρίξει τον ηλεκτρικό πίνακα βαθμών. Η Δις Ντέζαρντιν, η τελευταία από την ομάδα μαθητών που αποδρούν, ουρλιάζει "Όλοι σας φύγετε από το πάτωμα" και σκαρφαλώνει σε μια καρέκλα στην διέξοδο εξαερισμού όπου κάποιου μαθητές απέδρασαν. Ο πίνακας πέφτει κάτω, και όλοι όσοι στέκονται ακόμη στο νερό, ηλεκτρίζονται. Η Κάρι βγαίνει έξω ήσυχα.

Ο Μπίλι και η Κρις ειδοποιούνται για το τι έκανε και η Κάρι, και οδηγώντας στους δρόμους, βλέπουν την Κάρι να σκορπίζει χάος όπου περνάει. Προσπαθούν να την πατήσουν με το αυτοκίνητο, αλλά εκείνη παίρνει τον έλεγχό του και τους τσακίζει σε ένα δέντρο. Καταφθάνει σπίτι, και πριν ακόμη μπει μέσα στο μπάνιο, ανοίγει το νερό και όταν μπαίνει μέσα, η μπανιέρα είναι γεμάτη. Η Μάργκαρετ εμφανίζεται και καθησυχάζει την κόρη της, πριν προσπαθήσει να την πνίξει στην μπανιέρα. Η Κάρι τότε κάνει την καρδία της μητέρας της να σταματήσει και πεθαίνει ακαριαία. Η Κάρι πέφτει αναίσθητη στη μπανιέρα. Η Σου την ανακαλύπτει και την βγάζει έξω. Κάνοντας της καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, την ξυπνάει και την παίρνει μακριά.

Η Κάρι και η Σου επισκέπτονται τον τάφο της Μάργκαρετ πριν φύγουν για τη Φλόριντα, όπου η Κάρι πρέπει να παραμείνει κρυμμένη. Η μοίρα της Κάρι μένει άγνωστη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]