ΚΝΕ–ΝΑΡ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

H Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας – Νέο Αριστερό Ρεύμα (KNE–ΝΑΡ) ήταν η οργάνωση νεολαίας που προέκυψε το 1989 μετά τη διάσπαση της ΚΝΕ και την οργανωτική ρήξη με το ΚΚΕ της πλειοψηφίας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης και των μελών που διαφωνούσαν με τη στήριξη από το ΚΚΕ, μέσα από τη συμμετοχή του στο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, της κυβέρνησης Τζανετάκη, από κοινού με τη ΝΔ. Με τη συγκρότηση του ΝΑΡ αγωνίστηκε στο πλευρό του για την αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, τη σύγκρουση με τη λογική της συναίνεσης, καθώς και για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της κομμουνιστικής Αριστεράς.

Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1989 μετά την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ να πάρει οργανωτικά μέτρα ενάντια στο ΚΣ και αρχικά έδρασε σαν ανεξάρτητη κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας, διατηρώντας τον τίτλο της ΚΝΕ και συνεχίζοντας την έκδοση της εφημερίδας Οδηγητής, που μετονομάστηκε από τον Οκτώβρη του 1989 σε Οδηγητή της Νεολαίας, καθώς η ηγεσία του ΚΚΕ προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας τον τίτλο.

Μετά την ίδρυση του ΝΑΡ με τη συμβολή και της ΚΝΕ, η οργάνωση σταδιακά άρχισε να γίνεται γνωστή σαν ΚΝΕ-ΝΑΡ, σε διάκριση από τη νεολαία του ΚΚΕ. Γραμματέας της παρέμεινε μέχρι το 5ο συνέδριο της οργάνωσης, το Μάρτη του 1990, ο Γιώργος Γράψας.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η KNE-ΝΑΡ ήταν συγκροτημένη σε Οργανώσεις Βάσεις φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων ή πόλεων. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ΟΒ εξέλεγαν συμβούλια ή γραφεία για το συντονισμό της δουλειάς τους, ενώ από τα πανελλαδικά σώματα εκλέγονταν το Κεντρικό Συμβούλιο που με τη σειρά εξέλεγε Γραφείο και Γραμματέα. Οι φοιτητικές οργανώσεις πήραν το φθινόπωρο του 1989 την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αριστερών αντισυναινετικών σχημάτων, από κοινού με την παράταξη Δημοκρατικός Αγώνας της ΕΚΟΝ ΡΦ και δυνάμεις από τις Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών. Στις φοιτητικές εκλογές του 1990 καταγράφηκαν ως Αριστερά Αντισυναινετικά Σχήματα με 12% στα ΑΕΙ, ενώ μετά τις καταλήψεις σε ΑΕΙ–ΤΕΙ πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης σε ΑΕΙ–ΤΕΙ (ΕΑΑΚ). Οι εργαζόμενοι της ΚΝΕ–ΝΑΡ συμμετείχαν σε ανεξάρτητα εργατικά σχήματα της Αριστεράς (σήμερα Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η KNE–ΝΑΡ δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1989, αμέσως μετά τη διάσπαση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Οι αιτίες της διάσπασης εντοπίζονται στην γενικότερη πολιτική κρίση της Αριστεράς στην Ελλάδα, την ανατροπή του ανατολικού μπλοκ και την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ–ΝΔ–ΣΥΝ. Συγκροτήθηκε από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του στελεχικού δυναμικού και των μελών της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γραμματέα Γιώργο Γράψα. Λίγους μήνες αργότερα, οι περισσότεροι από τους διαγραφέντες ή/και αποχωρήσαντες αγωνιστές του κομμουνιστικού κόμματος συγκρότησαν το Νέο Αριστερό Ρεύμα. Η δε πλειοψηφία της ΚΝΕ που συντάχτηκε με το ΝΑΡ ονομάστηκε ΚΝΕ–ΝΑΡ, τίτλο που θα κρατήσει έως το Συνέδριο μετεξέλιξης το Μάρτη του 1995, όπου ιδρύθηκε η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ΝΚΑ}, σαν μετεξέλιξη της ΚΝΕ-ΝΑΡ.

Έντυπο της ΚΝΕ-ΝΑΡ ήταν αρχικά ο Οδηγητής της Νεολαίας και από το Μάρτη ως το Μάη του 1990 η εφημερίδα Αριστερή Παρέμβαση που επανεκδόθηκε για ένα τεύχος ως περιοδικό το Δεκέμβρη του 1990. Από το Μάη του 1991 η ΚΝΕ-ΝΑΡ εξέδιδε το περιοδικό Αναιρέσεις, που εκδίδει πλέον η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Από το 1992 κάθε φθινόπωρο πραγματοποιούσε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις το «Τριήμερο Πολιτικών-Πολιτιστικών εκδηλώσεων».

Συνέδρια και συνδιασκέψεις της ΚΝΕ–ΝΑΡ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 5ο Συνέδριο (Μάρτης 1990)
  • 1η Συνδιάσκεψη (Μάρτης 1990)
  • 2η Συνδιάσκεψη (Μάης 1992)
  • 3η Συνδιάσκεψη (Μάης 1993)
  • Συνέδριο επανίδρυσης (Μάρτης 1995 - 1ο συνέδριο νΚΑ)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]